Έρευνα της Κίνησής μας σε ασκουμένους και νέους δικηγόρους...


Ποιοι είναι οι όροι εργασίας των ασκούμενων και νέων δικηγόρων; 

            Από ένα δείγμα 103 ασκούμενων και νέων δικηγόρων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αριθμός που εκτιμάται, τουλάχιστον όσων αφορά τους ασκούμενους, περίπου στο 35%, προέκυψαν τα εξής αξιοσημείωτα στοιχεία:

  • Το 63% των ερωτηθέντων βρίσκονται στην ηλικιακή κλίμακα 20 με 24 ,το 33% 25-29 και το 4% 30-39.  Το 82% εργάζονται ως ασκούμενοι ,με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να απασχολούνται σε δικηγορικά γραφεία , να αμείβονται σχεδόν 1 στους 2 με μισθό 100 εώς 250 ευρώ, ενώ 1 στους 4εις 250 εώς 350 ευρώ. Ελάχιστό ποσοστό αμείβεται με περισσότερο από 350 ευρώ , ενώ αξιοσημείωτο είναι ,ότι το 18% δεν αμείβεται καθόλου. 
  • Παρά τις μειωμένες αμοιβές , αρκετά κάτω από τον κατώτατο μισθό, οι ώρες εργασίας είναι εξαντλητικές, με το 66% των ασκουμένων να εργάζεται 8ώρες ή και περισσότερο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ερώτηση εάν είστε ικανοποιημένος  από τις συνθήκες εργασίας σας  το 36% απάντησε ναι , το 40% σχετικά ικανοποιημένος και το 24% απάντησε όχι.
  • Ταυτόχρονα, το 18% των ερωτηθέντων είναι νέοι δικηγόροι και απασχολούνται στην συντριπτική τους πλειοψηφία ως συνεργάτες σε δικηγορικά γραφεία ή δικηγορικές εταιρίες. Το 53% των ανωτέρω , βρισκόμενοι πιθανότατα στην αρχή της ένταξης στο επάγγελμα αμείβονται με 200-350 ευρώ μηνιαίως, ενώ το 30% από 500-700 ευρώ. Σχεδόν 2 στους 3, όμως, δουλεύουνε πάνω από 8 ώρες την μέρα. Άξιο λόγο είναι ότι το 74% των ερωτηθέντων στην ερώτηση εάν είναι ευχαριστημένοι από τις συνθήκες απασχόλησης του έδωσε την απάντηση όχι αρκετά ή σχετικά ικανοποιημένος.
  • Τέλος στην ερώτηση εάν σκέφτεστε να φύγετε στο εξωτερικό οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες. Το 60% όσων σκέφτονται να φύγουν προβάλει ως κύριο λόγο την έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής στη χώρα τους και όχι την επιθυμία για σπουδές.

Τα ανωτέρω ποσοστά αποτελούν ένα αποκαλυπτικό δείγμα  των  όρων με τους  οποίους η νέα γενιά δικηγόρων (ασκούμενοι και συνεργάτες) καλείται να ενταχθεί  στο δικηγορικό επάγγελμα. Τα αλλεπάλληλα μνημόνια ισοπέδωσαν μία κοινωνία, κατάστρεψαν τα φτωχότερα και συμπίεσαν όλα μεσαία στρώματα στο περιθώριο της επιβίωσης. Τα ελεύθερα επαγγέλματα, με βασικό όπλο το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την μνημονιακή διάλυση της οικονομίας, οδηγήθηκαν σε διάλυση. Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανάμεσα τους και δικηγόροι, οδηγήθηκαν στην μετανάστευση, την φυγή από το επάγγελμα, την μετατροπή τους σε υπαλλήλους μεγάλων ιδιωτικών εταιριών.

Από αυτό το μέλλον που επιφυλάσσεται για όλη την νέα γενιά, την γενιά των 400 ευρώ, κάθε επαγγελματικού ή επιστημονικού κλάδου, βαραίνεται σφοδρά το μέλλον του νέου νομικού. Η μετατροπή σε ένα επισφαλώς εργαζόμενο υπάλληλο, που δηλώνεται ως αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας ή είναι ασκούμενος, η συνεχής υποτίμηση σε επίπεδο μισθών, το ξεζούμισμα στα ωράρια, οι υπέρογκες εισφορές. Η απουσία οποιασδήποτε εναλλακτικής και μέλλοντος στο επάγγελμα. Η απογοήτευση και το κυνήγι των 300,400, 500 ευρώ...

Αυτό το μέλλον δεν αφορά τους πάντες. Κερδισμένες βγαίνουν οι μεγάλες εταιρίες, που απο την υψηλή ανεργία και την στρατιά νέων ανέργων αποκτούν μία διευρυμένη βάση για να αντλούν φθηνό δυναμικό εργαζομένων, να διευρύνουν τους τομείς δραστηριότητας τους, να έχουν την μοναδική ικανότητα να εξειδικευτούν. Απο την άλλη, ο μέσος δικηγόρος, υπο τις συμπληγάδες του ασυναγώνιστου πλεονεκτήματος των εταιριών και τις πίεσης των μνημονιακών Ασφαλιστικών εισφορών, αναγκάζεται να διαχυθεί σε όλα τα επαγγελματικά αντικείμενα, αδυνατεί να προσλάβει ασκούμενους ( και όταν το κάνει,με ανθρώπινους όρους), και τελικά συνήθως οδηγείται να παρατήσει το επάγγελμα, αδυνατίζοντας έτσι έναν κλάδο ισχυρό και δυσχεραίνοντας την συλλογική πάλη.

Πέρα από την διάλυση, όμως των όρων ζωής και εργασίας μας, αυτό που βαραίνει πιο πολύ τη γενιά μας είναι το τσάκισμα του φρονήματός της. Την ίδια στιγμή που το 66% εργάζεται 8 ώρες και αμείβεται από 0 έως 250 ευρώ , ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει σχετικά ικανοποιημένο. Η γενιά μας- και όχι μόνο- σε μεγάλο βαθμό έχει αποδεχτεί την κατάσταση, έχει εμπεδώσει το «there is no alternative».  Η μεταμόρφωση του δικηγορικού επαγγέλματος, η εκπαραθύρωση των νέων δικηγόρων από το επάγγελμα δεν πρέπει να περάσει!

  • Να οργανωθούμε μαχητικά, δημοκρατικά, μαζικά!
  • Να βάλουμε φραγμό στην διάλυση και την υποτίμηση του επαγγέλματος!
  • Να αντισταθούμε στην μνημονιακή τραπεζοποίηση της δικαιοσύνης!
  • Να μην ζήσουμε σαν δούλοι – Κανείς δεν ζεί με 400 και 500 ευρώ!


Σχόλια