Εκλογές ΕΑΔΝΙΘ: Για ένα μαζικό, δημοκρατικό σωματείο βάσης – Για την συλλογική οργάνωση και δράση του κλάδου μας!



Η περίοδος της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, που ισοπέδωσαν την κοινωνία και οδηγήσαν στην οικονομική αφαίμαξη τα μεσαία και κατώτερα στρώματα, εκτοξεύσαν στα ύψη την ανεργία, οδήγησαν σε ραγδαία ύφεση στην αγορά, συνέβαλλε στην μεταμόρφωση της απονομής της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη τέθηκε στην υπηρεσία της ταχύτητας , της «απλοποίησης» της διαδικασίας, της σύντμησης των προθεσμίων και της αφαίρεσης διαδικαστικών σταδίων, της κίνησης της διαδικασίας από εκτελεστούς τίτλους , που υφίστανται έναν τυπικό έλεγχο από τον δικαστή, μια σειρά δηλαδή αλλαγών, που συνέτειναν στην έξαρση του φαινομένου της ιδιωτικής δικαιοσύνης (privatized justice).

Το νέο πρότυπο διαδικασίας καθιστά σταδιακά, νόμο με τον νόμο, μη αναγκαίο τον δικηγόρο ως νομικό αρωγό,  μεταφέροντας την απονομή του δικαίου σε χώρους έξω από το φυσικό χώρο απονομής δικαιοσύνης, το δικαστήριο. Στην νέα διαδικασία, όπου καταργείται η προφορικότητα της διαδικασίας, όπου αφαιρούνται στάδια ελέω ταχύτητας, όπου η διάγνωση και η εκτέλεση αξιώσεων γίνεται κυρίως μέσα από την εξωδικαστική κίνηση εκτελεστών τίτλων, ο δικηγόρος φαίνεται να τίθεται στο περιθώριο, μαζί με τον δικαστή, και τον «αφερέγγυο» πολίτη – οφειλέτη. Το δίκαιο σταδιακά αφαιρείται από τα υποκείμενα του, γιατί η εναπόθεση σε αυτούς απαιτεί χρόνο, και ο χρόνος είναι χρήμα
.
Εξάλλου, με την κοινωνική καταστροφή των μνημονίων, το κόστος πρόσβασης στην δικαιοσύνη αρχίζει να γίνεται δυσβάσταχτο για τον πολίτη, την ζωογόνο δύναμη του δικηγόρου. Μετά και την μεγάλη επιχειρηματική εισβολή της διαμεσολάβησης, που οδηγεί στην οικονομική επιβάρυνση αλλά και τον οικονομικό εκβιασμό των πολιτών από τους μεγαλοπελάτες των διαμεσολαβητικών κέντρων ( ήτοι κατά κανόνα τράπεζες, ασφαλιστικές, ιατρικά κέντρα κοκ), η επιβίωση του δικηγόρου ως ελεύθερου επαγγελματία δοκιμάζεται σκληρά. Ο κόσμος πλέον δεν διεκδικεί τις διαφορές του στο δικαστήριο, ο δικηγόρος έξω από τον φυσικό του χώρο δεν μπορεί να επιβιώσει, ως διακινητής δικογράφων, και έτσι παρατηρείται και εξηγείται η μαζική φυγή από το επάγγελμα.

Τομή για την οικονομική εξόντωση των νέων και μέσης κλίμακας δικηγόρων αποτέλεσε το Ασφαλιστικό.  Τομή αποτέλεσε και στο πεδίο του διαχωρισμού μεγαλοδικηγόρων και λοιπών , όσον αφορά τις εξαιρέσεις από τις Ασφαλιστικές εισφορές. Η ψήφιση του προσθέτει ισχυρή πίεση στο δικηγόρο, σε σημείο να τίθεται εκ ποδών η επαγγελματική του επιβίωση, ενώ επιταχύνει την ενίσχυση των μεγάλων εταιριών με συναδέλφους, που για να γλιτώσουν το υπέρογκο κόστος , υπαλληλοποιούνται με μύριους τρόπους στις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες.

Η πίεση όλη αυτή εκτονώνεται εντονότερα στο πιο επισφαλές και αδύναμο κομμάτι του κλάδου, τους ασκούμενους και τους νέους δικηγόρους. Αυτοί βλέπουν ένα μέλλον χωρίς δυνατότητα επαγγελματικής ανεξαρτησίας. Αυτοί δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια για 200 και 300 ευρώ. Αυτοί υφίστανται ένα τεράστιο βάρος του εργασιακού στρές, με σοβαρές συνέπειες στην προσωπική ακεραιότητα τους. Η εκμετάλλευση αυτών με μαζικούς όρους, αποτελεί όρο ενίσχυσης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των μεγαλοεταιριών, που δίνοντας λίγο καλύτερο κοκκαλάκι, αποκτούν μάζες επισφαλών εργαζομένων, πετώντας έξω από τον ανταγωνισμό τον μέσο δικηγόρο.

Το πιο επισφαλές  κομμάτι του επαγγέλματος, η νέα γενιά δικηγόρων και νομικών, βρέθηκε μόνη της και διασπασμένη μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση της κρίσης, της μεταμόρφωσης της δικαιοσύνης και της διάλυσης του επαγγέλματος. Προτίμησε τον δρόμο της ατομικής επιβίωσης, ο οποίος  δεν έχει προοπτικές, ενώ συνεπάγεται και μία απάνθρωπη προσωπική εξόντωση για να ανυψωθείς στις κορυφές των…. 800 ευρώ! Από την άλλη, καμία σοβαρή συλλογική πρόταση δεν προσφέρθηκε στο σώμα των ασκούμενων και νέων δικηγόρων, που να φαίνεται να μπορεί να συγκινήσει και να κινητοποιήσει προς την συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι θεσμικοί φορείς και τα εκάστωτε σωματεία δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα.  Οι θεσμικές προτάσεις ή αυτές που αφορούν μικρές ομάδες, στις οποίες αναθέτουμε την συλλογική μας σωτηρία, δεν φαίνεται να  οδηγούν πουθενά.

Με βάση αυτά, συμμετέχουμε στις εκλογές της ΕΑΝΔΙΘ, για να συμβάλλουμε στο να δημιουργηθεί:

Ένα βήμα μαζικού διαλόγου, συλλογικότητας και οργάνωσης όλων των νέων νομικών, ασκούμενων και νέων δικηγόρων. Για ένα σωματείο βάσης και όχι αντιπροσώπων.
Ένα βήμα δημοκρατικής συγκρότησης και συζήτησης, με περισσότερο πλούτο ιδεών και απόψεων, καθώς φαίνεται ότι από όλους σαν άτομα λείπουν οι απαντήσεις. Για ένα δημοκρατικό σωματείο.

Ένα βήμα δράσης  όλων  των ασκούμενων, με συλλογικό και μαχητικό τρόπο, που να μπορεί να κάνει την φωνή μας να ακουστεί και την δύναμη μας αισθητή. Για ένα σωματείο μαζικής δράσης.

Η Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων θέλει να συνεισφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση: ενός μαζικού, ανοιχτού, δημοκρατικού σωματείου βάσης, που πρώτο του μέλημα θα είναι η συλλογική δράση των ασκούμενων και νέων δικηγόρων. Σε αυτή τη βάση καλούμε να στηριχτούν όσοι υποψήφιοι πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά , και ιδιαίτερα οι υποψήφιοι μας, Μαρίνα ΠλάκαΚαραπέτη και Πλιακογιάννης Δημήτρης.   

Να φτιάξουμε χώρους διαλόγου, δημοκρατίας, συλλογικότητας και δράσης !
Κανένας ασκούμενος και νέος δικηγόρος μόνος του !
 Ούτε βήμα πίσω στην υποτίμηση και διάλυση του επαγγέλματος και την τραπεζοποίηση της δικαιοσύνης !
 Κανείς δεν ζεί με 400 ευρώ!



Επικοινώνησε μαζί μας :

kinisi.dikigorwn@gmail.com
www.facebook.com/kinisithess
 

Σχόλια