Ενισχύστε τους ελεύθερους επαγγελματίες - Πάρτε μέτρα μακρόπνοης στήριξης!

Οι επιστήμονες της χώρας δεν ζούν με ψίχουλα!

Το πλήγμα της οικονομικής δραστηριότητας από το ξέσπασμα της πανδημίας είναι τεράστιο, με βαθύτατες και χρόνιες συνέπειες, μεταξύ άλλων, στους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας. Ενδεικτικά, το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους επισημαίνει, σε μια πρώτη συντηρητική εκτίμηση, ότι εάν η διάρκεια των μέτρων περιορισμού τοποθετηθεί στις 45 ημέρες η ανάκαμψη της οικονομίας στην προ της υγειονομικής κρίσης κατάσταση δεν μπορεί να επέλθει σε λιγότερο από ένα έτος (σενάριο μέτριας επαναφοράς).[i] Η παρέμβαση του κράτους μέχρι στιγμής προσδιορίζεται από την σπατάλη χρήματος υπέρ μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων (ΜΜΕ, ιδιωτικές κλινικές, ΚΕΚ-ΙΕΚ) και την απουσία οποιουδήποτε μακρόπνοου σχεδιασμού οικονομικής στήριξης.
Από τα 800 ευρώ για 45 ημέρες στο φιάσκο της τηλεκατάρτισης
Στα μέσα Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι η οικονομική στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών από την απώλεια εισοδημάτων θα περιοριστεί σε επίδομα 800 ευρώ για χρονικό διάστημα 45 ημερών (15 Μαρτίου - 30 Απριλίου). Στη συνέχεια, όμως, έξι κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών (δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, γιατροί, ερευνητές) εξαιρέθηκαν από το παραπάνω πλαίσιο στήριξης και εντάχθηκαν σε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για το οποίο θα λάμβαναν επίδομα 600 ευρώ χρηματοδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ. Η Κυβέρνηση ανάγκασε έτσι, εν μέσω πανδημίας, 186.000 επιστήμονες να «καταρτιστούν», προκειμένου να καλύψουν ένα -μικρό μόνο- μέρος από τα έξοδα των δύο μηνών του lock out. Μάλιστα κυβερνητικοί ιθύνοντες περηφανεύονταν για τη φαεινή τους ιδέα, καθότι με μόνη την εγγραφή στο πρόγραμμα ο ωφελούμενος είναι δικαιούχος της πρώτης δόσης, των 400 ευρώ, ανεξαρτήτως αν ολοκληρώσει το πρόγραμμα.
Έχει ενδιαφέρον ότι και τα τρία επιχειρήματα της κυβέρνησης για την υποστήριξη του ως άνω εμπαιγμού έχουν καταρριφθεί παταγωδώς. Το πρόγραμμα αποπληρώνεται κατ’ αρχάς από το εθνικό ταμείο και απλώς υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικής κάλυψής του (όχι πλήρους) από το ΕΣΠΑ. Το κόστος του υπερβαίνει εκείνο του επιδόματος των 800 ευρώ διότι για κάθε 600 ευρώ που αντιστοιχούν στον κάθε ωφελούμενο, άλλα 480 δίνονται στον πάροχο της κατάρτισης. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση καλείται να πληρώσει περίπου 60.000.000 παραπάνω από ό,τι θα έδινε στην πρώτη περίπτωση. Με την έναρξη δε των προγραμμάτων, πολύ γρήγορα, πίσω από το άρωμα της αριστείας και τις αξίες της δια βίου μάθησης, αναδύθηκε η δυσωδία της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των κέντρων κατάρτισης καθότι πρόκειται για προγράμματα  χαμηλού επιπέδου, γεμάτα προχειρότητες και λάθη, που στήθηκαν μάλλον στο πόδι και υποτιμούν τη νοημοσύνη και το επιστημονικό υπόβαθρο όποιου μπαίνει στον κόπο να ασχοληθεί. Αντί λοιπόν μιας αξιοπρεπούς ενίσχυσης των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως συνέβη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η κυβέρνηση κατάφερε να πρωτοτυπήσει πανευρωπαϊκά στήνοντας ένα φιάσκο κερδοσκοπίας των ιδιωτικών κέντρων εκπαίδευσης.
Το ημίμετρο της αναστολής πληρωμών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων
Περαιτέρω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα περιπτώσεων όπως της Ισπανίας ή του Βελγίου, όπου προχώρησαν στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το κράτος ανακουφίζοντας τους αποτελεσματικά από ένα σημαντικό έξοδο, επέλεξε να δώσει στους ελεύθερους επαγγελματίες τις εξής επιλογές:  την αναστολή της πληρωμής της ασφαλιστικές εισφοράς του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου ή την άμεση πληρωμή τους μειωμένων, όμως, κατά 25%. Η δεύτερη επιλογή ωστόσο συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών της ανταποδοτικής σύνταξης. Η ρύθμιση της αναστολής μέχρι και την 31/08/2020 προβλέφθηκε και για την καταβολή δόσεων βεβαιωμένων οφειλών και οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ για το τρίμηνο 1-3/2020, οι οποίες είναι πληρωτέες προς τις Δ.Ο.Υ. μέχρι την 30/4/2020. Η επιλογή αυτή της Κυβέρνησης δεν αντισταθμίζει σε καμία περίπτωση την απώλεια εισοδημάτων, ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη ότι στη σελίδα της επόμενης μέρας δεν υπάρχει ούτε η «κανονικότητα», ούτε η οικονομική δραστηριότητα που θα καλύψει τα χαμένα έσοδα. Η Κυβέρνηση επέλεξε το ημίμετρο της παράτασης της οικονομικής κατάρρευσης των ελεύθερων επαγγελματιών, αντί της σοβαρής ενίσχυσής τους.
Η εθνική ομοψυχία και ο σώζων ευατόν σωθήτω
Παρά τις υποκριτικές κραυγές για εθνική ομοψυχία γνωρίζουμε καλά ότι η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ. θα μετακυλήσει το βάρος της κρίσης στους πολίτες, στον εργαζόμενο λαό. Η εθνική ομοψυχία επιστρατεύεται, όταν ασκείται κριτική στην Κυβέρνηση για την λήψη υγειονομικών μέτρων και μετατρέπεται σε «σώζον ευατόν σωθήτω», όταν η συζήτηση φτάνει στην ενίσχυση των εργαζομένων και των επαγγελματιών. Το πρώτο δείγμα γραφής δίνεται από τον χαρακτήρα και τη διάρκεια των πρώτων μέτρων προστασίας. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες ζουν με το άγχος της οικονομικής επιβίωσης η Κυβέρνηση από την υγεία μέχρι την εργασία επέλεξε την ενίσχυση των οικονομικά ισχυρών της αγοράς. Ο λογαριασμός είναι μεγάλος. Χρηματοδότηση ύψους 11 εκατομμυρίων στα ιδιωτικά κανάλια για την καμπάνια «μένουμε σπίτι», αντί της σοβαρής ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας. Χρηματοδότηση 30.000.000 για τεστ Covid-19 στις ιδιωτικές κλινικές, αντί για την επίταξή τους. Ακόμα και στο χώρο της εργασίας, αντί για την πραγματική ενίσχυση των εργαζομένων η Κυβέρνηση επέλεξε τον πλουτισμό των ιδιωτικών κέντρων κατάρτισης αντί της σοβαρής ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών.
Η επόμενη μέρα διαγράφεται δύσκολη για τους ήδη γονατισμένους από τη μνημονιακη κρίση ελεύθερους επαγγελματίες. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, να οργανωθούμε και να ετοιμάσουμε την δική μας ατζέντα αιτημάτων.
Να διεκδικήσουμε:
- μακρόπνοη οικονομική ενίσχυση - αντίστοιχη σε διάρκεια με την ένταση της κρίσης
- κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το κράτος
- κοινωνική δικαιοσύνη, όχι σπατάλη δημοσίου χρήματος για τον πλουτισμό των οικονομικά ισχυρών

(Επιμέλεια: Βάσω Αραμπατζή,  Δικηγόρος, μέλος της Κίνησης)

[i]
 Πηγή: http://www.pbo.gr/el-gr/Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας που επλήγησαν από την πανδημία, αφορούν περίπου το 60% της συνολικής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα. Με την υπόθεση ότι η διάρκεια της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας είναι 45 ημέρες, η διαταραχή ποσοτικοποιείται ως μείωση 30% της εισροής εργασίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ταυτόχρονα τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και η μείωση των εισοδημάτων θα συρρικνώσουν την μη αναγκαία κατανάλωση που αποτελεί το 47,2% της συνολικής κατανάλωσης των νοικοκυριών. Με την υπόθεση διάρκειας 45 ημερών, η διαταραχή ποσοτικοποιείται ως μείωση 23,6% της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών για ένα τρίμηνο.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: To 50% του εισοδήματός τους θα πληρώνουν ...







Σχόλια