Ολόψυχα στο πλάι των διανομέων!

 

Ολόψυχα στο πλάι των διανομέων!

 

Οι κινητοποιήσεις των διανομέων της e-food γεμίζουν αισιοδοξία και ελπίδα κάθε άνθρωπο που βιώνει την εργασιακή ζούγκλα της χώρας. Τα μηχανάκια που κατακλύζουν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας δεν κάνουν απλά φασαρία, αλλά υπενθυμίζουν αισιόδοξα ότι πίσω απο κάθε κολοσσό, εταιρία ή εργοδότη, βρίσκονται οι εργαζόμενοι. Δεν είναι απλά αριθμοί σε ένα λογιστικό φύλλο, αλλά ζωντανοί παράγοντες της επιχείρησης: η ζωή τους δεν ανήκει στα χέρια των εργοδοτών.

Οι διανομείς πέτυχαν μία πρώτη νίκη: επέβαλαν στην εταιρία να πάρει πίσω το δίλημμα freelancing ή μη ανανέωση της σύμβασης. Τώρα συνεχίζουν δυναμικά τους αγώνες τους για συμβάσεις αορίστου χρόνου, ώστε να μην έχουν κάθε τρίμηνο τον ίδιο εκβιασμό, για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, για ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας, για αλλαγή του συστήματος βαθμολόγησης των διανομέων.

Η νίκη των διανομέων δεν είναι μόνο δική τους: Εμείς, οι νέοι δικηγόροι, που την κοροϊδία του “freelancing” την βιώνουμε συνεχώς στο πετσί μας, που πληρώνουμε τις εισφορές μας, που δεν έχουμε ίχνος σύμβασης ή εργασιακού δικαιώματος, νιώθουμε λιγότερη μοναξιά. Παρά τις διαφορές μας με αυτόν τον κλάδο, υπάρχει ένας γενικός συνεκτικός ιστός που μας ενώνει, όπως με κάθε εργαζόμενο στη χώρα: η ανάγκη να ζήσουμε και να δουλέψουμε με αξιοπρέπεια, με συμβάσεις, μισθούς και δικαιώματα. Όλα όσα έχουν εξαφανιστεί σε κάθε σφαίρα της εργασίας στην Ελλάδα, σε κάθε κλάδο και επάγγελμα.

Οι διανομείς νικήσαν και αγωνίζονται με περισσότερη αυτοπεποίθηση, γιατί τους αγκάλιασε η νεολαία και οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός. Το κύμα συμπαράστασης αποκαλύπτει πως όλοι ξέρουν την ασυδοσία και την απάτη των εταιριών αλυσίδων, ειδικά των διαδικτυακών πλατφόρμων. Πως όλοι έχουμε βιώσει τις «ελαστικές εργασιακές σχέσεις». Η συσσωρευμένη οργή των νέων εργαζομένων είναι μόνο η αρχή, σε μία σειρά αγώνων για να πάρουμε πίσω την εργασιακή, επαγγελματική και προσωπική μας αξιοπρέπεια. Και σε αυτούς τους αγώνες, θα βρισκόμαστε όλοι μαζί.

Να μάθουμε απο τους αγώνες και το θάρρος τους: όταν τα αιτήματα μας είναι σωστά, θα βρίσκουμε συμμάχους και θα γινόμαστε πολλοί! 

Να σταθούμε δίπλα τους. Να βρεθούμε στις κινητοποιήσεις τους, να ανακοινώσουν οι Ενώσεις και τα Σωματεία την στήριξη τους στον αγώνα, να δείξουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας!





Σχόλια