Εκλογές ΔΣΘ: Να γίνουμε ορατοί - Να αποκτήσουμε φωνή! (Δήλωση Συνεργαζόμενων υποψηφίων με την Εναλλακτική)

 Να γίνουμε ορατοί απέναντι στην κυβέρνηση - Να αλλάξουμε τον ΔΣΘ

10 χρόνια διαλύουν το επάγγελμά μας

Τα τελευταία 10 χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την διάλυση του επαγγέλματος μας, με την αδυναμία ενός νέου δικηγόρου να ανοίξει το δικό του γραφείο, με την αλλοίωση του χαρακτήρα του επαγγέλματος μας ως ελεύθερου μέσω της συγκέντρωσης της δικηγορικής ύλης σε λίγα μεγάλα δικηγορικά γραφεία-εταιρείες και της υπαλληλοποίησης των δικηγόρων, κυρίως των νέων. Εάν θέλουμε να αναζητήσουμε τα αίτια ας κοιτάξουμε στα υπέρογκα ποσά που καλούμαστε να καταβάλουμε σήμερα σε εισφορές, φόρους και ενοίκια. Ας ανατρέξουμε στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, που οδήγησε μια μεγάλη μάζα συναδέλφων μας εκτός επαγγέλματος. Οι συνάδελφοι αυτοί δεν βγήκαν εκτός επαγγέλματος ούτε επειδή ήταν πλεονάζοντες στον κλάδο ούτε επειδή απέτυχαν στο ατομικό επίπεδο. Βγήκαν από την ενεργή και μάχιμη δικηγορία επειδή το ασφαλιστικό σύστημα είναι δυσανάλογα επαχθές και επειδή η άλλη εναλλακτική του δικηγόρου-συνεργάτη συχνά δεν συνεπάγεται ούτε τον βασικό μισθό. Η διάλυση και η υποτίμηση του, οικονομικά ρημαγμένου, κλάδου μας εντάθηκε την περίοδο της πανδημίας, που έπεσε στα χεριά της πιο επιθετικής και νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, της οποίας τις επιλογές στήριξε ο ΔΣΘ με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, μη εναντιωνόμενος ουσιαστικά με τις κυβερνητικές επιλογές, που είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υλική και ηθική μας υποβάθμιση.

Πανδημία: Οι δικηγόροι αντιμέτωποι με μια εχθρική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση «ανοιγόκλεινε» για 1,5 χρόνο τα δικαστήρια χωρίς να λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την ομαλή λειτουργία τους. Ενέπαιξε τον κλάδο μας με το φιάσκο της τηλεκατάρτισης και των αστείων οικονομικών ενισχύσεων των 600 και 400 ευρώ. Επέλεξε να μην καλύψει τις ασφαλιστικές μας εισφορές, ώστε να μας ανακουφίσει οικονομικά, ενώ μέσα στην πανδημία δεν δικαιούμασταν κανένα επίδομα και προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση της επικουρικής μας ασφάλισης.

Μέσα στην πανδημία, πολλοί σταματήσαμε προσωρινά να εργαζόμαστε στα γραφεία μας και χάσαμε το εισόδημα μας, πολλοί χάσαμε τελείως την θέση μας ως συνεργάτες και αδυνατούσαμε να βρούμε γραφείο για να εργαστούμε. Είδαμε κατακόρυφη πτώση του εισοδήματος μας, γεγονός που μας δυσκόλεψε να ανταποκριθούμε στην κάλυψη των φορολογικών και ασφαλιστικών μας υποχρεώσεων. Η φυγή μας από το επάγγελμα εντάθηκε και είναι ακόμα περισσότεροι οι συνάδελφοι μας, ειδικά οι νέοι, που εγκαταλείπουν την δικηγορία για να εισαχθούν στην καλύτερη περίπτωση δικαστικό σώμα ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην πιο συνηθισμένη περίπτωση για να δουλέψουν απλά σε καθαρά βιοποριστικές εργασίες που δεν σχετίζονται με κανέναν τρόπο με τη νομική και τη δικηγορία. Οικονομική αφαίμαξη των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, ανεργία των νέων δικηγόρων και φυγή από το επάγγελμα συνθέτουν τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους δικηγόρους μέσα στην πανδημία.

Ηγεσίες Δικηγορικών Συλλόγων απόλυτα ευθυγραμμισμένες με την κυβέρνηση

Στον 1,5 χρόνο πανδημίας, οι ηγεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν απόλυτα με τις κυβερνητικές πολιτικές εναντίον του κλάδου μας. Κατάπιαν αμάσητα κάθε κυβερνητική επιλογή που ήρθε να μειώσει ακόμα περισσότερο το εισόδημα μας και δέχθηκαν με κατεβασμένα τα χεριά τον διαρκή μας αποκλεισμό από τις οικονομικές ενισχύσεις. Στις περιπτώσεις που «όφειλαν» να αντιδράσουν, με αποκλειστικό σκοπό τους να διαχειριστούν τον εκνευρισμό και την απογοήτευση των συναδέλφων που εκπροσωπούν, διενεργούσαν τα ελάχιστα δυνατά, όπως μία ακίνδυνη επιστολή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι βασικοί εκπρόσωποι του Συλλόγου μας έχουν συμφέροντα που ταυτίζονται με αυτά των κυβερνητικών επιλογών και αδιαφορούν για τα προβλήματα της καθημερινότητας ενός δικηγόρου (βλ. κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ, ουρές στα δικαστήρια, αλλαγές στις διαδικασίες ανά εβδομάδα κλπ) καθώς απλούστατα δεν τα βιώνουν αυτοί και δεν τους επηρεάζουν. Ο τσακισμένος οικονομικά και ηθικά κλάδος μας βάδιζε και βαδίζει από ήττα σε ήττα απέναντι στην κυβέρνηση, με ηγεσίες Δικηγορικών Συλλόγων

ανίκανες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πραγματικά πληττόμενων δικηγόρων, των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων μας, των συνεργατών και των ασκούμενων. Βρεθήκαμε έκθετοι μέσα στην πανδημία και οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και τους Συλλόγους μας.

Στο κενό εκπροσώπησής μας, θέλουμε Δ.Σ.Θ. μαζικό, μαχητικό και διεκδικητικό

Ο μόνος τρόπος να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας απέναντι στην κυβέρνηση και να σταματήσουμε σαν κλάδος να είμαστε «καρπαζοεισπράχτορες» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αντί για ισότιμοι λειτουργοί της δικαιοσύνης, είναι η συλλογική δράση πολλών συναδέλφων. Η μαζικότητα και η συμμετοχή μας. Γιατί απέναντι στα συλλογικά προβλήματα του κλάδου μας δεν αρκούν οι ατομικές λύσεις. Το να σπάσει η αδράνεια και να ζωντανέψει ο ΔΣΘ σχετίζεται άμεσα με την ενίσχυση της συμμετοχής στις αποφάσεις και στις δράσεις του. Αντ’ αυτού είδαμε να κυριαρχεί ο συνδικαλισμός της συνδιαλλαγής των Προέδρων των Συλλόγων με την κυβέρνηση και της χλιαρής επιστολογραφίας στον Υπουργό, χωρίς καμία μαζική συμμετοχή των δικηγόρων, που δεν επέφερε κανένα αποτέλεσμα, παρά μόνο ήττες. Οι ηγεσίες των Συλλόγων πουθενά δεν είδαν στους 1200 συναδέλφους, που απέστειλαν δυναμικά τις υπογραφές τους και ζητούσαν να υπαχθούν στην οικονομική ενίσχυση, ένα κενό εκπροσώπησης. Ούτε είδαν ή απολόγισαν και δικές τους ευθύνες.

· Δεν χρειαζόμαστε Πρόεδρο ΔΣΘ-Επιστολογράφο. Χρειαζόμαστε ισχυρό και μαζικό ΔΣΘ διεκδίκησης και δράσης, που κάθε συνάδελφος θα έχει τον λόγο.

· Δεν χρειαζόμαστε ηγεσίες ανάθεσης των προβλημάτων μας. Χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο, Γενικές Συνελεύσεις και ανοιχτές επιτροπές.

· Δεν χρειαζόμαστε ΔΣΘ 2-3 εκπροσώπων/παραγόντων. Χρειαζόμαστε ηγεσίες των ανθρώπων της δουλειάς, των νεώτερων και των πιο πληττόμενων συναδέλφων μας.

Να αποκτήσουμε φωνή στον ΔΣΘ - Να ζωντανέψει ο Σύλλογός μας

Αναγνωρίζουμε ότι σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο κενό εκπροσώπησης όλων των συναδέλφων μας, που είδαν μέσα στην πανδημία και τα τελευταία χρόνια, το εισόδημά τους να μειώνεται κατακόρυφα, να κλείνουν το γραφείο τους, να γίνονται υπάλληλοι σε δικηγορικά γραφεία (που ούτε τα θετικά της υπαλληλικής σχέσης έχουμε καταφέρει να δικαιούνται οι εν τοις πράγμασι υπάλληλοι συνάδελφοι). Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει δρόμος να ανασάνει ο αυτοαπασχολούμενος και μάχιμος δικηγόρος, ο συνεργάτης και μισθωτός, έξω από την οργάνωση απέναντι σε όσους μεθοδικά προκαλούν ασφυξία στο επάγγελμα: στην κυβέρνηση και στις ηγεσίες των Συλλόγων που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγόρων και των δικηγορικών εταιρειών.

Δεν έχουμε τις λύσεις στο τσεπάκι μας ούτε μας αρέσουν οι υποσχέσεις και τα ΘΑ. Αντιλαμβανόμαστε μια αναγκαιότητα: υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοί μας που χτυπήθηκαν μέσα στην κρίση και την πανδημία και πρέπει να εκφραστούν. Πρέπει να καλυφθεί το κενό. Σε αυτήν την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε για έναν ΔΣΘ μαζικό, δημοκρατικό, συμμετοχικής συλλογικής δράσης και διεκδίκησης.

Στη βάση αυτή, στις επερχόμενες εκλογές του ΔΣΘ, αποφασίσαμε να συστρατευτούμε εκλογικά ως Συνεργαζόμενοι με την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων & Συνεργαζόμενοι και να δώσουμε μαζί την μάχη των εκλογών.

Ήρθε η ώρα να γίνουμε ορατοί. Να αλλάξουμε τον ΔΣΘ, να διεκδικήσουμε με αγώνα αυτά που αξίζουμε!









Σχόλια