Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιοί ειμαστε

Για την μαζική, δημοκρατική και μαχητική οργάνωση των νέων νομικών Ο κλάδος των νέων νομικών και ιδιαίτερα των ασκούμενων και νέων δικηγόρων βρέθηκε, μαζί με μία ολόκληρη γενιά νέων εργαζομένων, στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών.

Η διάλυση των ελεύθερων επαγγελμάτων, η υποτίμηση του δικηγορικού επαγγέλματος και η εξακόντιση του στο περιθώριο, η μνημονιακή μεταμόρφωση της δικαιοσύνης, το νέο ασφαλιστικό, η ενίσχυση μεγάλων ιδιωτικών εταιριών οδηγεί μία ολόκληρη γενιά δικηγόρων στην επισφάλεια.

Ένας στρατός ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, που θα δουλεύει για 300 εώς 500 ευρώ, για ωράρια πέραν του 8ωρου, σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, με μηδενική πιθανότητα προοπτικής και επαγγελματικής ανεξαρτησίας. Ως είλωτας σε δικηγορική εταιρία, ως εντολέας κάποιου τραπεζικού ιδρύματος, ως λογιστής νομικών ρυθμίσεων χωρίς ίχνος πνευματικής δημιουργίας, ως άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Σε αυτήν την τάση υπάρχει και η αντίσταση.

Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να αρνηθούμε να ζήσουμε και να εργαστούμε έτσι.
Οι νέοι δικηγόροι και οι ασκούμενοι να αντισταθούμε στην διάλυση του επαγγέλματος και την είσοδο των εταιριών. Να βάλουμε φραγμό στην τραπεζοποίηση και την μνημονιακή μεταμόρφωση της δικαιοσύνης.

Να οργανωθούμε, να οργανώσουμε τον κλάδο μας, να οικοδομήσουμε μέτωπα αντίστασης στην πραγματικότητα των μνημονίων στην κοινωνία, την δικαιοσύνη και την ζωή μας. Να μη ζήσουμε σαν δούλοι ! Κανείς δεν ζεί με 400 ευρω!

Η Κίνηση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων είναι μια ομάδα νέων νομικών της δουλειάς, που βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα της υποαμοιβής, της επιβίωσης με 200 και 300 ευρώ, της επισφάλειας, των εξαντλητικών ωραρίων, της υποτίμησης ολοκλήρου του επαγγέλματος. Στόχοι μας είναι η συλλογική οργάνωση και επαφή όλων των νέων νομικών. για να κοιτάξουμε στα μάτια τα κρίσιμα ζητήματα της επαγγελματικής μας καθημερινότητας και προοπτικής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση για την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων για την αναθεώρηση της άσκησης

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Δικηγόρων, συζητείται έντονα το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμού της άσκησης. Ήδη από τις τοποθετήσεις σημαινόντων προσώπων πάνω στο ζήτημα, οι τάσεις διαφαίνονταν: σεμινάρια κατά την διαδικασία της άσκησης, αυστηροποίηση της διαδικασίας απόκτησης της δικηγορικής ιδιότητας, μηδενική μισθολογική και εργασιακή προστασία των ασκουμένων δικηγόρων γιατί η «άσκηση δεν είναι εργασία αλλά μαθητεία». Ως Κίνηση Aσκουμένων και Νέων Δικηγόρων, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε έγκαιρα τους κινδύνους από τέτοιες τοποθετήσεις και τις νοοτροπίες που κρύβονται πίσω από αυτές.
Η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πρότασης για το ζήτημα, κατάφερε τελικά να ξεπεράσει και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, σκιαγραφώντας την αναδόμηση της άσκησης στην κατεύθυνση της ριζικής επιβάρυνσης των όρων πρόσβασης στο δικηγορικό λειτούργημα (βλ. το παράρτημα στο τέλος). Μεταξύ των μετεχόντων στην επιτροπή, φιγουράρει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου …

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των συναδέλφων μας στην Αθήνα κατά της πρότασης του ΔΣΑ σχετικά με την άσκηση

Τη Δευτέρα 17/12 φοιτητές της Νομικής Αθηνών μαζί με ασκούμενους δικηγόρους παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να μεταφέρουν την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικήςκαι να καταγγείλουν την πρόταση του ΔΣΑ για ένταξη υποχρεωτικών σεμιναρίων στην άσκηση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ αρνούμενος να συνομιλήσει μαζί τους, αποχώρησε από τη διαδικασία καταγγέλλοντας τους συναδέλφους μας. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βερβεσός και ο Πρόεδρος του ΔΣΘ κ. Κουτσοχήνας συντάσσονται απόλυτα ως προς τη θέση για υποχρεωτική εκπαίδευση των ασκούμενων δικηγόρων, ενώ δε λένε λέξη για την κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση των ασκουμένων οι προτάσεις τους είναι εκτός πραγματικότητας και η αντιμετώπισή τους προς τη νέα γενιά νομικών οριακά ρατσιστική!
Αφού λοιπόν επιμένουν να αλληθωρίζουν, θα τους θυμίσουμε εμείς τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Παρ…

Συνέντευξη από τον καθηγητή Άγγελο Στεργίου για το ασφαλιστικό και τις επικείμενες αλλαγές

Ως Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης θέσαμε ορισμένες ερωτήσεις στον καθηγητή Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης στο ΑΠΘ, Άγγελο Στεργίου σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση. 


Που ακριβώς εδράζονται οι κυρίαρχες αναθεωρητικές τάσεις στην κοινωνική Ασφάλιση, που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στις μέρες μας;
Η Κοινωνική Ασφάλιση, όπως τουλάχιστον την μάθαμε στην Ευρώπη, αποτέλεσε το βασικό στήριγμα του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, στυλοβάτη της μεσαίας τάξης, με ρόλο εξισορροπητικό απέναντι στις ακραίες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις. Σήμερα δεν χρειάζεται να υποστηρίξουμε μόνο την ανάγκη ύπαρξης της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και την συγκεκριμένη μορφή της, που παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματά της, μπορούσε και μπορεί να οικοδομεί μία ορισμένη ευημερία για τα μεσαία και μικρά στρώματα.
Το σύστημα που γνωρίσαμε διέκρινε τους τρεις πυλώνες εκ των οποίων ο πρώτος, της κύριας ασφάλισης, που περιλαμβάνει ασφάλιση υγείας - πρόνοια - σύνταξη, είναι υπο…