Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιοί ειμαστε

Για την μαζική, δημοκρατική και μαχητική οργάνωση των νέων νομικών Ο κλάδος των νέων νομικών και ιδιαίτερα των ασκούμενων και νέων δικηγόρων βρέθηκε, μαζί με μία ολόκληρη γενιά νέων εργαζομένων, στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών.

Η διάλυση των ελεύθερων επαγγελμάτων, η υποτίμηση του δικηγορικού επαγγέλματος και η εξακόντιση του στο περιθώριο, η μνημονιακή μεταμόρφωση της δικαιοσύνης, το νέο ασφαλιστικό, η ενίσχυση μεγάλων ιδιωτικών εταιριών οδηγεί μία ολόκληρη γενιά δικηγόρων στην επισφάλεια.

Ένας στρατός ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, που θα δουλεύει για 300 εώς 500 ευρώ, για ωράρια πέραν του 8ωρου, σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, με μηδενική πιθανότητα προοπτικής και επαγγελματικής ανεξαρτησίας. Ως είλωτας σε δικηγορική εταιρία, ως εντολέας κάποιου τραπεζικού ιδρύματος, ως λογιστής νομικών ρυθμίσεων χωρίς ίχνος πνευματικής δημιουργίας, ως άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Σε αυτήν την τάση υπάρχει και η αντίσταση.

Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να αρνηθούμε να ζήσουμε και να εργαστούμε έτσι.
Οι νέοι δικηγόροι και οι ασκούμενοι να αντισταθούμε στην διάλυση του επαγγέλματος και την είσοδο των εταιριών. Να βάλουμε φραγμό στην τραπεζοποίηση και την μνημονιακή μεταμόρφωση της δικαιοσύνης.

Να οργανωθούμε, να οργανώσουμε τον κλάδο μας, να οικοδομήσουμε μέτωπα αντίστασης στην πραγματικότητα των μνημονίων στην κοινωνία, την δικαιοσύνη και την ζωή μας. Να μη ζήσουμε σαν δούλοι ! Κανείς δεν ζεί με 400 ευρω!

Η Κίνηση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων είναι μια ομάδα νέων νομικών της δουλειάς, που βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα της υποαμοιβής, της επιβίωσης με 200 και 300 ευρώ, της επισφάλειας, των εξαντλητικών ωραρίων, της υποτίμησης ολοκλήρου του επαγγέλματος. Στόχοι μας είναι η συλλογική οργάνωση και επαφή όλων των νέων νομικών. για να κοιτάξουμε στα μάτια τα κρίσιμα ζητήματα της επαγγελματικής μας καθημερινότητας και προοπτικής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση για την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων για την αναθεώρηση της άσκησης

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Δικηγόρων, συζητείται έντονα το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμού της άσκησης. Ήδη από τις τοποθετήσεις σημαινόντων προσώπων πάνω στο ζήτημα, οι τάσεις διαφαίνονταν: σεμινάρια κατά την διαδικασία της άσκησης, αυστηροποίηση της διαδικασίας απόκτησης της δικηγορικής ιδιότητας, μηδενική μισθολογική και εργασιακή προστασία των ασκουμένων δικηγόρων γιατί η «άσκηση δεν είναι εργασία αλλά μαθητεία». Ως Κίνηση Aσκουμένων και Νέων Δικηγόρων, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε έγκαιρα τους κινδύνους από τέτοιες τοποθετήσεις και τις νοοτροπίες που κρύβονται πίσω από αυτές.
Η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πρότασης για το ζήτημα, κατάφερε τελικά να ξεπεράσει και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, σκιαγραφώντας την αναδόμηση της άσκησης στην κατεύθυνση της ριζικής επιβάρυνσης των όρων πρόσβασης στο δικηγορικό λειτούργημα (βλ. το παράρτημα στο τέλος). Μεταξύ των μετεχόντων στην επιτροπή, φιγουράρει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου …

Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας ψευδούς είδησης

Ως Κίνηση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων ενάντια στην επισφάλεια, είναι θέση μας ότι η μοίρα του φοιτητή νομικής, του ασκουμένου και του νέου δικηγόρου είναι κοινή: τους ενώνει όλους η προοπτική της ντε φάκτο υπαλληλίας και της εκμετάλλευσης με μισθούς πείνας. Συναφώς, ειδικότερο ζήτημα που αφορά όλους τους παραπάνω είναι η αναμόρφωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής της 17ης Οκτώβρη ζητήσαμε και μας δόθηκε ο λόγος προκειμένου να τοποθετηθούμε ειδικώς για αυτό το ζήτημα. Παρά το ότι μέλη συγκεκριμένου χώρου επέλεξαν να καλύψουν την τοποθέτηση του συναδέλφου με φωνές και χαρακτηρισμούς, αυτός ήταν σαφής για την ιδιότητα με την οποία τοποθετήθηκε. Ωστόσο με απογοήτευση ενημερωθήκαμε ότι η ΕΑΝΔΙΘ έβγαλε ανακοίνωση μια μέρα μετά, με την οποία κατηγορεί τον συνάδελφο για αντιποίηση (!) της ιδιότητας εκπροσώπου της. Προφανώς στην τοποθέτηση του συναδέλφου δεν ειπώθηκε καν η λέξη ΕΑΝΔΙΘ, πόσο μάλλον επικλήθηκε η ιδιό…

Κάλεσμα της Κίνησης Ασκούμενων και νέων Δικηγόρων στην κοινή συνέλευση ΕΑΝΔΙΘ, ΣΦΝ και Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Κάλεσμα της Κίνησης Ασκούμενων και νέων Δικηγόρων στην κοινή συνέλευση ΕΑΝΔΙΘ, ΣΦΝ και Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Στα πλαίσια του ν. Γαβρόγλου και με συνέπεια στις διατάξεις του, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα καλούνται να ορίσουν σε ποιο βαθμό το κόστος των μεταπτυχιακών σπουδών θα μετακυληθεί στους φοιτητές, αφού η κρατική χρηματοδότηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει μειωθεί δραματικά. Η απόφαση του Τμήματος Νομικής ήταν η εξής: Τα μεταπτυχιακά θα έχουν διάρκεια 3 εξάμηνα (αντί για 4 όπως ισχύει μέχρι σήμερα) και θα επιβληθούν δίδακτρα ύψους 300 €/εξάμηνο, άρα οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν συνολικά δίδακτρα ύψους 900 € για το μεταπτυχιακό. Επίσης, κάποια μεταπτυχιακά ενδέχεται μελλοντικά να διαμελιστούν, πχ το μεταπτυχιακό του Αστικού θα σπάσει σε 3 κατευθύνσεις: Εργατικού-Αστικού-Πολιτικής Δικονομίας, ενώ μέχρι στιγμής προβλέπονται κατευθύνσεις και όχι ενιαία παρακολούθηση όλου του κύκλου των μαθημάτων για τους σπουδαστές, όπως μάθαμε απο την προκύρηξη των εξετ…