Ανακοίνωση για τις εκλογές της ΕΑΝΔΙΘ

Στις εκλογές της ΕΑΝΔΙΘ, η Κίνηση σε μόλις λίγες βδομάδες δραστηριοποίησής της κατάφερε να αναδείξει το πρώτο σε ψήφους εκλεγμένο μέλος στην Επιτροπή Ασκουμένων (με 32 ψήφους) και τον πρώτο επιλαχόντα στο Διοικητικό Συμβούλιο (με 46 ψήφους).

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που άφησαν γραφεία, δουλειές, υποχρεώσεις και εν γένει αφιέρωσαν λιγότερο ή περισσότερο από τον χρόνο τους και στήριξαν την προσπάθειά μας.

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας ιλαροτραγικής προσπάθειας ορισμένων μελών παραγόντων να επανεκλεγούν. Ο περιορισμός των υποψηφίων σε όσους ήταν εγγεγραμμένοι στην Ένωση μέχρι τη στιγμή της παραπάνω απόφασης, η φίμωση μέσω της επίμονης διαγραφής δημοσιεύσεων στο διαδικτυακό χώρο της Ένωσης, η ανάρτηση μια μέρα πριν τις εκλογές της παραπλανητικής ανακοίνωσης συγκεκριμένων μόνο υποψηφίων στη σελίδα της Ένωσης (με λογικές η ΕΑΝΔΙΘ είμαι εγώ, κατά το γνωστό l’ etat c’ est moi του Λουδοβίκου 14ου) είναι μερικά παραδείγματα.

Με σοβαρότητα και ειλικρίνεια συγκροτήσαμε την Κίνηση και αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στις διαδικασίες της ΕΑΝΔΙΘ, γιατί πιστεύουμε ότι η δύναμη της νέας γενιάς Νομικών βρίσκεται στην οργάνωσή της, στην αντίστασή απέναντι στη διάλυση του επαγγέλματος και στην μεταμόρφωση της δικαιοσύνης.

Σε μια πραγματικότητα που μας βρίσκει όλους σε συνθήκες διασποράς, εντατικής δουλειάς και συστηματικής υποβολής σε συνθήκες εργασίας στα όρια της μισθολογικής ανέχειας είναι ζωτική ανάγκη η συλλογική οργάνωση για τη διεκδίκηση του αυτονόητου, κόντρα στην επισφάλεια και την ατομική μιζέρια. Είναι μονόδρομος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας μαζί, αναγιγνώσκοντας την κατάσταση, στοχοποιώντας τον αντίπαλο, δρώντας σε κατεύθυνση διεκδίκησης του ιερού και αναφαίρετου δικαιώματος να ζήσουμε και να εργαστούμε στον τόπο μας στη δουλειά της αρεσκείας μας με αξιοπρέπεια. Μέσα από τη συμμετοχή σε ανοιχτές μαζικές διαδικασίες, τη ζύμωση σε συζητήσεις και εκδηλώσεις, την εμπλοκή σε δράσεις, την επικοινωνία με τα υπόλοιπα πληττόμενα κομμάτια του λαού και της νεολαίας.

Η δραστηριοποίηση στο πλαίσιο ενός σωματείου όπως η ΕΑΝΔΙΘ, μόνο με ορίζοντα τα παραπάνω μπορεί να έχει χρηστική αξία. Με αυτή τη νοοτροπία, αντιμετωπίσαμε τις εκλογές όχι ως ευκαιρία συμπλήρωσης βιογραφικών και αναζήτησης αξιωμάτων, αλλά ως μετερίζι ανάδειξης μιας διαφορετικής φωνής στο χώρο της ΕΑΝΔΙΘ, μιας φωνής που έλλειπε.

Η πάλη για το εργασιακό μας μέλλον δεν μπορεί να υπηρετηθεί ούτε από παράγοντες, ούτε από φανταχτερά ιβέντς, ούτε από καριερίστες συνδικαλιστές. Δεν υπηρετείται από συνέδρια και βεβαιώσεις παρακολούθησης, ούτε από τίτλους και ευρωπαϊκές δικτυώσεις. Δεν θέλουμε να έχουμε σχέση με τα παραπάνω και θα τα πολεμήσουμε ανελέητα στο μέτρο -και των θεσμικών μας πλέον- δυνατοτήτων.

Σχόλια