Καταγγελία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΝΔΙΘ


Η ΕΑΝΔΙΘ δεν είναι εταιρία 
οι νέοι δικηγόροι δεν χρειαζόμαστε διαφήμιση, αλλά εργασιακά  δικαιώματα…

Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΝΔΙΘ αποφάσισε την συνεργασία της ΕΑΝΔΙΘ με την εταιρία  LEGALPAL. Η LegalPal αποτελεί διαφημιστική εταιρία για δικηγόρους και αφορά τόσο τη δημιουργία δικηγορικού προφίλ, όσο και την πλατφόρμα αναζήτησης δικηγόρων από το κοινό. Μέχρι το τέλος του 2018 ένα κομμάτι των υπηρεσιών της εν λόγω εταιρίας  θα παρέχεται δωρεάν στα μέλη της ΕΑΝΔΙΘ εφόσον το επιλέξουν. Οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στα μέλη της, εάν προσέξει κανείς στον πίνακα τιμολόγησης, είναι τα βασικά στοιχεία, δηλαδή προσωπικά στοιχεία, φωτογραφία και αξιολόγηση, ενώ άλλες δυνατότητες πχ αρθρογραφία στο προφίλ, στατιστικά προσέλκυσης πελατών, messaging χρεώνονται κανονικά.

          Για εμάς προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα. Ποιος ο λόγος πανηγυρικών συνεργασιών της ΕΑΝΔΙΘ με εταιρίες; Οι συνεργασίες αυτές γίνονται για την καλύτερη θέση των ασκούμενων και νέων δικηγόρων; Ποια εν τέλει είναι η θέση ενός Διοικητικού Συμβουλίου σε ένα σωματείο;

          Πρώτα απ΄ όλα η ΕΑΝΔΙΘ με βάση το καταστατικό της ορίζεται ως ένωση προάσπισης και διασφάλισης των δικαιωμάτων των ασκούμενων και νέων δικηγόρων. Αυτό σημαίνει ότι έχοντας πλέον και θεσμικό ρόλο συμβάλλει στην οργάνωση των νέων εργαζομένων του κλάδου , στην κατάθεση προτάσεων ,στην πίεση για την τροποποίηση της κατάστασης στη χώρο της δικηγορίας και της δικαιοσύνης συνολικά. Για εμάς προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν είναι η διασφάλιση διαφημιστικής πλατφόρμας από μια εταιρία που προφανώς προσφέρει για τον πρώτο χρόνο ένα δωρεάν  πακέτο, αλλά κερδίζει πελατεία για 10 χρόνια. Το πρόβλημα του νέου δικηγόρου σήμερα είναι ότι αποκλείεται από το επάγγελμα, ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ανοίξει δικό του γραφείο , ότι οδηγείται σε αναγκαστική υπαλληλοποίηση και όχι ότι δεν έχει χώρο διαφήμισης. Για εμάς λοιπόν το πρόβλημα δεν είναι πως θα εξασφαλίσουμε την πρόσβασή μας σε διαφημιστικές εταιρίες με πακέτα προσφορών, αλλά πως θα μπορέσουμε να δουλέψουμε σε ένα επάγγελμα που υποβαθμίζεται συνεχώς αφήνοντας πίσω του στρατιές επισφαλώς εργαζόμενων δικηγόρων.
        
       Δεύτερον, οι Διοικήσεις  σωματείων εργαζομένων στη βάση βελτίωσης της θέσης των μελών τους πρέπει να διεκδικούν δωρεάν παροχές από δημόσιους φορείς, συλλόγους και εκδοτικούς οίκους. Για παράδειγμα , ήταν δίκαιο το αίτημα δωρεάν πρόσβασης των ασκούμενων στη «nomos». Είναι όμως διαφορετικό το ζήτημα της συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρίες ,πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά μία διαφημιστική εταιρεία προώθησης που λειτουργεί φυσικά με όρους ανταγωνιστικότητας προς άλλες εταιρίες διαφήμισης. Θέσαμε το ερώτημα σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τα μέλη αυτής της εταιρείας και την σχέση τους με την ΕΑΝΔΙΘ και δεν λάβαμε απάντηση ή μάλλον λάβαμε την απάντηση «αυτά είναι προσωπικά δεδομένα». Επειδή ,όμως  «δεν γνωριστήκαμε χθες», είναι γνωστό  ότι μέλη της Legal_Pal διατέλεσαν μέλη της Επιτροπής Ασκουμένων. Θεωρούμε απαράδεκτο μέλη του ΔΣ και της Επιτροπής ασκουμένων να καταχρώνται προς ίδιον όφελος τη θεσμική τους θέση και καταγγέλλουμε απερίφραστα την ενέργεια αυτή.

Οι επιλογές αυτές συνεχίζουν να συντηρούν το διεφθαρμένο συνδικαλισμό που συναντούμε στους χώρους των δικηγορικών συλλόγων και που εν τέλει λειτουργούν σε βάρος των διεκδικήσεων μας για καλύτερους όρους εργασίας. Το σωματείο μας σε μία εποχή διάλυσης και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων μας είναι η μόνη συλλογική έκφραση που έχουμε. Οι νέοι δικηγόροι που διατελούν μέλη των διοικητικών συμβουλίων θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα πάρουν διαζύγιο με το συνδικαλισμό του παρελθόντος, το συνδικαλισμό της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων , των δημοσίων σχέσεων κτλ. Έχουμε ανάγκη από ένα σωματείο μαζικό , που θα ανοίγει το διάλογο στους κόλπους των νέων δικηγόρων ,που θα μπορεί να βάλει φρένο στην ρατσιστική αντιμετώπιση της γενιάς μας.

Η ΕΑΔΝΙΘ ανήκει σε όλο το σώμα ασκούμενων και νέων δικηγόρων και ο λόγος μας έχει σημασία. Δεν θα δεχτούμε την προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων μέσω της ΕΑΝΔΙΘ. Δεν θα δεχτούμε η ΕΑΝΔΙΘ να γίνει ένα διεφθαρμένο σωματείο.

Επιφυλασσόμαστε για την κατάθεση επερώτησης στο νεοσυσταθέν Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΝΔΙΘ προς ειδικότερη πληροφόρηση ως προς τους φορείς της legappal και τη σχέση τους με την ΕΑΝΔΙΘ και το καλούμε να αναιρέσει τη σχετική απόφαση συνεργασίας, γιατί εκτός του ότι είναι έξω από τους σκοπούς του σωματείου συνιστά και χυδαία εκμετάλλευση του θεσμού για ιδιωτικό όφελος.

Σχόλια