Η Απόφαση της ΟλΣΤΕ και ΕΤΕΑΕΠ - Ε. Μέλλιου

* της Έλλης Μέλλιου, μέλους Δ.Σ. ΕΑΝΔΙΘ, από εισήγηση της στις 10.11.2019

Α) Τι έκρινε η ΟλΣτΕ στις πρόσφατες αποφάσεις της περί ΕΤΕΑΕΠ
1. Καμία αναλογιστική μελέτη δεν υφίσταται, απο την οποία να προκύπτει ότι έχει ληφθεί υπόψη από το νομοθέτη και να αφορά στις επικουρικές συντάξεις.
Ειδικότερα, δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη από την οποία να προκύπτει ότι εξετάστηκε η βιωσιμότητα του κλάδου επικουρικής ασφαλίσεως του ΕΤΕΑΕΠ και ότι τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής ελήφθησαν υπόψη κατά την ψήφιση των ρυθμίσεων του ν. 4387/2016 που αφορούν το νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και τον αυτόματο μηχανισμό εξισορροπήσεως των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑΕΠ, την αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων (κατά την δημοσίευση του νόμου αυτού) και την μεταβατική αύξηση των εισφορών για την εξαετία 2016 έως 2022 (ΣτΕ Ολ. 1889/2019 - Αντισυνταγματικότητα λόγω έλλειψης αναλογιστικής μελέτης).
2. Δεν είναι πρόσφορο το κριτήριο του ύψους της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης, που υιοθετείται στο άρθρο 96 παρ. 4 του ν. 4387/2016, για την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων, δεδομένου ότι για κάθε μια από τις ανωτέρω συντάξεις έχουν καταβληθεί υποχρεωτικώς από τους ασφαλισμένους αυτοτελείς εισφορές.
Δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, συνταξιούχοι, ύστερα από τον κατά τα ως άνω επανυπολογισμό και αναπροσαρμογή της επικουρικής τους συντάξεως, να λαμβάνουν, τελικώς, υπό τις αυτές προϋποθέσεις, επικουρική σύνταξη χαμηλότερου ύψους από τους συνταξιούχους, που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ίδιο με αυτούς (ήδη ενταχθέν στο ΕΤΕΑΕΠ) ταμείο/τομέα/κλάδο επικουρικής ασφαλίσεως και έχουν καταβάλει εισφορές ίδιου ή χαμηλότερου ύψους, εκ μόνου του λόγου ότι οι τελευταίοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη χαμηλότερου ύψους (ΣτΕ Ολ. 1890/2019 - Αντισυνταγματικότητα επανυπολογισμού επικουρικών συντάξεων).
Β) Τι προωθεί η κυβέρνηση & τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε:
1. Στα 341 ευρώ τον μήνα θα ανέρχονται πλέον (από 01.01.2020) οι κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές για τους άνω 5ετίας δικηγόρους, ενώ για τους κάτω της 5ετίας το ποσό θα ανέρχεται σε 217 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό που δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος.
2. Επιπλέον, από 01.01.2020 ξεκινά και η αποπληρωμή της δόσης των απλήρωτων ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών (ρύθμιση 120 δόσεων που ακόμα εκκρεμεί για χιλιάδες συναδέλφους καθώς δεν έχουν αναρτηθεί οι πλήρεις οφειλές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα),
3. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών στον ΕΦΚΑ θα αυξηθεί και ότι οι απώλειες θα αποκατασταθούν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα αποτελέσματα του οποίου, όμως, θα φανούν (αν φανούν) για καθέναν από εμάς το φθινόπωρο του 2021. Γ) Σχετικός πίνακας (από Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων - Δικηγορική Ανατροπή): Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Σχόλια