Καταγγελία της απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων!


Η προετοιμασία της ασφαλιστικής μας εξόντωσης

Η ολομέλεια των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων συνεδρίασε στις 2.11.2019 στη Λάρισα, υπό την προεδρία του Δ. Βερβεσού.  Στην απόφαση αυτή, το σώμα των μεγαλοδικηγόρων του επαγγέλματος ζητά την διακοπή της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ. Είναι μία εξέλιξη αναμενόμενη: η απόφαση αυτή σχεδόν φωτογραφίζει τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγόρων, για τους οποίους η σύνδεση ασφαλιστικής εισφοράς με τα εισοδήματα δεν σήμαινε την πλήρη αποφυγή των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Σαφώς, το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου είχε μία σειρά προβλήματα, που έπλητταν κυρίως τον μέσο και όχι τον μεγάλο δικηγόρο. Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές διατηρούν τις χειρότερες πλευρές του νόμου αυτού, όπως την εισαγωγή της επικουρικής ασφάλισης και τις εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ, και επαναφέρουν το προηγούμενο, βαθιά άδικο και εξοντωτικό ασφαλιστικό καθεστώς. 

Παράλληλα, δια της αποσύνδεσης του υπολογισμού του ύψους της εισφοράς από το εισόδημα, στην ουσία ζητούν την επαναφορά της σύνδεσης των ασφαλιστικών κλάσεων με τα χρόνια ασφάλισης. Έτσι, το σώμα των επαγγελματιών καλείται να πληρώσει αυξημένες εισφορές, για να συντηρεί την μείωση των εισφορών για τους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα! Το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων με την ελάχιστη μηνιαία εισφορά να είναι αυξημένη σε σχέση με τις υπάρχουσες. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά μονάχα τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες υψηλών εισοδημάτων. Έτσι, ενώ η κατώτερη, υποχρεωτική ασφαλιστική κλάση θα προβλέπεται στα περίπου 220 ευρώ, αυξημένη σε σχέση με τα 185 ευρώ που είναι σήμερα, για το 83% των αυτοαπασχολούμενων, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων θα πανηγυρίζει την "μείωση" των ασφαλιστικών εισφορών, που θα αφορά όμως μονάχα αυτούς! Και αυτό θα συνδυάζεται και με την αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα, άρα από την ποσοτική αύξηση της μηνιαίας εισφοράς τους! 

Στο τέλος της απόφασης επί των ασφαλιστικών, επικροτούν το, επί Κατρούγκαλου εισηγμένο, σύστημα επικουρικής ασφάλισης, με αίτημα την αναζήτηση και εξεύρεση πόρων για την βιωσιμότητα του. Με λίγα λόγια, την στροφή σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ή ταμεία αλληλοβοήθειας. Με αυτό τον τρόπο, δεν τους φτάνει απλά η εξόντωση των συναδέλφων και του κλάδου στα πλαίσια της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά εισάγουν και μορφές ιδιωτικής ασφάλισης, για το κλειστό κλαμπ όσων μπορούν να το υποστηρίξουν, ώστε σταδιακά να μην προσφέρουν εντελώς τίποτα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, να μην το στηρίζουν με κανέναν τρόπο!

Η υποδοχή της Διαμεσολάβησης μετ'αυλητρίδων

Η απόφαση δεν μένει μόνο στα ασφαλιστικά θέματα. Η υποδοχή του θεσμού της διαμεσολάβησης πλέον γίνεται υπ'αυλητρίδων: το μόνο πλέον πρόβλημα είναι η υποχρεωτικότητα του θεσμού, ωστόσο γενικώς τίθεται υπερ των "εναλλακτικών μορφών επίλυσης". Μάλιστα, υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι το Υπουργείο υιοθετεί και ακούει τις προτάσεις του σώματος, και είναι δυνατό να βρεθεί και πεδίο συμβιβασμού στο θέμα. Καμία πολεμική, καμία οργάνωση, καμία κριτική στο θεσμό: αυτοί που ζητούν επιστημονικές και αναλογιστικές μελέτες, σε κανέναν βαθμό δεν έχουν προσφέρει μία μελέτη του θεσμού και των συνεπειών του στο μέσο δικηγόρο. Γιατί; Γιατί η ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης βολεύει τους επιχειρηματίες του επαγγέλματος, που με χίλιες σχέσεις με τις τράπεζες και τους διαμεσολαβητές θα επωφεληθούν από την ανταγωνιστική εξαφάνιση του μέσου δικηγόρου, από μία διαδικασία που ο πελάτης του δεν θα ακολουθεί και θα τον φορτώνει υπέρογκα κόστη! Άλλωστε, από την κλίκα που θα κινεί στην αγορά του επαγγέλματος τίτλους και πιστοποιήσεις ψάχνει τους απαραίτητους διακινητές. Οι δικηγορικοί σύλλογοι πλέον έγιναν ο "θεσμικός συνομιλητής" της διάλυσης του δικηγορικού επαγγέλματος, της εφαρμογής σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με βαθύ ταξικό νόημα: μόνο οι μεγάλοι θα επιβιώσουν. Οι υπόλοιποι πρέπει να εξαφανιστούν: από το ασφαλιστικό μέχρι την διαμεσολάβηση, η νεοφιλελεύθερη επέλαση είναι πραγματικότητα.

Για τους ασκούμενους: Έρχονται εξελίξεις

Τέλος, σε μία πολύ λιτή δήλωση της, η Ολομέλεια αποφάσισε να προτείνει στον Υπουργό δικαιοσύνης την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων σε διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και η Άσκηση, για να "καλυφθούν κενά και να αρθούν δυσλειτουργίες". Δεν περιλαμβάνει, βέβαια, η απόφαση με συγκεκριμένο τρόπο τις προτάσεις αυτές. 

Όμως από το Συνέδριο στις Σέρρες, όπου παρευρέθηκε η Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων μαζί με φοιτητικούς συλλόγους Νομικής ΑΠΘ, και ως Πρωτοβουλία εξέθεσε τις θέσεις μας για την άσκηση, γνωρίζουμε τι θα προτείνουν. Υποχρεωτικά σεμινάρια, σχολές δικηγορίας, πιστοποιήσεις δικηγόρων, καμία συζήτηση για αναγνώριση της άσκησης ως εργασίας, με αποδοχές, ωράρια, κάλυψη της ασφάλισης από τον εργοδότη.

Ακόμα και η υποκρισία τους, για την καταβολή αμοιβών με ΕΣΠΑ, δεν ήταν παρά μία απάτη, όσο και αν κάποιοι αφελείς του κλάδου πανηγύριζαν. Έριξαν απλώς σκόνη στα μάτια ενός κόσμου που αγωνίστηκε, για να κερδίσουν χρόνο, και το καταφέραν, γιατί η οργάνωση του κλάδου μας είναι σε καταθλιπτική κατάσταση. Το πακέτο ΕΣΠΑ σε δύο μήνες τελειώνει, και καθόλου δεν έχει ξεκινήσει η πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία υπαγωγής των 2.100 περίπου ασκούμενων στο πρόγραμμα. Ήταν μία σκέτη απάτη!

Φτάνει πια η απάτη - Να οργανωθούμε!


Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, ένα όργανο με υπερεξουσίες απέναντι στο σώμα των συναδέλφων, που εξασφαλίζει μόνο τον εαυτό της στις συνομιλίες με τους Υπουργούς και τα θεσμικά όργανα, δεν αποτελεί τον συνδικαλιστικό και επαγγελματικό εκφραστή των Δικηγόρων. Δεν εκφράζει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των συναδέλφων, αλλά μίας μικρής ομάδας, μιας ελίτ πλουσίων και μεγάλων δικηγόρων, από την οποία αποτελείται: αυτή η αριστοκρατία του κλάδου δεν αποτελεί τους συνδικαλιστές μας, τους αληθείς και συνεπείς εκπροσώπους των συμφερόντων του μέσου, του μισθωτού, του νέου και του ασκούμενου δικηγόρου. Είναι τραγικό, ότι ενώ ο κλάδος βρίσκεται στην μεγαλύτερη στιγμή δοκιμασίας του, η μόνη πλευρά που ακούγεται συγκροτημένα από το σώμα του επαγγέλματος κραυγάζει: "Διάλυση!". Μόνο οι λίγοι να επιβιώσουν, να γιγαντωθούν, να γίνει εντελώς επιχειρηματική δουλειά η δικηγορία και η δικαιοσύνη. Οι υπόλοιποι είτε να γίνουν υπάλληλοι ή να κάνουν άλλο επάγγελμα. Είμαστε πολλοί, άλλωστε, φωνάσκει η μικρή μερίδα που  ξεζουμίζει τις δικές της μειωμένες εισφορές, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία του ασκουμένου και του συνεργάτη, την συνεργασία με διαμεσολαβητές και τράπεζες, και άρα το ασύγκριτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, από αυτούς ακριβώς τους πολλούς!


Αυτοί κάνουν την δική τους δουλειά. Εμείς όλοι βρισκόμαστε απροετοίμαστοι, ανέτοιμοι, ανοργάνωτοι. Μουδιασμένοι κοιτάμε τις εξελίξεις. Και όμως, στις ελάχιστες στιγμές αγώνα, δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Να τους αναγκάσουμε σε υποχωρήσεις. Η περίοδος αυτή, της εντεινόμενης επίθεσης στο επάγγελμα, πρέπει να αποτελέσει αφορμή για το τέλος της ανάθεσης, της ολιγωρίας, της αδράνειας, και να μπεί μπροστά η μαζική, μαχητική, δημοκρατική και διεκδικητική οργάνωση του κλάδου απέναντι στους μεγάλους του επαγγέλματος. 



Να τους δείξουμε και εμείς τις δυνάμεις μας. Είναι υπαρκτές, συνεχώς κατακτούν συνείδηση και οργάνωση. Μας βοηθούν πολύ σε αυτό. Να τους επιστρέψουμε το "δώρο" της ταξικής πολιτικής τους με την ηχηρή μας οργάνωση και πάλη απέναντι στην εξόντωση μας. Το να εξεγερθούμε απέναντι σε αυτήν την κατάφωρα άδικη κατάσταση είναι δίκαιο: δεν είμαστε το ίδιο με αυτήν την κλίκα, δεν μας εκπροσωπεί. Το να οργανωθούμε απέναντι της, είναι η μόνη ελπίδα και δύναμη μας.

Κίνηση Δικηγόρων ενάντια στην επισφάλεια








Σχόλια