Εισφορές ΕΦΚΑ: Θα χρηματοδοτούμε εμάς ή τους μελλοντικούς εργοδότες μας;


Σύμφωνα με όσους υποστηρίζουν το νέο μοντέλο ασφάλισης, όπως αυτό σε γενικές γραμμές σταδιακά αρθρώνεται, που συζητά η κυβέρνηση και, μεταξύ άλλων, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, όπως κοινοποίησε στην τελευταία δημοσιευμένη απόφαση της, η αύξηση των εισφορών συμφέρει γιατί θα χρηματοδοτήσει τις συντάξεις του κάθε επαγγελματία. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει αν θα υπαχθεί στην κατώτατη ασφαλιστική βαθμίδα, ώστε να δίνει την χαμηλότερη εισφορά, ή αν θα "ανέβει" την σκάλα των κλάσεων, ώστε να απολαύσει περισσότερα ασφαλιστικά δικαιώματα δια της αυξημένης σύνταξης του. Δίνεις, και παίρνεις. Υπάρχει κάτι λάθος;

Ποιον ακριβώς χρηματοδοτούμε;

Πρώτο σημείο που εξαρχής αναδείχτηκε είναι η προτεινόμενη μείωση της εισφοράς των ανώτατων ασφαλιστικών κλάσεων. Προφανώς, αυτό είναι μάλλον ένα μέτρο για να κρατηθούν κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες στο σύστημα και να το στηρίξουν περισσότερο. Τουλάχιστον, έτσι θα πλασαριστεί για κρυφτεί η  ωμή αλήθεια: πίσω από την μείωση των εισφορών δεν κρύβεται κάποια αντικειμενική αξιολόγηση για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, την στήριξη του επαγγελματία, την αναταποδοτικότητα της ασφάλισης κ.ο.κ. Κρύβεται η υποκειμενική επιδίωξη των μεγάλων του κλάδου, όσο ακόμα υπάγονται στο σύστημα, να δίνουν όσο λιγότερα και να παίρνουν όλο και περισσότερα.

Γι'αυτό η πρόταση διαφαίνεται ως "μείωση εισφορών για τους δικηγόρους", ενώ για τους περισσότερους θα σημαίνει αύξηση! Δια της πρότασης αυτής, οι δικηγόροι της κατώτατης κλίμακας, δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία, θα δούν αύξηση των εισφορών τους, η οποία θα καλύψει το κενό της μείωσης των εισφορών για τις ανώτερες κλάσεις! Οι οποίες ανώτερες κλάσεις ήδη θα βρούν και άλλους τρόπους ασφάλισης και σταδιακής αποχώρησης από το σύστημα (βλ. επικουρική ασφάλιση), στο οποίο ελάχιστα προσφέρουν, καθώς δεν εμφανίζουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Η φρασεολογία μίας νίκης για τον κλάδο στην ουσία υποκρύπτει ένα τεράστιο βάρος στις πλάτες κάθε δικηγόρου, και όχι μόνο, καθώς το σύστημα είναι συλλογικό και ενιαίο: τους μεγάλους επιχειρηματίες των επαγγελματικών κλάδων, που φυσικά δεν αποχωρούν πλήρως από το σύστημα ασφάλισης του ΕΦΚΑ, αλλά στοχεύουν να αρμέξουν τα περισσότερα από αυτό, χωρίς να δίνουν πίσω αναλογικά τίποτα!


Είναι βιώσιμο αυτό το σύστημα;

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στα ΝΕΑ, και πληροφορίες που μεταφέρουν έγκριτοι δικηγόροι ως προς το ζήτημα, με προφανή εσωτερική ενημέρωση, η αύξηση της κατώτατης, υποχρεωτικής εισφοράς θα φτάσει στα 210 ευρώ. Αυτή είναι η δεύτερη αύξηση σε ένα χρόνο, μετά την αύξηση από τα 167 στα 185 ευρώ, που ισχύει από 1.2.2019. Μέσα σε ένα χρόνο, αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις στα 50 ευρώ. Η εισπραξιμότητα, όμως, κινείται στο 50-60%: τίθεται σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας.

Οι τέτοιες αυξήσεις, σε συνδυασμό με σειρά αλλαγών που θα επιβαρρύνουν την δουλειά του μέσου δικηγόρου (βλ. Διαμεσολάβηση), θα οδηγήσουν ξανά τις μάζες των δικηγόρων να μην συνεισφέρουν στο σύστημα, να μην πληρώνουν τις εισφορές και να συσσωρεύσουν χρέη, με την ελπίδα να τα εξοφλήσουν στο μέλλον, αν επιβιώσουν στην σκληρή, και ταχύτατα επιχειρηματικά μεταμορφωμένη, αγορά του επαγγέλματος. Σαφές είναι, ότι όλο και περισσότερο κάτι τέτοιο φαντάζει πλάνη: γιατί να μην γίνει κανείς υπάλληλος μίας μεγάλης εταιρίας, με πανελλαδική εμβέλεια (βλ. κατάργηση αντικλήτου και ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου), η οποία θα καταβάλλει τις εισφορές μου; Αυτό είναι το κυνικό και αμείλικτο ερώτημα που οδηγούν τον μέσο δικηγόρο: φυγή ή υποταγή.


Γιατί να χρηματοδοτήσουμε εμείς τις συντάξεις μας; Εμείς τις κόψαμε;

Σύμφωνα με το Ενιαία Δίκτυο Συνταξιούχων, ο μακρύς κατάλογος των περικοπών των συντάξεων έχει ως εξής:

• Το 2010, πριν την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου ψηφίστηκε η περικοπή των δώρων, 13ης και της 14ης κύριας σύνταξης.

• Όλοι οι συνταξιούχοι (2011)κάτω των 60 ετών -ανάλογα με τα ποσά των συντάξεων που ελάμβαναν- υπέστησαν μειώσεις από 6% έως 10%. Συγκεκριμένα, για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ η μείωση ξεκινούσε από 6%, ενώ για περικοπές μεγαλύτερες των 3.000 ευρώ έφταναν ακόμα και το 10%.
• Επιβλήθηκε(2011) ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων από 3% έως 13% (κλιμακωτά) για ποσά συντάξεων από 1.400 ευρώ και άνω. Παράλληλα, ξεκίνησαν και κλιμακωτές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις από 3% για ποσά άνω των 300 έως 10% για επικουρικές άνω των 650.
• Περικοπές στις κύριες συντάξεις των νέων συνταξιούχων το 2011. Συγκεκριμένα, οι μικρότεροι των 55 ετών υπέστησαν 40% μείωση για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, ενώ οι μικρότεροι των 60 και μεγαλύτεροι των 54 ετών υπέστησαν μείωση 20% για ποσά άνω των 1.200 ευρώ. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν μειώσεις από 15% έως και 30% για ποσά άνω των 150 ευρώ και στις επικουρικές συντάξεις.
• Αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2012, επιβλήθηκαν νέες μειώσεις σε όσες είχαν απομείνει «υψηλές», για παράδειγμα μειώσεις έως 12% υπέστησαν όσες ήταν άνω των 1.300 ευρώ. Με τον ίδιο νόμο, μειώθηκαν εκ νέου και οι επικουρικές. Συγκεκριμένα για ποσά άνω των 250 ευρώ η μείωση ήταν 10%, ενώ για ποσά από 251 έως 300 ευρώ η μείωση διαμορφώθηκε στο 15%, και για ποσά άνω των 300 ευρώ η μείωση άγγιξε το 20%.
• Μείωση(2012) στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, δηλαδή στο σύνολο της σύνταξης. Συγκεκριμένα, ποσά από 1.000-1.500 ευρώ υπέστησαν μείωση 5%, 1.500-2.000 μείωση 10%, από 2.000-3.000 μείωση 15%, και ποσά από 3.000 ευρώ και άνω, μείωση 20%. Ταυτόχρονα, καταργήθηκαν τα επιδόματα δώρων στις κύριες και τα δώρα στις επικουρικές.
• Οριζόντιες μειώσεις κατά 5,2% σε όλες τις επικουρικές το 2014.
• Μειώθηκαν οι κατώτατες συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
• Μειώθηκαν τα ποσά των πρόωρων συντάξεων κατά 10% για τους συνταξιούχους ιδιωτικού τομέα.
• Μειώνονται σε 250.000 συνταξιούχους μέχρι και 40% οι επικουρικές
• Κατάργηση ΕΚΑΣ σε σχεδόν 160.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
• Μειώσεις έως και 45% στα μερίσματα ΜΤΠΥ.
• Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν συντάξεις μικρότερες κατά 30% -τουλάχιστον- λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού (νόμος Κατρούγκαλου).
• Επιβολή αναδρομική από τον Οκτώβριο, το «πλαφόν» των 2.000 ευρώ για την ατομική σύνταξη (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης ) και των 3.000 ευρώ ( άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων και πολλών επικουρικών συντάξεων).
• Αυστηρότερα κριτήρια στις συντάξεις χηρείας
• Περικοπή κατά 60% στις συντάξεις όσων εργάζονται παραλλήλως.
• Μειώσεις σε όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα.

• Περικοπές από 15%-20% στα εφάπαξ

Εμείς πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την σύνταξη μας; Ακόμα χειρότερα, τις συντάξεις των ανώτερων ασφαλιστικών κλάσεων, ενώ εμείς θα λάβουμε την ΚΑΤΩΤΑΤΗ προβλεπόμενη σύνταξη, εφόσον υπαγόμεθα στην κατώτατη ασφαλιστική κλίμακα; Που οδηγεί αυτό;
Οδηγεί στην μαζική αποχώρηση από τον ΕΦΚΑ και την αναζήτηση επικουρικής ή ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ για όσους μείνουν στο σύστημα θα σημάνει το ξεζούμισμα, την εξόντωση για μηδενικές συντάξιμες απολάβες, αλλά και παροχές υγείας. Αυτοί, που με χίλιους τρόπους περικόψαν τις συντάξεις με τα μνημόνια, τώρα λίγο πολύ ισχυρίζονται ότι ΕΜΕΙΣ είμαστε υπεύθυνοι για ένα βιώσιμο επίπεδο ζωής στην περίοδο της σύνταξης. Αποκρύπτουν τις πολιτικές ευθύνες για την κόλαση των μνημονίων, που γιαυτούς είναι κανονικότητα, την ευθύνη τους να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα και ρίπτουν την ευθύνη ατομικά στον κάθε δικηγόρο.


Να μάθουμε απο τα λάθη μας - Συλλογική, μαζική Οργάνωση και αγώνας!

Δεν χρηματοδοτούμε τις συντάξεις των μεγάλων. Δεν φταίμε εμείς για τις περικοπές. Όχι στην διάλυση του Ασφαλιστικού συστήματος και του ΕΦΚΑ. Χρειαζόμαστε δημόσια ασφάλιση, παροχή υγείας δωρεάν από το κράτος, φραγμό στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, στην αύξηση των εισφορών, στην επίθεση στις μεσαίες κλίμακες των επαγγελματιών. Δεν είμαστε η καύσιμη ύλη του μονοδρόμου τους.

Να μάθουμε απο τα λάθη μας. Όχι στην ανάθεση σε Δικηγορικούς Συλλόγους, που δείχνουν ποιούς εκφράζουν, αλλά οργάνωση από τα κάτω μέσα από Γενικές συνελεύσεις. Όχι στην λογική της συντεχνίας και της εξαίρεσης, αλλά κοινή δράση, συντονισμός, μαζική πολιτική πίεση για να μπεί φραγμός στο Νέο Ασφαλιστικό. Όχι αδράνεια, αλλά οργάνωση και διεκδίκηση, συνδικαλιστική και πολιτική, αλλαγών που θα ενισχύουν τον μέσο επαγγελματία και θα βάζουν φραγμό στους επιχειρηματίες του επαγγέλματος. Δεν είμαστε η καύσιμη ύλη, δεν τρώμε κουτόχορτο, δεν θα σταθούμε αδιάφοροι μπροστά στις αλλαγές.

Επιμέλεια: Δ.Ρ. Πλιακογιάννης, ΜΔΕ Εργατικού Δικαίου, μέλος της Κίνησης


Σχόλια