Τι γίνεται άραγε με τις δήθεν αμοιβές μας μέσω ΕΣΠΑ;

Μετά την κινητοποίηση μας στις Σέρρες, στο Συνέδριο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για την αναθεώρηση του Κώδικα Δικηγόρων, διάφοροι Σύλλογοι και Πρόεδροι δεσμεύτηκαν για την υπαγωγή 2.100 ασκουμένων δικηγόρων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Μεταξύ άλλων, και ο ΔΣΘ δεσμεύτηκε εξίσου.

Εμείς είχαμε σταθερή θέση ενάντια στον εξευτελισμό του ΕΣΠΑ, το βασικού λόγου για την διάλυση της ελληνικής οικονομίας και της φτωχοποίησης της νέας γενιάς. Στην ουσία, θα κατοχύρωνε μία κατάσταση, ότι το πρόβλημα των ασκούμενων είναι η αμοιβή: πάρε τα λεφτά του πακέτου και ησύχασε, ήταν το μήνυμα. Ενώ το πρόβλημα βρίσκεται στο συνολικό χαρακτήρα της άσκησης ως εργασίας που δεν αναγνωρίζεται, που δεν έχει κάνενα μαθητειακό αντικείμενο, που υφίσταται χωρίς πραγματική αναγκαιότητα, μονάχα για να εμποδίζει την μαζική είσοδο συναδέλφων στο επάγγελμα, προς όφελος των ήδη κατοχυρωμένων στο χώρο.

Πραγματικό βήμα θα ήταν η κατάργηση των διακρίσεων για τους ασκούμενους, η κατοχύρωση κατώτατης αμοιβής με νομοθετική πράξη και όχι προγράμματα, μαζί με κατοχύρωση του χαρακτήρα της άσκησης ως εργασίας, που απαιτεί συμβάσεις εργασίας και σεβασμό των διατάξεων του εργατικού δικαίου. Έτσι, θα αποκτούσαμε ωράρια, παροχές, δικαιώματα ενός εργαζομένου. Έτσι, θα υποχρεωνόταν ο εργοδότης μας να καταβάλλει τις εισφορές μας. Έτσι, τέλος, οι μεγάλες εταιρίες δεν θα αποκομίζαν τεράστια υπερκέρδη από την απλήρωτη εργασία μας, θα έχαναν το πλεονέκτημα του βρώμικου ανταγωνισμού απέναντι στον μέσο επαγγελματία δικηγόρο, θα αποστερούνταν το προνόμιο της φθηνής μαζικής εργασίας μας: θα άνοιγε χώρος για ολόκληρο το επάγγελμα.

Σε κάθε περίπτωση, η κοροϊδία δεν έχει τέλος: Ακόμα και το ΕΣΠΑ, αυτό που υποσχέθηκαν στους ασκούμενους για να μην αντιδρούν, δεν έχει ακόμα καταβληθεί, ενώ πλέον, στον μήνα Φεβρουάριο του 2020, που έχουμε φτάσει, το πακέτο λήγει. Και δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων, ενώ αρκετοί από όσους ενδιαφέρονταν έχουν πλέον σταματήσει να είναι ασκούμενοι, καθώς έχει περάσει σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος από τις εξαγγελίες.

Αυτός ο εμπαιγμός είναι μόνον ενδεικτικός, μαζί με πάμπολα παραδείγματα, των πραγματικών διαθέσεων τους: Καμία διάθεση υπεράσπισης των συμφερόντων μας δεν έχουν. Κανείς δεν κατέθεσε ερώτηση για το θέμα, πέρα από Κίνηση Ασκούμενων στο ΔΣ του ΔΣΘ στις 12/11/2019, όπου πήραμε γενικόλογες απαντήσεις από τον Πρόεδρο ότι το θέμα "έχει διευθετηθεί". Άραγε, πώς θα διευθετηθεί όταν τελειώνει το πακέτο; Έχουν δεσμευθεί τα λεφτά ή όχι; Θα γίνει κάτι άμεσα ή θα περάσει άλλος ένας χρόνος, χωρίς πακέτο χρηματοδότησης πλέον; Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που ενδιαφέρονταν και πλέον κοντεύουν να ολοκληρώσουν την άσκηση;

Εμείς γνωρίζουμε ήδη τις απαντήσεις. Τις πήραμε στην γενικόλογη στάση του Προεδρείου στην ερώτηση μας. Ωστόσο, για να αρθεί κάθε αμφιβολία, θα κατατεθεί ερώτημα στο επόμενο Δ.Σ. του ΔΣΘ,
α) Σε ποιό ακριβώς στάδιο βρίσκεται η διαδικασία του ΕΣΠΑ για τους ασκούμενους,
β) Πόσους συναδέλφους αφορά;
γ) Πώς θα επηρεαστούν από την λήξη του πακέτου
δ) τι θα συμβεί με όσους ολοκληρώσουν την άσκηση πριν προλάβουν να εργαστούν έτσι, παρόλο που ενδιαφέρθηκαν εγκαίρως;

Σχόλια