Έρευνα μας: Όταν πας σε πόλεμο, κάνεις επιστράτευση σε μία μέρα, όχι σε ένα μήνα!


Η πανδημία του ιου Covid-19 δείχνει ακόμα πιο ξεκάθαρα τις εγκληματικές ευθύνες όσων επιτέθηκαν στην Δημόσια Υγεία. Δέκα χρόνια μνημονιακών πολιτικών και πολιτικών πρωτογενών πλεονασμάτων είχαν ως αποτέλεσμα τεράστια κενά στελέχωσης, εξοπλισμού και υλικών στα δημόσια νοσοκομεία. Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει για την ετοιμότητά της για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Κορονοϊού και τη θωράκιση του ΕΣΥ, τα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο.
Στις Υγειονομικές Περιφέρειες πέρα από την 6η (Ηπείρου-Πελοποννήσου-Ιόνιων Νησιών και Δυτικής Ελλάδας), όπου έγιναν 12 προσλήψεις κατ'εφαρμογή της ΠΝΠ για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, οι προσλήψεις δεν έχουν γίνει βάσει της ΠΝΠ για τα έκτακτα μέτρα για τον Κορονοϊό, παρόλο που χρονικά συμπίπτουν με την εμφάνιση της επιδημίας. Τυπικά, πάντως, φαίνεται ότι οι προσλήψεις δεν γίνονται με σκοπό την αντιμετώπιση του ιού, αλλά ενόψει της γενικής μνείας «αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών», όπως αναφέρουν οι σχετικές πράξεις πρόσληψης στο Διάυγεια. Με την μνεία αυτή, έτσι κι αλλιώς προσλαμβάνονται οι επικουρικοί ιατροί διαχρονικά. Προφανώς, οι προσλήψεις αυτές αφορούν προγενέστερες αιτήσεις που είτε συνέπεσαν είτε «επιταχύνθηκαν» για να συμπέσουν χρονικά με την περίοδο κρίσης του Κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα:
Στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονία) προσελήφθησαν 13 ιατροί το διάστημα 11/3 – 16/3. Σε καμία πράξη πρόσληψης δεν γίνεται αναφορά στην ΠΝΠ για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού κα παραπομπή στο επίμαχο άρθρο 17 παρ. 2 της ΠΝΠ. Σε κάθε περίπτωση, προσελήφθησαν:
  • 4 ιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου με ειδικότητες: εσωτερικής παθολογίας, αιματολογίας, καρδιολογίας και ακτινολογίας μόνο για 12 μήνες (!).
  • 2 ιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με ειδικότητες: αναισθησιολόγου ΜΕΘ (διάρκεια σύμβασης 36 μήνες) και πνευμονολογίας (διάρκεια σύμβασης 12 μήνες).
  • 2 ιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας με ειδικότητες: Παιδιατρικής και ιατρικής βιοπαθολογίας (διάρκεια σύμβασης 24 μήνες)
  • Από 1 ιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας (οφθαλμολόγος, 24 μήνες), στο ΓΝ Κατερίνης (βιοπαθολόγος, 24 μήνες), στο ΓΝ Κοζάνης (καρδιολόγος, 24 μήνες), στο ΓΝΘ Αγ. Αθανάσιος (αναισθησιολόγος ΜΕΘ, 36 μήνες) και στο ΓΝ Πτολεμαΐδας Μποδοσάκειο (παιδίατρος, 24 μήνες).
Συμπέρασμα 1ο:
Οι μοναδικές προσλήψεις επικουρικών ιατρών με βάση το άρθρο 17 παρ. 2 της ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε την 11/3/2020 έγιναν στην 6η Υ.ΠΕ. στις 16/3. Στις υπόλοιπες Υ.ΠΕ. ακόμα εγκρίνονται προγενέστερες αιτήσεις άσχετων ή σχετικών ειδικοτήτων, την στιγμή που είμαστε περίπου μια εβδομάδα μετά την έκδοση της ΠΝΠ. Χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Συμπέρασμα 2ο:
Οι προσλήψεις ιατρών γίνονται με το σταγονόμετρο σε ένα ήδη υποχρηματοδοτούμενο και υπό κατάρρευση δημόσιο σύστημα υγείας. Οι προσλήψεις ανά Υ.ΠΕ. ακόμα και εάν εν τέλει έγιναν ενόψει του Κορονοϊού είναι ελάχιστες και πενιχρές, ενώ αν μπούμε στην ουσία των ειδικοτήτων μειώνεται κι άλλο ο αριθμός. Πρακτικά μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα δεν απέκτησαν πάνω από 3-4 ιατρούς.
Συμπέρασμα 3ο :
Σε καμία σύμβασης πρόσληψης δεν γίνεται αναφορά για ανανέωση, παράταση ή μοριοδότηση των συμβάσεων. Οι όποιες εξαγγελίες του Υπουργού Κικίλια είναι κενές: Δεν δίνεται κάνενα κίνητρο στον ιατρό, για να ρισκάρει την ζωή του σε ένα ήδη τσακισμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Ακόμα και τώρα, η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον λαό και κοροϊδεύουν την ιατρική κοινότητα, που απελπίζεται μπροστά στην γενική κατάρρευση και την μηδενική ένδειξη καλής πρόθεσης από την κυβέρνηση. Μ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, κανένας νέος ιατρό δεν θα προσέλθει ή δεν θα παραμείνει στην θέση του, ρισκάροντας για μια προσωρινή θέση και κάποιες απολαβές την ζωή του και την σωματική του ακεραιότητα.

Τα χειροκροτήματα της κ. Μάρεβα δεν φτάνουν: χωρίς ισχυρή ενίσχυση και υγειονομικά όπλα στα δημόσια νοσοκομεία για να μπουν στη μάχη, η κυβέρνηση καλεί τον μέσο ιατρό να πάει σαν πρόβατο στην σφαγή. Και δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να το κάνουν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ (ΧΘΕΣ ΔΗΛΑΔΗ):
  • Άμεση γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας για την επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό του ΕΣΥ, για την προμήθεια αναπνευστήρων, διαγνωστικών τεστ και αναλώσιμων.
  • Επίταξη νοσοκομείων και κλινικών από τον ιδιωτικό τομέα – Κανένας ιδιώτης λαθρέμπορος του φόβου!
  • Επίταξη ιατρικών υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών!
  • Άμεση πρόσληψη 1.000 μόνιμων γιατρών και 2.000 μόνιμων νοσηλευτών ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν τα 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα τα νοσοκομεία αναφοράς και οι υπάρχουσες ΜΕΘ. Ανανέωση της σύμβασης όλου του επικουρικού προσωπικού και άμεση πρόσληψη όσων εργαζόμενων βρίσκονται στις σχετικές λίστες
  • Μοριοδότηση, παράταση συμβάσεων, μετατροπή σε αορίστου χρόνου και παροχή αντίστοιχων κινήτρων στους επικουρικούς για να δώσουν την μάχη στο τσακισμένο σύστημα υγείας
  • Να δοθούν επαρκή υλικά σε μέσα προστασίας για να μπορέσει να αντέξει το προσωπικό των Νοσοκομείων και για λοιπό ιατροφαρμακευτικό υλικό και εξοπλισμό



Σχόλια