Δεν είμαστε ΕΣΠΑτζιδες - Κρατήστε τα Voucher - Στηρίξτε τους επαγγελματίες!

Κάθε μέρα που περνάει γίνονται όλο και φανερότεροι οι αισχροί χειρισμοί των ζητημάτων που ανοίγει ο κορωνοϊός από την κυβέρνηση. Μετά τις κυβισθήσεις και τις αναδιπλώσεις, που προέκυψαν προφανώς από έξωθεν πιέσεις για "σφίξιμο του ζωναριού", τώρα προχωρούν στην μετατροπή ολόκληρων κλάδων σε ΕΣΠΑτζίδες. Και της χειρίστης μορφής: σε περίοδο εξαναγκαστικής ανεργίας και νέκρωσης της αγοράς, που ολόκληροι κλάδοι χρειάζονται την στήριξη τους, προσφέρουν "απλόχερα".... voucher κατάρτισης. Τα voucher αυτά θα τα λάβουμε σε δύο δόσεις (!!), ενώ αν τον Μάϊο συνεχιστεί η κρίση, τότε θα υπαχθούμε στα 800 ευρώ. Βέβαια, αν κανείς παίρνει στην "ονομαστική αξία" τα λεγόμενα αυτών που μας έχουν τόσες φορές αποδείξει το ρητό "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει".

Δεν θέλουμε τα Voucher σας. Δεν είμαστε επαίτες ούτε χρήζουμε επιμόρφωσης. Είμαστε ένας επαγγελματικός κλάδος που χτυπήθηκε σοβαρά από την κρίση. Η ανάγκη τόσων δικηγόρων για ενίσχυση δεν αποτελεί "γυφτιά": ξεγυμνώνει όλα τα προβλήματα επιβίωσης του κλάδου, που κάποιοι ντρέπονται και θεωρούν ντεκαντάνς. Ο κόσμος που ζητάει το 800αρι είναι ο ίδιος που απελπίστηκε με το νέο ασφαλιστικό και σωρεύει συνεχώς χρέη, που ζεί σαν "συνεργάτης" με 500-800 ευρώ, που δεν δικαιούται άδειας μητρότητας ή άλλων ασφαλιστικών επιδομάτων. Όλος αυτός ο κόσμος καλείται να ζήσει με παντεσπάνι και να δώσει τα δωράκια των 180 εκ. ευρώ της τηλεκπαίδευσης στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης. Αντίθετα, κανάλια, ιδιώτες υγείας, κόμματα, και πλέον τα διάφορα ΚΕΚ και ΙΕΚ λαμβάνουν "ζεστό" χρήμα.

 Η πράξη αυτή αποτελεί χυδαίο εξευτελισμό των πτυχίων και της επαγγελματικής μας εμπειρίας, την "κατάρτιση σε ιδιωτικά κέντρα και ΙΕΚ". Γνωρίζουμε ήδη, βέβαια, τις πιέσεις που ασκούν τα διάφορα αυτά "κέντρα": μας "φορέσαν" με το ζόρι την Διαμεσολάβηση. Στους ασκούμενους βλέπαμε τις εξελίξεις  να έρχονται, όταν διάφοροι επιφανείς Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων εισηγούνταν "άσκηση με επιμορφωτικά σεμινάρια 80 ωρών". Δεν αποτελεί φαεινή η κίνηση αυτή: συνδέεται με την γενική πολιτική των ΕΣΠΑ, την μισθωτοποίηση των ελεύθερων επαγγελμάτων, την διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων. Απλώς, η κρίσιμη στιγμή επιβάλλει όλα αυτά να επιταχυνθούν: και έτσι, δείχνουν τι μας θέλουν: ΕΣΠΑτζίδες επαίτες, άξιοι γόνοι μίας χώρας εξαρτημένης, ψωροκώσταινας της Ευρώπης, που ποτέ δεν σηκώνει ανάστημα, οι λέξεις ΒΕΤΟ και αρνησικυρία δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο της, που η μόνη σωτηρία που οραματίζεται δεν αφορά την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Να κρατήσει ο κλάδος την αξιοπρέπεια του. Να ξανασυνεδριάσει η Ολομέλεια, να απορρίψει τον εξευτελισμό αυτόν. Κάθε Σύλλογος και Ένωση να πράξει το ίδιο. Να στοχεύσουμε τον κεντρικό εχθρό: την κατασπατάληση του δημόσιο χρήματος σε μεγάλα ιδιωτικά κέντρα, την εγκατάλειψη των επαγγελματιών στην μοίρα τους, την αδυναμία χάραξης μίας βιώσιμης, κοινωνικής, ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής.

Δεν είμαστε ΕΣΠΑτζίδες, είμαστε επαγγελματίες του Δικαίου.
Δεν είμαστε Voucherαδες, αλλά άνθρωποι της δουλειάς και του μόχθου.
Κρατήστε τα Voucher σας, δώστε μας χρηματική ενίσχυση ΑΜΕΣΑ!
Στήριξη ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του κλάδου, κανένας διαχωρισμός ανάμεσα σε συναδέλφους με τις ίδιες ανάγκες (ασκούμενους - συνεργάτες - μισθωτούς - δικηγόρους)!
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Δήλωση κ. Γιάννη Βρούτση για την τέταρτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού

Σχόλια