ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΜΕΣΑ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΟΡΟΥΣ

Στις 13 Μαρτίου έληξε η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας. Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι έχουν ήδη λάβει ειδοποιητήρια από τον ΕΦΚΑ αντιλαμβανόμενοι ότι θα είναι και πάλι οι μεγάλοι «χαμένοι» του συστήματος, καλούμενοι να πληρώσουν υπέρογκα ποσά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Αυτό είναι το νέο ασφαλιστικό σύστημα: αυξήσεις εισφορών για τους επαγγελματίες της κατώτατης κλίμακας, δηλαδή για τη μεγάλη πλειοψηφία, η οποία τελικά θα καλύψει το κενό της μείωσης των εισφορών για τις ανώτερες κλάσεις!

Με Κυβερνητική ευθύνη χτίζεται, επομένως, και πάλι στρατός οικονομικά ασθενών και νέων συναδέλφων, οι οποίοι θα εγκαταλείψουν υπό την οικονομική πίεση την ανεξάρτητη σταδιοδρομία που τόλμησαν να διεκδικήσουν, στρεφόμενοι στην υπαλληλοποίηση για 300-500 ευρώ. Μία υπαλληλοποίηση, βέβαια, με υποχρεώσεις ελεύθερου επαγγελματία (άρα και πάλι ασφαλιστικές εισφορές!), όσο το κράτος δεν αναγνωρίζει, την κατά τα άλλα υφιστάμενη, υπαλληλική σχέση.

Γι αυτούς, τους «μεγάλους χαμένους», δε δόθηκε ούτε καν παράταση για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, ώστε να επιλέξουν την ειδική κατηγορία μειωμένης ασφάλισης που δικαιούντο λόγω νεότητας, με αποτέλεσμα να υπαχθούν αυτομάτως στην πρώτη και δυσβάσταχτη για τους ίδιους κατηγορία. Σύντομα, θα ακούσουμε για ατομική ευθύνη! Είναι πράγματι έτσι ή με τον τρόπο αυτό υποκρύπτεται μία πολιτική, όπως περιγράφηκε, συνεχούς φτωχοποίησης και «απομύζησης» των μικρομεσαίων συναδέλφων προς όφελος των λίγων ισχυρών στους οποίους μεταφέρεται όλο και περισσότερη δικηγορική ύλη;

Ας δούμε τα στοιχεία:

Στις 28/2/2020 δημοσιεύεται ο ν. 4670/2020 «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης». Ο νέος νόμος, όπως προδίδει και η ονομασία του, αποτελεί μία μεταρρύθμιση, μία ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να αναμένει ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν θα καταφέρει γρήγορα να αντιληφθεί το μέγεθος της αλλαγής και τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να κινηθεί αναλόγως.

Στις 28/2/2020, λοιπόν, προβλέπεται προθεσμία 15 ημερών για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας. Στις 12 Μαρτίου, μία μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, στέλεχος του Υπουργείο Εργασίας δίδει στη δημοσιότητα αποκλειστικές πληροφορίες, αποκαλύπτοντας ότι από τους 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους του Ε.Φ.Κ.Α. , μόνο οι 335.203 έχουν ήδη επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία (πηγή: www.Taxheaven.gr)! Ενώ, λοιπόν, υπήρχε πλήρης γνώση των στοιχείων, την επομένη, 13 Μαρτίου, σε επίδειξη πλήρους αδιαφορίας, αν όχι διάθεσης «εισπρακτικότητας», αποφασίζεται να μη δοθεί παράταση της προθεσμίας αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους ξεκρέμαστους. Τελικά, στις 13 Μαρτίου και ώρα 23:59, υπάρχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι – 60% των μη μισθωτών ασφαλισμένων, ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες περίπου 50% - οι οποίοι δε έχουν προβεί σε επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας (πηγή: www.kathimerini.gr)!

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι η απόφαση περί μη παράτασης της προθεσμίας ελήφθη εν μέσω μίας εξελισσόμενης πανδημίας που είχε αποπροσανατολίσει και τον τελευταίο πολίτη. Ήδη, στις 28/2/2020, έχουμε το τέταρτο κρούσμα στην Ελλάδα και τις πρώτες Εγκυκλίους εντατικοποίησης των μέτρων Υγιεινής σε επιχειρήσεις και μέσα μεταφοράς, ενώ τα δημοσιεύματα μιλούν για «παγκόσμιο συναγερμό για τον Covid-19». Τα μέτρα που ακολούθησαν είναι γνωστά σε όλους μας, με αποκορύφωμα την επιβολή, στις 13/3/2020, του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών και την αντίστοιχη αναστολή όλων των νόμιμων και διαδικαστικών προθεσμιών!

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε με το ταμείο υγείας νομικών, ενημερωθήκαμε ότι έχουν σαφή οδηγία: «ο νόμος είναι ρητός, τίποτα δε μπορεί πλέον να τροποποιηθεί για το έτος 2020». Οι αρμόδιοι απεκδύονται της ευθύνης τους. Κι εμείς ας πεινάσουμε!
Από τα ανωτέρω, καθίσταται φανερό ότι δεν πρόκειται για ζήτημα ατομικής ευθύνης. Η ανελαστικότητα και αυστηρότητα που επιδείχθηκε εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική «χτυπήματος» των νέων συναδέλφων και «χαϊδέματος» των λίγων ισχυρών. Πρόκειται για οικονομική εξόντωση, την ίδια στιγμή που οι μεγάλες εταιρείες είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της όλης ιστορίας.

Διεκδικούμε:
-Τροποποίηση ασφαλιστικής κατηγορίας ΑΜΕΣΑ
-Διεκδίκηση της θέσης μας στο επάγγελμα με αξιοπρεπείς όρους
-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για μικρομεσαίους δικηγόρους
-Αναγνώριση των ασκούμενων και των συνεργατών σε δικηγορικά γραφεία και εταιρίες, ως αυτό που πραγματικά είναι: εξαρτημένοι εργαζόμενοι.


Επιμέλεια άρθρου: Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης, Νέος Δικηγόρος, μέλος της Κίνησης

Ασφαλιστικό: Ανακοίνωση Δημοκρατικής συνεργασίας Ανεξάρτητες ...






Σχόλια