Καμία έκπτωση στα δικαιώματά μας - Κανένα deal με τα αρπακτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Καμία έκπτωση στα δικαιώματά μας - Κανένα deal με τα αρπακτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει πολλούς «ευγενικούς χορηγούς»: τις μνημονιακές κυβερνήσεις που συστηματικά υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση με την πενιχρή χρηματοδότησή της και την προώθηση των πάσης φύσεως ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΚΔΒΜ, στα οποία παρέχεται δημόσιο χρήμα με τη σέσουλα. Την Ε.Ε. που επιβάλλει πολιτικές λιτότητας καταστροφικές για τη δημόσια παιδεία και προωθεί την εξίσωση των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών μας με τους κάθε είδους αγορασμένους τίτλους σπουδών, χωρίς σοβαρά κριτήρια ποιότητας και ισοτιμίας. Στη λίστα των «χορηγών» εντάχθηκαν και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, με την πρότασή τους να μετατραπεί η άσκηση σε ...επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με σεμινάρια και αυστηρές εξετάσεις.

Στους σπόνσορες της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η ΕΑΝΔΙΘ

Πλέον στους σπόνσορες της ιδιωτικής εκπαίδευσης εντάχθηκε και η ΕΑΝΔιΘ με 2 αποφάσεις του Δ.Σ. της: Απόφαση πρώτη: Η συμφωνία με ιδιωτικό ΚΕΚ προκειμένου να εξασφαλιστούν «ανταλλάγματα» για τα μέλη της από τη συμμετοχή τους στην ταπεινωτική διαδικασία της τηλεκατάρτισης που μας επέβαλλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Απόφαση δεύτερη: Η σύναψη συμφωνίας με το ιδιωτικό University of Nicosia για την συμμετοχή των μελών του σωματείου σε εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά, που κοστίζουν 8.000-9.000 ευρώ, με ...έκπτωση 20% και με αντάλλαγμα να διαφημίζει η Ένωση το εμπόρευμα του εν λόγω ιδιωτικού ιδρύματος σε όλα τα δημόσια fora της.
Η ηγεσία της ΕΑΝΔιΘ έβαλε την υπογραφή της στο αίσχος του Σκόιλ Ελικικού και δεν είναι φυσικά τυχαίο το γεγονός ότι δεν έχει βγάλει μισή καταγγελία για το περιεχόμενο της «τηλεκατάρτισης», για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων δεν έχει πληρωθεί ακόμη τίποτα, για τις απαράδεκτες δηλώσεις Βρούτση ότι στην πλατφόρμα τηλεκατάρτισης υπήρχαν «4 ορθογραφικά λάθη» κ.λ.π. Μόνο μετά την κατάργηση του προγράμματος από τους ίδιους που το θέσπισαν θυμήθηκε η ΕΑΝΔιΘ να καταγγείλει επισήμως το «σκάνδαλο».  Μέχρι τότε περιορίστηκε στην «διακωμώδηση» του όλου ζητήματος στην ομάδα του σωματείου στο Facebook. Όμως, όταν μας ξεφτιλίζουν οι κυβερνώντες και μας αφήνουν χωρίς ενίσχυση εν μέσω υγειονομικής κρίσης, τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία.

Δεν είμαστε καταναλωτές, είμαστε εργαζόμενοι

Η διοίκηση της ΕΑΝΔιΘ και στις δύο περιπτώσεις αντιμετωπίζει τα μέλη της ως καταναλωτές πιστοποιήσεων και τον εαυτό της ως dealer ιδιωτικών συμφερόντων. Η απόφαση αυτή προσβάλλει τους χιλιάδες αποφοίτους των δημοσίων Νομικών Σχολών της χώρας που μόχθησαν για το πτυχίο τους και βλέπουν τώρα το σωματείο τους να διαφημίζει τα μεταπτυχιακά των λίγων και «εκλεκτών» που έχουν τα λεφτά να σπουδάσουν από την άνεση του σπιτιού τους στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου. Γιατί μπορεί να λέγεται ότι το deal που «πέτυχε» η ΕΑΝΔιΘ αφορά «όλα τα μέλη», όμως στην πραγματικότητα αφορά τους λίγους που μπορούν να καταβάλλουν τα (ακόμη και μετά την έκπτωση) υπέρογκα δίδακτρα.

Ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες;

Οι ασκούμενοι και νέοι του κλάδου δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από τα deals με τα αρπαχτικά της ιδιωτικής παιδείας. Η επιβίωσή μας και η υπεράσπιση του κλάδου περνά μέσα από την ενίσχυση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και όχι μέσα από τις αέναες, πανάκριβες και αμφιβόλου ποιότητας πιστοποιήσεις. Είμαστε εργαζόμενοι, όχι πελάτες, χρειαζόμαστε αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλιση, όχι επιμορφώσεις και εκπτώσεις. Οι διεκδικήσεις μας για νομοθετική κατοχύρωση της άσκησης ως εργασίας αμοιβόμενης και ασφαλιζόμενης απαιτούν οργάνωση του σώματος των νέων νομικών και συνέπεια λόγων και έργων από τους «εκπροσώπους». Πώς θα υπερασπιστεί η ΕΑΝΔΙΘ τα επαγγελματικά δικαιώματα των συναδέλφων όταν ταυτόχρονα διαφημίζει όσους επωφελούνται από τη διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου και τη ρευστοποίηση - εμπορευματοποίηση των τίτλων σπουδών;
Οι μέρες που έρχονται απαιτούν σοβαρότητα, συνέπεια, διάλογο και προετοιμασία. Η ΕΑΝΔιθ δεν είναι  το «μαγαζάκι» κανενός. Είναι το συλλογικό μας όργανο και δεν μπορεί να αξιοποιείται για την υποβάθμιση των δικαιωμάτων μας. Έχουμε ανάγκη από ένα σωματείο μαζικό , που θα ανοίγει το διάλογο στους κόλπους των νέων δικηγόρων, και όχι μια εταιρεία προώθησης συμφερόντων. Αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.

-Να μην περάσει στα ψιλά το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης - Να καταγγείλουμε τη στάση της κυβέρνησης και τις δηλώσεις Βρούτση - Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι
-Να ενταχθούν όλοι οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι στην οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ και τα λοιπά μέτρα στήριξης.

-Να ανοίξουμε ξανά συζήτηση για το καθεστώς της άσκησης και της συνεργασίας και να συσπειρωθούμε γύρω από το αυτονόητο: Είμαστε εργαζόμενοι, δικαιούμαστε αμοιβή, ασφάλιση, προστασία του εργατικού δικαίου.


Επιμέλεια κειμένου : Ειρήνη Τσαλουχίδη, ασκούμενη δικηγόρος, μέλος της Κίνησης
Το παζάρι της αριστείας κι άλλοι νεοφιλελεύθεροι μύθοι

Σχόλια