Καταγγελία: Ο αντιδημοκρατικός κυνισμός και η μάχη για ένα μαζικό δημοκρατικό σωματείο!


Το κύκνειο άσμα του αντιδημοκρατικού κυνισμού της ηγεσίας της ΕΑΝΔιΘ

Παρευρεθήκαμε στο σημερινό Δ.Σ. της ΕΑΝΔιΘ υπό την ιδιότητά μας ως μέλη του σωματείου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία και να καταθέσουμε ψήφισμα σχετικά με τις εξετάσεις του Ιουνίου. Μεταξύ πολλών ζητημάτων, το σημερινό Δ.Σ. αποφάσιζε και για τον χρόνο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ένωσης και της Επιτροπής Ασκουμένων, καθώς η θητεία των υφιστάμενων οργάνων λήγει σύντομα.
Τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης αποφάσισαν να τελειώσουν την θητεία τους με την ίδια αντιδημοκρατική λογική που άσκησαν και τα καθήκοντά τους εδώ και δύο χρόνια: επέλεξαν να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων στις 11 Ιουνίου, δηλαδή σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα λίγων μόνο ημερών.

Οι εκλογές ενός σωματείου δεν είναι μία τυπική διαδικασία που γίνεται κατά τρόπο και σε χρόνο που βολεύει τους εκλεγμένους. Απαιτούνται ουσιαστικές εγγυήσεις που να διασφαλίζουν την δυνατότητα όλων των μελών να συμμετάσχουν όσο πιο μαζικά γίνεται στη διαδικασία ως εκλογείς αλλά και ως υποψήφιοι. Ο μικρός χρόνος για την διενέργεια των εκλογών διασφαλίζει στην πραγματικότητα ότι η διαδικασία θα περιοριστεί απλά σε μία ορισμένη αντιπαράθεση μεταξύ υπαρκτών εκλογικών μηχανισμών και συσχετισμών εντός της Ένωσης, αποκλείοντας έτσι την πραγματική δυνατότητα νέων και ανεξάρτητων από τους μηχανισμούς αυτούς μελών να διεκδικήσουν μία θέση στο νέο Δ.Σ. Ταυτόχρονα, περιορίζει εξαιρετικά το χρόνο και τη δυνατότητα για ουσιαστικό διάλογο και αντιπαράθεση σε σχέση με τα πεπραγμένα (και κυρίως τα μη πεπραγμένα) της παρούσας διοίκησης. Χαρακτηριστικά, η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου αποφασίστηκε να γίνει στις 4 Ιουνίου, δηλαδή σε 5 μόλις μέρες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν τα μέλη του σωματείου.

Μία ηγεσία που χαρακτηρίστηκε εδώ και δύο χρόνια από τα αργά αντανακλαστικά της και την απροθυμία της να συγκαλεί συνελεύσεις ακόμη και για κρίσιμα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και η αναθεώρηση του θεσμού της άσκησης σπεύδει ξαφνικά να κάνει εκλογές μέσα σε λίγες μέρες προκειμένου να περιορίσει τη συμμετοχή λίγο-πολύ στους «δικούς της». Θέλει άλλωστε να μην συζητήσουμε για την αποτυχία της να διεκδικήσει ουσιαστική στήριξη των ασκούμενων και νέων συναδέλφων την περίοδο της πανδημίας, όταν περιορίστηκε απλά στο ρόλο του επιστολογράφου, του ακολουθητή των Δικηγορικών Συλλόγων και του προωθητή της τηλεκατάρτισης των ΚΕΚ.

Το επιχείρημα της προέδρου του σωματείου, Κατερίνας Τσιαμπέρα, ήταν η «αβεβαιότητα» που επικρατεί σχετικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων κατά τον Ιούνιο. Την ίδια θέση υιοθέτησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασκουμένων, Ιορδάνης Χορόζογλου, ο οποίος στην αναπτυσσόμενη αντιπαράθεση που δίχασε το Δ.Σ. στα δύο, ψήφισε λευκό, προσφέροντας την εν λευκώ συγκατάθεση του για να γίνουν οι εκλογές μηχανισμών. Ενάντια σε αυτήν την στάση τέθηκαν η Ε. Μέλλιου και ο Δ. Νταφόπουλος, ενώ εμείς ως Κίνηση θέσαμε σε έντονο ύφος την άποψη να υπάρχει διάθεση χρόνου για να έχει ίσες ευκαιρίες κάθε μέλος της Ένωσης να θέσει συμμετοχή. Προφανώς, για όλους όσους έχουν μηχανισμούς και παρέες από την κομματική τους πορεία ή τα γκαλά, αυτά τα ζητήματα αποτελούν λεπτομέρειες.

Εμείς ως Κίνηση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων αντιπροτείναμε να γίνουν οι εκλογές στις 18 Ιουνίου, προκειμένου να υπάρχει παραπάνω χρόνος για συζήτηση και διοργάνωση των εκλογών. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί υπάρχει «αβεβαιότητα» σε σχέση με τις 18 Ιουνίου και δεν υπάρχει σε σχέση με τις 11. Σε μία περίοδο μάλιστα που αρκετοί συνάδελφοι δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα γραφεία τους και βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης ο παραπάνω χρόνος μόνο θετικά θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμμετοχή. Η επιλογή γίνεται καθαρά, ώστε να θέσουν συμμετοχή, να ψηφίσουν και να ψηφιστούν μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα.
Οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της ηγεσίας που επιθυμεί ένα σωματείο άμαζο, που να λειτουργεί απλά ως μέσο προβολής παραγόντων και ως ιδιότυπο ΚΕΠ, πρέπει να αποδοκιμαστούν μαζικά από τα μέλη του σωματείου στις ερχόμενες αρχαιρεσίες. Να τελειώνουμε με όσους εργαλειοποιούν το σώμα.
Εμείς ως Κίνηση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων προτάσσουμε την μαζική συμμετοχή, τον δημοκρατικό διάλογο και τις διεκδικήσεις απέναντι στους συλλόγους και την κυβέρνηση που διαρκώς υποβαθμίζουν το επάγγελμά μας και μας καταδικάζουν στην μαύρη εργασία και τις αμοιβές-χαρτζηλίκια. Θα συμμετέχουμε ως υποψήφιοι στις εκλογές και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να διασφαλίσουμε μεγάλη συμμετοχή μελών στη συνέλευση και τις αρχαιρεσίες.

Η μετά-κορωναϊό εποχή θα φέρει νέο πλήγμα στις αμοιβές και τα δικαιώματά μας. Στην νέα εποχή χρειαζόμαστε μαζικό σωματείο και όχι σωματείο αντιπροσώπων, χρειαζόμαστε σωματείο μελών μέσα από ΓΣ και δημοκρατικό διάλογο, και όχι σωματείο επιστολογράφων, χρειαζόμαστε ηγεσία θαρραλέα και σοβαρή, για να ανταπεξέλθει στις σκληρές μέρες που έρχονται στο επάγγελμα. Η μέχρι τώρα ηγεσία έχει μονάχα να επιδείξει ετεροχρονισμένα αντανακλαστικά, σωρεία μεθοδεύσεων, ανικανότητα να κινήσει μαζικές αντιδράσεις μπροστά στις συνεχείς καρπαζιές στο επάγγελμα. Να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα στην Ένωση που χρειαζόμαστε.


Rien dit, rien vu, rien entendu

Σχόλια