Κάτω τα χέρια από τους μαθητές!

 

Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι σε λύκεια της χώρας, τα οποία τελούν υπό κατάληψη από τους μαθητές που παλεύουν για τα δίκαια αιτήματά τους, η αστυνομία απείλησε τους ίδιους τους μαθητές ότι αν συνεχιστεί η κατάληψη θα τους προσάγουν με την διαδικασία του αυτοφώρου. Η αστυνομική αυθαιρεσία απέναντι σε όσους αγωνίζονται για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια, δεν σταματάει μόνο σ’ αυτό το περιστατικό. Χθες, διευθυντές σε σχολεία που ήταν υπό μαθητική κατάληψη δέχτηκαν όχληση από την αστυνομία, η οποία ζητούσε τα στοιχεία και τα ονόματα των μαθητών. Οι πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ. του Χρυσοχοϊδη θυμίζουν άλλες εποχές.

Οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις των μαθητών για 15 μαθητές ανά τμήμα, για προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας, για εύρεση αιθουσών και χωρισμό των τμημάτων είναι το μόνο δίκαιο, μαζικό και αποτελεσματικό μέσο για να ακουστούν από την κυβέρνηση. Την κυβέρνηση της ΝΔ που αντιμετωπίζει τους μαθητές σαν ψεκασμένους και συνωμοσιολόγους και που μέχρι και εισαγγελείς έχουν παρέμβει για να σπάσουν τις μαθητικές καταλήψεις. Στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσουμε σε κάθε αστυνομικό όργανο που απειλεί του μαθητές με αυτόφωρο και στον ίδιο τον κ. Χρυσοχοϊδη ότι σύμφωνα με το άρθρο 242 παρ. 3 Κ.Π.Δ. «τα εγκλήματα που τελούν ανήλικοι δεν δικάζονται ως αυτόφωρα».  Ακόμα, όμως, και αν συλληφθούν, πέρα από το νομικό της δυνατότητας δίωξης τους, το ουσιώδες εντοπίζεται στην κίνηση ολόκληρου του κατασταλτικού μηχανισμού, των εισαγγελιών, της αστυνομίας, λες και οι μαθητές είναι εγκληματίες. 

Το ερώτημα, ωστόσο, δεν είναι αν οι μαθητές είναι εγκληματίες. Έτσι τους αποκαλεί η κυβέρνηση για να διαλύσει τον αγώνα τους. Αλλά αν είναι δίκαιο να αγωνίζεσαι για την αποκατάσταση της υγείας και της ασφάλειας στα υποχρηματοδοτούμενα σχολεία. Κάτι για το οποίο η κυβέρνηση επέδειξε ανικανότητα και αδιαφορία. Φαίνεται, η αποτελεσματικότητα της εκτονώθηκε όλη στην αναλγησία της τρομοκράτησης παιδιών, που αγωνίζονται για να μην εκτραπεί η υγειονομική κατάσταση σε επικίνδυνα επίπεδα για τα ίδια, τους γονείς και τις οικογένειες τους, τους εκπαιδευτικούς τους.

Ούτε να το σκέφτεστε να συλλάβετε ή έστω να ακουμπήσετε ανήλικο μαθητή που αγωνίζεται για την υγεία όλων μας. Οι γονείς τους δεν τα έστειλαν εκεί για να εκφοβίζονται ούτε για να υπόκεινται βία και εκφοβισμό. Δεν έχετε καμία δουλειά εκεί. Δουλειά στα σχολεία έχουν οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι ίδιοι οι μαθητές. 

Οι καταλήψεις σε όλη την χώρα αποδεικνύουν την υπευθυνότητα των μαθητών απέναντι στην ανευθυνότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που τους στοιβάζει 25 ανά τμήμα και έχει αφήσει τα σχολεία χωρίς καθηγητές και προσωπικό καθαριότητας.

Με τους μαθητές είμαστε μαζί!

Οι καταλήψεις τους είναι δίκαιες!




Σχόλια