Κλειστά ή ανοιχτά δικαστήρια; Στήριξη των δικηγόρων!

Το τελευταίο διάστημα, εκτυλίσσεται ένας εμφύλιος ανάμεσα σε δύο ισόκυρες, θεωρητικά, αξιώσεις του δικηγορικού σώματος. 

Από την μία, εμφανίζεται μία ισχυρή τάση που στέκεται αντίθετη στο κλείσιμο των δικαστηρίων με διάφορα επιχειρήματα (μείναν και άλλοι ανοιχτοί, δεν κολλάει στα λεωφορεία κ.ο.κ.). 

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε και η αντίρροπη τάση, συναδέλφων που θέτουν σε προτεραιότητα το υγειονομικό ζήτημα (δικαστήρια-εστίες διάδοσης, επιβάρρυνση των συναδέλφων σε ευπαθείς ομάδες, αλματώδεις αύξηση κρουσμάτων και ανεπάρκεια συστήματος υγείας κ.ο.κ.).

Κατά την γνώμη μας, καμία άποψη δεν στερείται αλήθειας. Σαφές είναι, ότι το κλείσιμο των δικαστηρίων θα είναι βαρύ πλήγμα στον κλάδο και το άνοιγμα τους θα συνεισφέρει στην γενική επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Σε γενικό επίπεδο, εμείς εξαρχής τεθήκαμε με την ανάγκη να δώσουμε τις δυνάμεις στην πάλη κατά του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση, που πήγαινε κάποτε σε "πόλεμο", να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε σήμερα να μην βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοια εκβιαστικά διλήμματα. Η αφετηρία της συζήτησης είναι η ανικανότητα και η απροθυμία της κυβέρνησης να βάλει την υγεία και την προστασία όλων πάνω από τον τουρισμό και την οικονομία. Γι'αυτό το λόγο, σήμερα είμαστε σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση, όπου τα νοσοκομεία γεμίζουν και διώχνουν ασθενείς γιατί δεν έχουν κρεβάτια, γίνεται λόγο για διακομιδή δια αέρος από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, οι ΜΕΘ εξαντλούνται αλλά τα κρούσματα αυξάνονται, τα χειρουργεία αναστέλλονται κτλ. Για όλες, δε, τις σπασμωδικές αντιδράσεις του κόσμου καταρχήν ευθύνεται η κυβέρνηση, που έσπειρε την απελπισία και τον φόβο.

Η αφαίμαξη του δικηγόρου είχε ήδη ξεκινήσει με το Ασφαλιστικό. Ειδικά για τους νεώτερους αυτοαπασχολούμενους και συνεργάτες, ήταν βαρύτατο πλήγμα. Παράλληλα, η μείωση της δικηγορικής ύλης, αποτέλεσμα της κρίσης αλλά και της ανισοκατανομής ανάμεσα στον μικρομεσαίο επαγγελματία και τους επιχειρηματίες της δικηγορίας, οδήγησε ήδη πολλούς απο εμάς σε οριακό σημείο. Ακόμα ειδικότερα, για τους ασκούμενους το μεταπτυχιακό καθίσταται όρος απασχόλησης, με αυξημένα δίδακτρα, ενώ ο μισθός μένει καθηλωμένος στα 200 ευρώ, τα ωράρια είναι εξαντλητικά, οι εισφορές τρέχουν κανονικά.. Αυτές οι ανωμαλίες προϋπήρχαν του κορωνοϊού, δεν είχαν επιλυθεί, και ήδη οδηγούσαν και οδηγούν συναδέλφους στην φυγή και τον εκτοπισμό από το επάγγελμα.

Σε αυτά τα πλαίσια, ενώ είναι αληθές ότι το κλείσιμο των δικαστηρίων πλήττει αρκετούς, αποτελεί την μισή αλήθεια. Και αυτό γιατί η ουσία της συζήτησης συνίσταται στην ευθύνη της κυβέρνησης, στην πλήρη απουσία στήριξης του σώματος, στην συνεχιζόμενη αφαίμαξη μας. Αν υπήρχε κυβερνητική στήριξη, δεν θα εμφανίζονταν αυτός ο διχασμός: θα μπορούσαμε να δεχτούμε, αναγκαστικά, το κλείσιμο των δικαστηρίων, αν λαμβάναμε οικονομική ενίσχυση, επίδομα ενοικίου, αναστολή ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών. Μας αδυνατίζει ως κλάδο και μας διχάζει η αφαίρεση του ζητήματος από την ουσία του και η προσκόλληση στα επιμέρους: πρέπει να επιμείνουμε στην ανάδειξη των κυβερνητικών ευθυνών και να διεκδικήσουμε να υποχρεωθεί έστω και τώρα να ανορθώσει τις ζημιές που προκαλεί!

Σε αυτά τα πλαίσια, καθήκον όλων όσων αναφερόμαστε στην συλλογική οργάνωση και πάλη του σώματος των δικηγόρων αποτελεί η στοχοποίηση της σπάταλης κυβερνητικής πολιτικής, της ολιγωρίας της, των επιλογών της. Ταυτόχρονα, η διεκδίκηση των αναγκαίων για την επιβίωση μας, υγειονομική και οικονομική.  Τώρα, εφόσον απέτυχαν, δεν θα φορτώσουν σε εμάς την αποτυχία τους, ούτε θα μας αναγκάσουν να επιλέξουμε ανάμεσα στην υγεία μας ή την οικονομική επιβίωση! 

Να παλέψουμε ενωμένοι για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, συνεργάτες, ασκούμενους δικηγόρους:

- Οικονομική ενίσχυση σε επίπεδα επιβίωσης και όχι κοροϊδίας!

- Αναστολή καταβολής ΦΠΑ!

- Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών της κατώτατης κλάσης από το κράτος!

- Επίδομα ενοικίου!

- Να μην σπαταλάει η κυβέρνηση εκατομμύρια στα κανάλια, τους μεγαλοϊδιώτες υγείας, στα ΚΕΚ, αλλά να τα διαθέσει για την στήριξη του εργαζόμενου κόσμου!


 

Σχόλια