ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

 

Χθες, 14/11, αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη συνέλαβαν 5 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επειδή μοίραζαν προκηρύξεις στο Καπάνι που περιείχαν κάλεσμα στην πορεία του Πολυτεχνείου. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται νεαροί φοιτητές, νέες εργαζόμενες και ένας συνάδελφος δικηγόρος. Λίγες ημέρες νωρίτερα διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών στη Θεσσαλονίκη, Δάφνης Κατσίμπα, λόγω δηλώσεών της στον τύπο στις οποίες καλούσε τους υγειονομικούς να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη. Αντίστοιχα, στην Καρδίτσα πολίτες κλήθηκαν να απολογηθούν επειδή μοιράστηκαν στο facebook διαδικτυακό κάλεσμα για την πορεία του Πολυτεχνείου.

Τα αδικήματα που αποτελούν αντικείμενο της «εξέτασης» ή της δίωξης στις παραπάνω περιπτώσεις είναι αυτά του 183 ΠΚ (διέγερση σε απείθια) και του 285 ΠΚ (παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών). Μόνο που κατά το χρόνο τέλεσης των υποτιθέμενων αδικημάτων δεν υπήρχε καμία νομοθετική πράξη που να απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις του άρθρου 11 του Συντάγματος. Αντιθέτως, η ΚΥΑ της 7-11-2020 για τα περιοριστικά μέτρα του lockdown εξαιρεί ρητά από το πεδίο εφαρμογής της τις δημόσιες συναθροίσεις του άρθρου 11 του Συντάγματος. Οι δημόσιες συναθροίσεις απαγορεύθηκαν για το χρονικό διάστημα από 15/11 έως 18/11 με αστυνομική διάταξη που δημοσιεύτηκε μόλις χθες και η οποία μάλιστα είναι αμφιβόλου συνταγματικότητας στο μέτρο που οδηγεί σε πλήρη αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Ως εκ τούτου, οι παραπάνω ενέργειες των αστυνομικών αρχών παραβιάζουν κατάφωρα τη νομιμότητα αφού δεν νοείται παραβίαση ή απείθια έναντι μη ειλημμένων μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγγελικές αρχές και σε αυτήν την περίπτωση προσέτρεξαν να ενδύσουν με μανδύα νομιμότητας τις παραπάνω πρακτικές της αστυνομίας, παρά την θεσμική τους υποχρέωση να εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και όχι τις δηλώσεις του Υπ.Προ.Πο. περί απαγόρευσης.

Οι διώξεις αυτές δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε μεμονωμένες, όπως άλλωστε καταδεικνύει και το γεγονός ότι ασκούνται συντονισμένα, σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Αποτελούν προϊόν κυβερνητικής επιλογής, καθώς τόσο ο υπουργός Χρυσοχοϊδης όσο και πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης έχουν καταστήσει σαφή με δηλώσεις τους στον τύπο την πρόθεσή τους να μετατρέψουν την φετεινή επέτειο του Πολυτεχνείου σε “blame game” για την διασπορά του ιού. Μία κυβέρνηση που απέτυχε πλήρως να διαχειριστεί την πανδημία, οδηγώντας τη χώρα σε δεύτερο lockdown, το ΕΣΥ σε κατάρρευση και τους πολίτες σε οικονομική απελπισία επιχειρεί για άλλη μία φορά να κρύψει τις ευθύνες της αυτή τη φορά όχι πίσω από την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» των νέων αλλά πίσω από την δήθεν «ανευθυνότητα» των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των υγειονομικών που διαμαρτύρονται, των εργαζομένων και των φοιτητών που βγαίνουν στο δρόμο όχι απλά για να τιμήσουν την εξέγερση του ’73 αλλά για να δώσουν την μάχη για την επιβίωση του λαού στο σήμερα. Η ίδια κυβέρνηση που τόσο καιρό δεν στήριξε ουσιαστικά το σύστημα υγείας, την εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Μ. προσφέρει πλήρη κάλυψη στις παντελώς αποχαλινωμένες αστυνομικές δυνάμεις, που μόνο τις τελευταίες δύο μέρες έχουν πρωταγωνιστήσει σε ξυλοδαρμούς πολιτών σε Αθήνα, Πάτρα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη.

Ο νομικός κόσμος της χώρας θα πρέπει να δείξει αυξημένα δημοκρατικά αντανακλαστικά απέναντι στον κυβερνητικό εκτροχιασμό. Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε η αντίσταση στον αυταρχισμό και η ανάδειξη των κυβερνητικών ευθυνών για την διαχείριση της πανδημίας συνιστούν την καλύτερη υπηρεσία τόσο για τη δημοκρατία όσο και για τη δημόσια υγεία. Καλούμε τους δικηγορικούς συλλόγους και τις ενώσεις να λάβουν θέση για τα τεκταινόμενα και να σταθούν δίπλα στους συλληφθέντες και τους διωκόμενους πολίτες.

Σχόλια