Κύριε Σταϊκούρα, "ξεχάσατε" τους επαγγελματίες!

 *του Γιάννη Πανούση, μέλους της Επιτροπής Ασκουμένων της ΕΑΝΔΙΘ και της Κίνησης ασκούμενων και νέων δικηγόρων

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από το δεύτερο lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων. Συνολικά θεωρώ πως τα μέτρα είναι θετικά. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ, όπως και την άνοιξη, ενώ προβλέπεται και επιδότηση μακροχρόνια μη επιδοτούμενων ανέργων, όπως και άλλα θετικά μέτρα υπέρ των εργαζομένων.

               Ωστόσο, αν οι ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων χαρακτηρίζονται ως θετικές, όσον αφορά την οικονομική μέριμνα υπέρ των επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών και ειδικότερα των μικρομεσαίων (συμπεριλαμβανομένων και των δικηγόρων για να μην ξεχνάμε και τον κλάδο μας, μολονότι τυπικά είμαστε άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί), δεν μπορώ παρά να χαρακτηρίσω τα μέτρα ως ιδιαιτέρως ελλιπή. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής τέσσερα μέτρα:  α. Για επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους, δίνεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ του Νοεμβρίου έως τον Απρίλιο σε 12 δόσεις με 0% επιτόκιο ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% πληρωτέο από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. β. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργίας τους δίνεται η δυνατότητα αναστολή πληρωμής των ρυθμισμένων πληρωτέων τον Νοέμβριο οφειλών τους και η αποπληρωμή μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. γ. Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία εργαζομένων που τίθενται σε υποχρεωτική αναστολή εργασίας αλλά και για την φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. δ. Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων με δικαίωμα συμμετοχής στην επιστρεπτέα επιστροφή 4. Συμμετέχουν επιχειρήσεις ανεξαρτήτως του τζίρου τους και λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ.

               Όλα τα ανωτέρω είναι θετικά και σωστά, αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα τεράστιο και σημαντικότατο κενό· η κυβέρνηση αμέλησε να προβλέψει χορήγηση αποζημίωσης (ή επιδότησης αν προτιμάτε) για τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τον Νοέμβριο είτε θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους είτε λόγω της φύσης της εργασίας τους (π.χ. δικηγόροι) θα εργάζονται αμισθί και συνεπώς θα μείνουν για έναν μήνα χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις σημερινές εξαγγελίες, οι άνθρωποι αυτοί δεν αποζημιώνονται για τον «χαμένο» μήνα, απλώς μειώνονται ή παγώνουν οι υποχρεώσεις τους. Το ταμείο όμως θα είναι και πάλι μείον. Η κυβέρνηση έχει την ψευδαίσθηση ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έχουν με κάποιον μαγικό τρόπο λεφτά στην άκρη για ώρα ανάγκης και με αυτά θα μπορέσουν, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, σε συνδυασμό με τα ήδη προβλεπόμενα ως άνω αναφερόμενα μέτρα, να ανταπεξέλθουν του δεύτερου lockdown. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική και πολύ πιο ζοφερή. Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση θα κινδυνεύσουν (και πολύ θα αναγκαστούν) να κλείσουν τις επιχειρήσεις και τη δραστηριότητά τους, πολλοί δε θα πληρώσουν ορισμένες ή όλες τις έστω μειωμένες υποχρεώσεις του Νοεμβρίου και κυρίως θα αναγκαστούν να θέσουν τον εαυτό τους στην δύσκολη θέση να ζητήσουν οικονομική βοήθεια σε φίλους και συγγενείς προκειμένου να επιβιώσουν τον μήνα που έρχεται.

Εν κατακλείδι, για το δεύτερο κύμα και το κλείσιμο είναι εύκολο να κατηγορούμε την ατομική ανευθυνότητα (που σίγουρα υπήρχε), αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό ήταν σίγουρο ότι θα έρθει και η κυβέρνηση δεν έκανε όσα όφειλε προκειμένου να το τρενάρει. Τώρα δε, που μπαίνουμε σε δεύτερο lockdown δεν ξέρω τι αποθεματικά υπάρχουν στα ταμεία της κυβέρνησης, αλλά τα μέτρα είναι ελλιπέστατα και θα οδηγήσουν πολύ κόσμο στην φτώχεια και την ανεργία. Ελπίζω τουλάχιστον υγειονομικά να αποφύγουμε τα χειρότερα, οικονομικά πάντως από την κρίση που έρχεται δεν προβλέπεται να βγαίνουμε εύκολα.

Υ.Γ. Ένα τελευταίο σχόλιο σχετικά με τον κλάδο μας. Οι δικηγόροι θα πάρουν το φοβερό ποσό των 400 ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασµό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουµένων, ποσό ιδιαίτερα μικρό και ανεπαρκές. Οι δε δικηγόροι που δεν έχουν κάνει ακόμα έναρξη στην εφορία και οι ασκούμενοι θα πάρουμε το απόλυτο τίποτα κατά πως φαίνεται. Και πλέον σκοιλ ελικικού με λεφτά από ΕΣΠΑ δεν υπάρχουν.

 

 



Σχόλια