Στήριξη του κλάδου χωρίς προϋποθέσεις ασφαλιστικής ενημερότητας! - Ανακοίνωση της Κίνησης

Η πρόταση του ΔΣΑ, έτσι διατυπωμένη, για άλλη μία φορά αποδεικνύει πως, όχι απλά υπάρχει κενό εκπροσώπησης, αλλά και διαφορά συμφερόντων μέσα στο επάγγελμα. Η προϋπόθεση ασφαλιστικής ενημερότητας πλήττει άμεσα τον ασκούμενο, τον νέο δικηγόρο, τον συνεργάτη και τον αυτοαπασχολούμενο: όλες αυτές οι κατηγορίες στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα. Και για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η ολιγωρία του ΕΦΚΑ, αλλά κυρίως η τραγική και διαλυτική κατάσταση στο επάγγελμα του δικηγόρου.

Η, δε, ντρίπλα της ρύθμισης δεν αλλάζει ούτε την χυδαιότητα της επιλογής, ούτε το πραγματικό πρόβλημα: από έρευνα που είχαμε κάνει πριν μερικούς μήνες ως Κίνηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται κατωτέρω, ένα 13% των ασκούμενων και νέων δικηγόρων με ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει κάνει ρύθμιση των χρεών του. Η προϋπόθεση απλώς διχάζει τον υπερχρεωμένο συνάδελφο, που έχει κάνει ρύθμιση, με αυτόν που δεν έκανε: το ίδιο χρεωμένοι είμαστε, τα ίδια αδιέξοδα βιώνουμε, τις ίδιες ανάγκες έχουμε.

Οι κατηγορίες που αποκλείονται πρέπει καταρχήν να είναι οι πρώτες που θα στηριχθούν. Στην ουσία, η πρόταση του ΔΣΑ αποτελεί τιμωρητική κίνηση απέναντι στο ασθενέστερο τμήμα του επαγγέλματος, με περισσή εχθρότητα και ανεξήγητο ρεβανσισμό. 

Οι δύσκολες στιγμές για όλους τους συναδέλφους επιβαρύνουν επιπροσθέτως τους ασθενέστερους και τους νεώτερους στον κλάδο, σε σημείο εξόντωσης. Στις δύσκολες στιγμές, θα θέλαμε η εκπροσώπηση μας να μην τείνει, τουλάχιστον, χείρα βοηθείας σε όσους μας αγνοούν και ποντάρουν στην πειθάρχηση του κλάδου μας. Να μην ενισχύει, με ανάποδο τρόπο, λογικές κοινωνικού αυτοματισμού, που τιμωρούν τον αδύναμο στην χειρότερη στιγμή και λίγο πολύ επιβεβαιώνουν ότι ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας δικηγόρος είναι ένας βάρος για τον δημόσιο κορβανά. Να προβάλλει αντίθετα, με πνεύμα μεταμέλειας προς την προγενέστερη ανικανότητα να μας υπερασπιστεί, την ενωμένη, σθεναρή, ισχυρή και ακλόνητη στάση προς ενίσχυση του κλάδου μας που πλήττεται.

Αντ' αυτού, η στάση που προτείνει ο ΔΣΑ είναι: Μην μας ενισχύσετε όλους κ. Υπουργέ. 

Η στάση αυτή δεν εκπροσωπεί κανέναν. Οι υπόλοιποι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι Ενώσεις Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων, όλες οι κινήσεις και συλλογικότητες που παλεύουν για την επιβίωση του κλάδου, να επιδείξουν άμεσα αντανακλαστικά, να καταδικάσουν την απόφαση αυτή και να προβάλλουν το δίκαιο αίτημα της ενίσχυσης του κλάδου. 

Να στηριχθούν όλοι οι δικηγόροι, χωρίς προϋποθέσεις ασφαλιστικής ενημερότητας!

Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων

Έρευνα σε 300 ασκούμενους και νέους δικηγόρους πανελλαδικά, τον Ιούνιο του 2020:
https://kinisidikigorwn.blogspot.com/2020/06/blog-post_26.html




Σχόλια