Εξετάσεις ασκούμενων δικηγόρων: 2η παράταση της ομηρίας μας

Αναβλήθηκαν και επίσημα οι εξετάσεις των ασκουμένων δικηγόρων για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Μια αναβολή που ανακοινώθηκε ακριβώς μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων και ενώ είχαν προηγηθεί επανειλημμένως εκκλήσεις από τους υποψηφίους τόσο προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους όσο και προς την Κυβέρνηση για έγκαιρη απάντηση, ενώ όλοι οι υπεύθυνοι σιωπούσαν επιδεικτικά.

   Οι εξετάσεις θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί ήδη τον Δεκέμβριο του 2020, όπως νόμιμα προβλέπονται δύο εξεταστικές περίοδοι κάθε χρόνο. Αντιθέτως, η εξεταστική αυτή δεν προκηρύχθηκε ποτέ και σιωπηλά χάθηκε δίχως μια πειστική εξήγηση εκ μέρους των υπευθύνων. Αλλά και η παρούσα προκήρυξη που όριζε ως ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων το τριήμερο 16-18 Απριλίου, άφηνε εξαρχής ανοιχτή την πιθανότητα αναβολής τους λόγω επιδημιολογικών δεδομένων. Μια αναβολή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν οι ασκούμενοι δεν αντιμετωπίζονταν για ακόμη μια φορά σαν τους «αόρατους» του κλάδου, σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Η διεξαγωγή των εξετάσεων θα μπορούσε με ασφάλεια να πραγματοποιηθεί με μαζικά rapid ή self tests, όπως ακριβώς άνοιξαν και τα Λύκεια σε όλη την επικράτεια, με τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στους εξεταζόμενους, παραχώρηση πολλών αιθουσών για την αποφυγή συνωστισμού και δωρεάν παροχή μάσκας. Υπήρχε, ακόμη, η εναλλακτική της τηλεξέτασης, μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και μήνες σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, η οποία όμως απορρίφθηκε ως κοστοβόρα, χωρίς ποτέ παρασχεθεί μια πειστική εξήγηση.

   Η κατάθεση 100+ υπογραφών ασκουμένων – υποψηφίων δικηγόρων στον ΔΣΘ για να υπάρξει διαβεβαίωση ότι θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις έπεσε κι εκείνη στο κενό. Ο Σύλλογος αποποιήθηκε για ακόμη μια φορά την ευθύνη του, πετώντας το μπαλάκι στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτή η μετακύλιση των ευθυνών από το ένα όργανο στο άλλο δεν εκπλήσσει κανέναν, παρά μόνο αποδεικνύει ξανά ότι το ενδιαφέρον τους δεν βρίσκεται στους υποψηφίους, αλλά στο να μην επωμισθούν το βάρος της κατακραυγής. Τελικώς, επιλέχθηκε συνειδητά η εύκολη λύση της αναβολής, με τους Συλλόγους να δηλώνουν ότι «συμμερίζονται την αγωνία μας». Μια αγωνία που, όμως, αντανακλά την κάκιστη διαχείριση της κατάστασης εκ μέρους τους και την εκ νέου παραμονή μας σε ένα καθεστώς «ομηρίας» που μοιάζει να μην έχει τέλος.

   Η θέση των Συλλόγων, ακόμη, ότι εντέλει είναι καλή η λύση να γίνουν οι εξετάσεις το Μάιο, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτές περισσότεροι υποψήφιοι των οποίων το 18μηνο λήγει μέσα στον Απρίλιο, δεν καλύπτει κανέναν. Αυτή η τοποθέτηση καταλήγει εξοργιστική για ανθρώπους που έχουν παραμείνει σε καθεστώς άσκησης για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών και περιμένουν να πάρουν την άδεια του επαγγέλματος για να εργαστούν με αξιοπρεπείς όρους. Η αναβολή των εξετάσεων δεν συνιστά απλά μια ασήμαντη καθυστέρηση. Συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμονής σε καθεστώς άσκησης και άρα επισφάλειας, αφού η άσκηση αποτελεί αρρύθμιστο νομικά καθεστώς όσον αφορά σε εργασιακά δικαιώματα, μισθό ή ωράριο.

   Την ίδια στιγμή, δεν κρίθηκε σκόπιμο από τους αρμόδιους να ληφθούν έστω ορισμένα αντίμετρα, ώστε να περιορισθεί η οικονομική ζημία των υποψηφίων από την παράταση της άσκησης. Τέτοια αντίμετρα θα μπορούσαν να είναι η παροχή κάποιου επιδόματος ή αποζημίωσης, ώστε να μην ανακύπτουν προβλήματα βιοπορισμού σε ανθρώπους που για μήνες στερούνται την πρόσβαση στο επάγγελμα.

   Μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή των εξετάσεων το τριήμερο 28-30 Μαΐου, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή. Να γίνουν οι εξετάσεις με όλα τα μέτρα προστασίας, διασφαλίζοντας πρωτίστως την υγεία των υποψηφίων. 

(Επιμέλεια: Εβίτα Ευσταθίου, μέλος Επιτροπής Ασκουμένων ΕΑΝΔΙΘ)




Σχόλια