Πώς πληρώνονται οι αργίες (25η Μαρτίου/Πρωτομαγιά)

Επειδή έφτασαν και σε εμάς διάφορες καταγγελίες για εργασία την 25η Μαρτίου, χωρίς καταβολή όμως της απαραίτητης προσαύξησης των εργαζομένων, να θυμίσουμε τους όρους αμοιβής των αργιών:

- Η 25η Μαρτίου είναι με νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας, όπως και η Πρωτομαγιά που επίκειται. (δυνάμει του άρθρου 14 του Ν. 4468/2017).  Στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, ενώ κατά την προαιρετική αργία, η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση η απασχόληση των μισθωτών σ’ αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό. Επειδή, όμως, η μέρα είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας, κάθε ώρα εργασίας έχει προσαύξηση σαν υπερωρία, και όχι μόνο οι ώρες που θα υπερβούν το ωράριο σου (π.χ. το 8ωρο σου).

- Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται να λάβουν:

  • (α) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για κάθε ώρα που θα απασχοληθούν.

  • (β) Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
    i) αν μεν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 (ένα ημερομίσθιο) του νόμιμου μισθού τους .
    ii) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους. Δηλαδή πρακτικά ένα ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 75% και ένα ακόμα ημερομίσθιο.
  • Οι υπόλοιπες υπερωρίες (π.χ. αν δουλέψεις νύχτα στην αργία) συνυπολογίζονται κανονικά, χωριστά για κάθε είδος υπερωρίας, και στο τέλος προστίθενται στο ποσό που σου οφείλει ο εργοδότης.
Έτσι, το ωρομίσθιο σου την αργία το παίρνεις κανονικά για κάθε ώρα, συν το 75% αυτού. Αν π.χ. παίρνεις 10 ευρώ την ώρα, για κάθε ώρα εργασίας στην αργία σου οφείλεται 10+7,5 ευρώ = 17,5 ευρώ. Αν παράλληλα εργαστείς και υπερωρία, πέραν του ωραρίου σου, τότε θα προστεθεί και το ανάλογο ποσοστό (40% αν είναι νόμιμη, 60% αν είναι παράνομη υπερωρία), αν δουλέψεις νύχτα, το αντίστοιχο κ.ο.κ. Οι ώρες εργασίας είναι καλό να καταγράφονται συγκεκριμένα, ώστε ο ακριβής υπολογισμός να μπορεί να γίνει από έναν δικηγόρο.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης χωρίς άδεια της αρχής απασχολήσει το προσωπικό κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή. Προφανώς, μπορείτε να κάνετε καταγγελία στην Επιθεώρηση εργασίας, ζητώντας την μεσολάβηση της με Τριμερή Συμφιλιωτική διαδικασία. Τέλος, μπορείτε, σε συνδυασμό με άλλες μισθολογικές παροχές που παρανόμως δεν σας έχουν καταβληθεί, να ασκήσετε είτε το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας είτε να προσφύγετε δικαστικά, σε συνεργασία με κάποιον δικηγόρο.

Κάθε συμφωνία παραίτησης από την αξίωση σου για υπερωρία είναι παράνομη, καθώς οι διατάξεις που προβλέπουν την αμοιβή από υπερωριακή εργασία επιβάλλονται στον εργοδότη από τον νόμο (διατάξεις αναγκαστικού δικαίου) και δεν μπορούν να αλλάξουν με μεταξύ σας αντίθετη συμφωνία. Την μέρα της υποχρεωτικής ανάπαυσης σου δεν μπορεί να την συμψηφίσει ο εργοδότης με ρεπό, πρέπει να στο δώσει ξέχωρα.

Αν υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι από κάποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αυτοί ισχύουν, προς το συμφέρον του εργαζόμενου.



Σχόλια