Πώς παρέχονται τα Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα;

Μιάς και πλησιάζει το Πάσχα, μαζέψαμε μερικές πληροφορίες για την κατάλληλη προετοιμασία των εργαζομένων.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΟΡΤΩΝ - ΔΩΡΑ

Πέρα απο τον μισθό, υπάρχουν και άλλες παροχές, οι οποίες δίνονται για την ανάγκες των εργαζομένων σταθερά και μόνιμα, και ονομάζουμε μισθολογικές. Τέτοιες με νόμο (τον νόμο 1082/1980 και κάποιες μετέπειτα υπουργικές αποφάσεις) έχουν καταστεί και τα «δώρα» Χριστουγέννων και Πάσχα για τους μισθωτούς. 

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ

• Το Δώρο Χριστουγέννων είναι ίσο με ένα μισθό ή 25 ημερομίσθια, αν εργάζεται κανείς με ημερομίσθιο. Για να το λάβεις, πρέπει να έχεις δουλέψει από 1η Μαϊου εως 31 Δεκεμβρίου. Καταβάλλεται στις 21 Δεκεμβρίου. Αν έχεις δουλέψει λιγότερες μέρες, υπολογίζεται αναλογία, δηλαδή ποσό ανάλογα με τις ημέρες που δούλεψες μέσα στο διάστημα 1/5 εως 31/12 (245 μέρες).

• Το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια. Για να το λάβεις, πρέπει να έχεις δουλέψει από 1η Ιανουαρίου εως 30 Απριλίου. Καταβάλλεται το αργότερο την Μ. Τετάρτη, χωρίς να υποχρεούται πάντως να στο δώσει νωρίτερα. Αν έχεις δουλέψει λιγότερες μέρες, υπολογίζεται αναλογία, δηλαδή ποσό ανάλογα με τις ημέρες που δούλεψες μέσα στο διάστημα 1/1 εως 30/4 (120 μέρες). 

Στις παραπάνω μέρες δεν υπολογίζονται: α) μέρες αδικαιολόγητης απουσίας, β) Άδειας άνευ αποδοχών, γ) ασθένειας, εφόσον ο εργαζόμενος επιδοτήθηκε από τον ασφαλιστικό Οργανισμό.  

Για υπολογισμό Δώρου Πάσχα αυτόματα, ένας χρήσιμος σύνδεσμος από το ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php .

ΔΩΡΟ ΣΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Ή ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων δικαιούνται το ίδιο και οι μερικώς απασχολούμενοι και εκ περιτροπής.  Σε αυτήν την περίπτωση, θα λάβουν ως δώρο όσα ημερομίσθια παίρνει και ο συνάδελφος πλήρους απασχόλησης, αλλά με βάση τις χαμηλότερες του αποδοχές. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, δικαιούνται δώρο Πάσχα από 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα των 120 ημερών από 1/1 εώς 30/4, άρα κατά μέγιστο μπορεί να φτάσει τα 15 ημερομίσθια.

Το δικαιούσαι ακόμα αν απολυθείς, είτε επειδή δούλεψες όλες τις ημέρες του διαστήματος αναφοράς (από 1/1 εως 30/4) είτε λιγότερες μέρες, οπότε δικαιούσαι αναλογία, ανάλογα τις μέρες που δούλεψες. Το δώρο τότε καταβάλλεται μαζί με την αποζημίωση απόλυσης. 

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΔΩΡΟ;

Τα Δώρα αποτελούν υποχρέωση του εργοδότη και δικαίωμα του εργαζομένου απευθείας από τον νόμο.  Εφόσον τα παρέχει ο νόμος, με διάταξη αναγκαστικού δικαίου, δεν είναι δυνατόν να έρθεις σε συμφωνία με τον εργοδότη να μην το λάβεις. Κάθε τέτοια συμφωνία, που παραιτείσαι από το να πάρεις δώρο, είναι άκυρη.

Ο εργοδότης που δεν δίνει δώρο παρανομεί. Έχει τόσο ευθύνη προς αποζημίωση σου, όσο και ποινικές ευθύνες. Ο εργοδότης, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στο προσωπικό τις οφειλόμενες αποδοχές των Δώρων τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Έτσι, προφανώς αν στο ζητήσει πίσω, σημαίνει ότι δεν στο δίνει τελικά, άρα αθετεί την υποχρέωση του απο τον νόμο για δώρο, ό,τι και αν έχετε συμφωνήσει. Η δική σου συγκατάθεση να το δώσεις για να μην χάσεις την δουλειά σου, ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι είναι συμφωνία μεταξύ σας, δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση του απο τον νόμο.

ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΩΡΟ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

Ο εργαζόμενος σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει:

Α. Να επικοινωνήσει με το σωματείο του, αν υπάρχει. 

Β. Να επικοινωνήσει με την Επιθεώρηση Εργασίας και να γίνει καταγγελία. Μέσω Επιθεώρησης, μπορείς να ασκήσεις και ποινική δίωξη. Για άσκηση ποινικής δίωξης, μπορείς να κάνεις και μήνυση στο τοπικό Αστυνομικό τμήμα.

Γ. Να επικοινωνήσει άμεσα με δικηγόρο. Οι προθεσμίες είναι πάρα πολύ μικρές, και σε περίπτωση που θες να κινηθείς δικαστικά, ο δικηγόρος σου πρέπει κατευθείαν να ξεκινήσει την προετοιμασία, να κινήσει τις διαδικασίες, να επιδώσει τα δικόγραφα. Επίσης, είναι πολύ διαφορετικό να εμφανιστείς στο ραντεβού στην Επιθεώρηση με κάποιον δικηγόρο, παρά μόνος σου. Το ίδιο ισχύει και για μέλη του σωματείου σου: καλό είναι να μην πηγαίνεις μόνος.

Δ. Να επικοινωνήσει με τους συναδέλφους. Χρειάζεσαι τους συναδέλφους σου, τόσο για αλληλεγγύη όσο και για πρακτικά θέματα (π.χ. μάρτυρες όσων θες να υποστηρίξεις).

Ε. ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ, ο εργαζόμενος καλό είναι να πει την αλήθεια στην Επιθεώρηση, ότι δεν έλαβες το δώρο. Δεν θα σε ωφελήσει τίποτα να πεις ψέματα. Είνα παράνομο να μην παίρνεις δώρο, και καμία συμφωνία δεν σβήνει την υποχρέωση του εργοδότη από τον νόμο, για διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, όπως τα δώρα.

ΣΤ. Επειδή τα Δώρα αποτελούν μισθολογική παροχή, δηλαδή αντάλλαγμα για εργασία που προσφέρεις, είναι δυνατόν να ασκηθεί και το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας.


 


Σχόλια