Οικειοθελής αποχώρηση και δικαιώματα του εργαζομένου

 Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με εργαζόμενη που η επιχείρηση ζήτησε να αποχωρήσει οικειοθελώς, να θυμίσουμε ξανά:

·        Ο εργοδότης ΔΕΝ μπορεί να σε εξαναγκάσει σε οικειοθελή αποχώρηση. Το ότι δεν μπορεί να σε απολύσει είναι καταρχήν πρόβλημα στην δική του σφαίρα. Και μόνο που του συζητάς κάνεις ήδη χάρη και παραχώρηση. Εσύ αν δεχτείς χάνεις το δικαίωμα σε αποζημίωση, ενώ δεν κερδίζεις τίποτα πέρα από την εκτίμηση του εργοδότη..

·        Το αν υπάρχει δουλειά να απασχοληθείς είναι επίσης πρόβλημα της επιχείρησης. Ισχύει ότι η νέα κατάσταση είναι περίεργη, αλλά ο εργοδότης οφείλει να απασχολεί τον εργαζόμενο σε άλλη θέση, μετά την επάνοδο στην θέση εργασίας με την λήξη της αναστολής. Οφείλει να λάβει εκείνα τα μέτρα για να απασχολούνται οι εργαζόμενοι. Ειδικά όταν στην πραγματικότητα υπάρχει δουλειά και το επιχείρημα αποτελεί πρόσχημα απόλυσης.

·        Αν κάποιος ζητά παραχωρήσεις και χάρη, οφείλει και ο ίδιος να δίνει κάτι. Αν κρίνεις ότι έτσι και αλλιώς θα σε διώξει μετά την περίοδο ασφάλειας από την απόλυση, μπορείς να ξεκινήσεις διαπραγμάτευση μαζί του. Ζήτα του το ποσό της αποζημίωσης στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Ήδη, θα σου χρωστάει σίγουρα δώρα, νυχτέρια, Σάββατα κτλ. Πάλι του κάνεις χάρη, αλλά μπορεί να το χρειάζεσαι και να μην μπορείς να τρέχεις στα δικαστήρια.

·        Δεν έχεις καμία υποχρέωση να τον διευκολύνεις και σε άλλα πράγματα (π.χ. καταβολή εργοδοτικών εισφορών από εσένα). Να το κάνεις αν κρίνεις οτι όντως θέλει να σε κρατήσει.

·        Κράτα ημερολόγιο εργασίας. Μάζεψε τι σου οφείλει, πότε δούλεψες Σάββατο, νυχτερινά, Κυριακές και αργίες. Μίλα με τους συναδέλφους στο χώρο δουλειάς, ζήτα βοήθεια και συμμάχους: συχνά, ένας μάρτυρας αρκεί αποδεικτικά. Μίλα με το σωματείο και τον δικηγόρο σου αν υπάρχει, να γνωρίζουν την κατάσταση. Να είσαι προετοιμασμένη/ος.

·        Αν παρ'όλα αυτά σε απολύσει, κατευθείαν τηλεφώνησε/επικοινώνησε με το σωματείο, τον δικηγόρο και κάνε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Τέλος, 3 βασικές αρχές για τις διεκδικήσεις σου:

Θα αντιδράσεις πιο άμεσα αν είσαι από πριν προετοιμασμένη/ος, έχεις λάβει τα μέτρα σου και έχεις τους ανθρώπους που χρειάζεσαι έτοιμους και ενημερωμένους.

Όσο πιο άμεσα αντιδράσεις, θα αιφνιδιάσεις την άλλη πλευρά, πράγμα που συχνά τελειώνει γρήγορα τις μάχες σου.

Όσο πιο πολλούς μαζέψεις μαζί σου, τόσο πιο πολύ πίεση θα ασκήσεις στην επιχείρηση.



Σχόλια