Για τις παράνομες προσαγωγές των εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο Καμινίων

Του Θάνου Παπαδόπουλου*

Την Τρίτη 14/9 στο Γυμνάσιο Καμινίων στον Πειραιά, γονέας προχώρησε σε μήνυση τριών εκπαιδευτικών, επειδή αυτοί (ορθώς) αρνήθηκαν στο παιδί του την είσοδο του στο σχολείο, καθώς αυτό δεν διέθετε ούτε self-test, ούτε προστατευτική μάσκα. Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν το σχολείο τους ασφαλές, τηρώντας τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας όπως το self-test και η μάσκα, προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα, σαν να είναι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Η πρακτική αυτή των αστυνομικών αρχών, που φαίνεται ότι μάλλον τους αρέσει να έρχονται σε σχολεία και εκπαιδευτικούς χώρους και να προσάγουν εκπαιδευτικούς, είναι παράνομη. Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα και σε σχολείο στη Σύρο. 

Η αστυνομία προσάγει κάποιον όταν δεν έχει πάνω του την ταυτότητά του ή υπάρχουν υπόνοιες ότι διέπραξε κάποιο έγκλημα. Οι εκπαιδευτικοί, στην προκειμένη περίπτωση, δεν διέπραξαν κανένα απολύτως αδίκημα. Τουναντίον, τήρησαν τον νόμο και τα μέτρα που αυτός προβλέπει, με συνείδηση της κοινωνικής τους ευθύνης και του ρόλου τους. Προσπάθησαν να προστατεύσουν τους υπόλοιπους συναδέλφους τους και μαθητές τους από τον κορονοϊό και αντί να επικροτηθούν, οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα με περιπολικό. Η προσαγωγή τους είναι παράνομη γιατί και μπορούσαν να αποδείξουν ποιοι είναι και γιατί δεν διέπραξαν κανένα απολύτως αδίκημα. Μηνύσεις κατατίθενται και θα κατατίθενται. Τα αστυνομικά όργανα θα πρέπει, όμως, να ελέγχουν εκείνη την στιγμή το κατά πόσο μια καταγγελία είναι υποστατή και λογική, αν καταγγέλλεται η τήρηση νόμιμων πράξεων (οι εκπαιδευτικοί έπραξαν τα απολύτως νόμιμα) και όχι να προσαγάγουν εκπαιδευτικούς με περιπολικά, εξευτελίζοντας και ταπεινώνοντας τους.

Η ΕΛΑΣ απάντησε για το γεγονός. Προσπαθεί να μας πει ότι οι εκπαιδευτικοί και ο μηνυτής γονέας οδηγήθηκαν στο Τμήμα για να υποβάλλουν εκατέρωθεν μηνύσεις (;!). Αφού έγινε αυτό, συνεχίζει η ΕΛΑΣ στην απάντηση της, ο Εισαγγελέας έδωσε διαταγή και οι καθηγητές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Καταρχάς, γιατί οι αστυνομικοί απαίτησαν από τους εκπαιδευτικούς να μπουν στο περιπολικό;  Θα έπρεπε απλά να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς για την δυνατότητα τους να υποβάλλουν μηνύσεις και να μην προχωρήσουν σε καμία άλλη ενέργεια εναντίον τους.  Δεύτερον, η ΕΛΑΣ, παραδέχεται η ίδια ότι κατόπιν διαταγής του Εισαγγελέα, οι εκπαιδευτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι. Αρά κρατήθηκαν και σκοπός της αστυνομίας δεν ήταν να υποβάλλουν οι εκπαιδευτικοί μηνύσεις, όπως ισχυρίζεται, αλλά να προσαχθούν και να κρατηθούν. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος εμπλοκής του Εισαγγελέα. Όταν πηγαίνει κάποιος να καταθέσει μήνυση δεν «αφήνεται ελεύθερος» καθώς δεν έχει στερηθεί  την ελευθερία του. Καταθέτει μήνυση και φεύγει, ενώ ο Εισαγγελέας δίνει διαταγή μόνο όταν υπάρχει κράτηση στο ΑΤ. Η ΕΛΑΣ, μόνη της μας λέει ότι προσήγαγε εκπαιδευτικούς παράνομα και τους κράτησε για ώρες παράνομα στο Τμήμα, καταπατώντας κάθε έννοια δικαιώματος και αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών.

Στεκόμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών, που προσπαθούν, εν μέσω απειλών και μηνύσεων, να κρατήσουν ασφαλή και ανοιχτά τα σχολεία, που η κυβέρνηση τα έχει αφήσει στο έλεος της πανδημίας. Καταγγέλλουμε την παράνομη πρακτική της ΕΛΑΣ, που προσήγαγε εκπαιδευτικούς που έπραξαν τα νόμιμα και απαιτούμε να μην τολμήσει ξανά να την επαναλάβει στο μέλλον. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Καμινίων. Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς!

*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, ΜΔΕ Οικονομικού Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ







 


Σχόλια