Ανακοίνωση για την αναμόρφωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Νομικής ΑΠΘ

Ασκούμενοι 2018 : 350 ευρώ το χρόνο για την ασφάλισή μας, μηδέν εώς 200 ευρώ η αμοιβή μας και τώρα 900 ευρώ για το μεταπτυχιακό μας!

Πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε κατόπιν σχετικού ερώτηματός μας, από την Κοσμήτορα της Νομικής ΑΠΘ, κ. Καστανίδου για την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών ΑΠΘ. Στα πλαίσια του ν. Γαβρόγλου και με συνέπεια στις διατάξεις του, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα καλούνται να ορίσουν σε ποιο βαθμό το κόστος των μεταπτυχιακών σπουδών θα μετακυληθεί στους φοιτητές, αφού η κρατική χρηματοδότηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει μειωθεί δραματικά. Η απόφαση του Τμήματος Νομικής ήταν η εξής: Τα μεταπτυχιακά θα έχουν διάρκεια 3 εξάμηνα (αντί για 4 όπως ισχύει μέχρι σήμερα) και θα επιβληθούν δίδακτρα ύψους 300 €/εξάμηνο, άρα οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν συνολικά δίδακτρα ύψους 900 € για το μεταπτυχιακό. Επίσης, κάποια μεταπτυχιακά θα διαμελιστούν, πχ το μεταπτυχιακό του Αστικού θα σπάσει σε 3 κατευθύνσεις: Εργατικού-Αστικού-Πολιτικής Δικονομίας).

Τί σημαίνει αυτό πρακτικά και γιατί μας αφορά;

Γιατί 900 ευρώ το χρόνο είναι αδύνατο να πληρωθούν από έναν ασκούμενο!
Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση έχει δυστυχώς επιβληθεί ως αναγκαίος όρος πρόσβασης στην αγορά εργασίας, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η αναζήτηση εργασίας με μόνο τον προπτυχιακό τίτλο σπουδών, να σου παρέχει ελάχιστες πιθανότητες να βρεις δουλειά. Για τους περισσότερους από εμάς η φοίτηση σε κάποιο μεταπτυχιακό είναι μια προδιαγεγραμμένη πορεία, αναγκαστική εκ των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας και ειδικά στο επάγγελμά μας. Τι σημαίνουν όμως, συγκεκριμένα, 900 ευρώ το χρόνο για έναν ασκούμενο και ποιος από εμάς μπορεί να τα καταβάλει; Οι συνθήκες άσκησης στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο είναι γνωστές’ τουλάχιστον 8ωρο απασχόλησης, μηδαμινές απολαβές ή αμοιβές χαρτζιλίκι μέχρι 200 ευρώ, 29 ευρώ εισφορές το μήνα για την ασφάλισή μας ,δηλαδή 350ευρώ περίπου ετησίως. Η επιβίωσή μας , εάν και είμαστε 24 ετών εξαρτάται ακόμη από τους γονείς μας, αφού δυνατότητα για άλλη εργασία παράλληλη με την άσκηση δεν υπάρχει. Έστω και ο διαμελισμός των «τελών εγγραφής» σε 3 δόσεις σημαίνει ότι μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος κάθε εξάμηνο πρέπει να εξοικονομείς 300 ευρώ από το πενιχρό σου εισόδημα, ώστε να το καταβάλεις στην αρχή κάθε εξαμήνου για το μεταπτυχιακό.

Γιατί με τη σύντμηση του χρόνου το πρόγραμμα θα γίνει τόσο εντατικό που θα βρεθούμε μπροστά στο αδιέξοδο «ή δουλεύω ή σπουδάζω»!
Η παρακολούθηση των μεταπτυχιακών είναι υποχρεωτική και ο αριθμός των δικαιούμενων απουσιών περιορισμένος. Η σύντμηση του χρόνου σε 2 εξάμηνα, μπορεί να εξυπηρετεί τη σκέψη «άντε, ένα χρόνο να τελειώνω», αλλά στην πραγματικότητα θα οδηγήσει πολλούς από εμάς σε αδυναμία παρακολούθησης. Τα μεταπτυχιακά της Νομικής ΑΠΘ είναι ήδη απαιτητικά για έναν εργαζόμενο, η κατάσταση θα γίνει σίγουρα χειρότερη, όταν σε πολύ μικρότερο χρόνο θα καλείσαι να παρακολουθήσεις τις διπλάσιες ώρες διδασκαλίες, να κάνεις τις διπλάσιες εργασίες και να εξεταστείς στα διπλάσια μαθήματα. Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι ήδη εξουθενωτικοί και δεν γίνεται να δεχτούμε να γίνουνε χειρότεροι. Η απάντηση της Κυβέρνησης, αλλά και των εκπαιδευτικών φορέων «μη δουλεύετε, όσο σπουδάζετε» είναι τουλάχιστον εκτός τόπου και χρόνου.
Ποιος νέος σήμερα μπορεί να επιλέξει να μην εργαστεί και ποια οικογένεια μπορεί να στηρίξει οικονομικά το παιδί της και μετά το προπτυχιακό, όταν έχουν περάσει από πάνω μας τρία μνημόνια;

Γιατί ο κατακερματισμός του γνωστικού αντικειμένου και η υπερεξειδίκευση μας καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους στην αγορά εργασίας!

Τα τελευταία χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα συντελούνται δραματικές αλλαγές προς την εξυπηρέτηση της δημιουργίας ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα σπουδών αλλάζουν με βασικό τους χαρακτηριστικό την εντατικοποίηση και τον κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων μέσω της υπερεξειδίκευσης. Οι προπτυχιακοί τίτλοι, χρόνο με το χρόνο κρίνονται όλο και πιο ανεπαρκείς για την εξασφάλιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, ο μεταπτυχιακός τίτλος κρίνεται ως το αυτονόητο πλέον στοιχείο στο βιογραφικό μας και τα διάφορα σεμινάρια ως προσθήκη στο φάκελο προσόντων μας. Ο κατακερματισμός των γνωστικών αντικειμένων μας καθιστά εργαζομένους με τίτλους περιορισμένης χρήσης στην αγορά εργασίας, και συχνά με τίτλους μιας χρήσης, που όταν η αγορά μεταβληθεί θα είναι άχρηστοι. Ο κατακερματισμός στην πραγματικότητα σημαίνει υποβάθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και εγκλωβισμό σε μία δια βίου επί πληρωμής επανακατάρτιση.

Ασκούμενοι δικηγόροι, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την παράνοια. Να μην αποδεχτούμε των εξευτελισμό των όρων διαβίωσής μας, το πέταγμα μιας ολόκληρης γενιάς στο περιθώριο, αποκλεισμένη από την εκπαίδευση και την εργασία. Όσα και να πληρώσουμε για την εκπαίδευσή μας, θα μας ζητούνται περισσότερα. Το American dream έχει πεθάνει, δεν θα επιβιώσει ο καλύτερος, θα επιβιώσουν οι λίγοι που έχουν τα οικονομικά μέσα. Το πρόβλημα είναι συλλογικό και ο ατομικός δρόμος μόνο σε αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσει.
Ως Κίνηση Ασκούμενων και Νέων δικηγόρων ενάντια τασσόμαστε ενάντια στην αναδιάρθρωση του μεταπτυχιακού προγράμματος Σπουδών της Νομικής ΑΠΘ και καλούμε τους φοιτητές Νομικής, τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές ΑΠΘ και την ΕΑΝΔΙΘ σε συντονισμό της προσπάθειάς μας, ώστε να μην περάσει το νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών.
Απαιτούμε:
• χρηματοδότηση των σπουδών μας από το κράτος
• πτυχία με αξία και ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα
• μεταπτυχιακές σπουδές με ανθρώπινους ρυθμούς, στις οποίες θα μπορούνε να ανταπεξέλθουνε και εργαζόμενοι!

Σχόλια