Κάλεσμα της Κίνησης Ασκούμενων και νέων Δικηγόρων στην κοινή συνέλευση ΕΑΝΔΙΘ, ΣΦΝ και Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών




Κάλεσμα της Κίνησης Ασκούμενων και νέων Δικηγόρων στην κοινή συνέλευση ΕΑΝΔΙΘ, ΣΦΝ και Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών


Στα πλαίσια του ν. Γαβρόγλου και με συνέπεια στις διατάξεις του, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα καλούνται να ορίσουν σε ποιο βαθμό το κόστος των μεταπτυχιακών σπουδών θα μετακυληθεί στους φοιτητές, αφού η κρατική χρηματοδότηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει μειωθεί δραματικά. Η απόφαση του Τμήματος Νομικής ήταν η εξής: Τα μεταπτυχιακά θα έχουν διάρκεια 3 εξάμηνα (αντί για 4 όπως ισχύει μέχρι σήμερα) και θα επιβληθούν δίδακτρα ύψους 300 €/εξάμηνο, άρα οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν συνολικά δίδακτρα ύψους 900 € για το μεταπτυχιακό. Επίσης, κάποια μεταπτυχιακά ενδέχεται μελλοντικά να διαμελιστούν, πχ το μεταπτυχιακό του Αστικού θα σπάσει σε 3 κατευθύνσεις: Εργατικού-Αστικού-Πολιτικής Δικονομίας, ενώ μέχρι στιγμής προβλέπονται κατευθύνσεις και όχι ενιαία παρακολούθηση όλου του κύκλου των μαθημάτων για τους σπουδαστές, όπως μάθαμε απο την προκύρηξη των εξετάσεων για τα φετεινά προγράμματα. 

Τί σημαίνει αυτό πρακτικά και γιατί μας αφορά;

Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση έχει πλέον επιβληθεί ως αναγκαίος όρος πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Υπάρχει μία διαρκής αναγκαιότητα επανακατάρτισης, ένα συνεχές κυνήγι τίτλων και πιστωτικών μονάδων, για να μπορεί κανείς να εισαχθεί με αξιοπρεπείς όρους στην αγορά εργασίας. Μία αγορά, που όσον αφορά τον κλάδο μας, μαστίζεται απο την ραγδαία μείωση της δικηγορικής ύλης, ενόψει των μνημονιακών πολιτικών που οδήγησαν σε ύφεση την οικονομία της χώρας. Μέσα στο κλίμα εργασιακής ανασφάλειας και αναζήτησης προοπτικής, ο εκβιασμός στον νέο νομικό είναι αμείλικτος : άμα θες να ενισχύσεις την θέση σου μάζευε χαρτιά. Άσχετα αν θα σου χρησιμέψουν, αν κάτι θα θυμάσαι απο τους αλλεπάλληλους κύκλους ταχύρυθμων ΠΜΣ, που πολύ λίγα προλαβαίνουν να μεταλαμπαδεύσουν σε τέτοιους ταχύτατους ρυθμούς.

Αυτοί, όμως, οι συνεχείς κύκλοι κατάρτισης κοστίζουν ακριβά! Πατώντας πάνω στο άγχος και τον φόβο των νέων ανθρώπων, μετατρέπουν την ακαδημαϊκή μόρφωση, την έρευνα, την επιστήμη σε αγοραίο εμπόρευμα. Συγκεκριμένα, τα 900 ευρώ το χρόνο για έναν ασκούμενο ή και νέο δικηγόρο ένας πανίσχυρος φραγμός στην ζωή και την ανάπτυξη του, όταν οι αμοιβές κυμαίνονται απο 200 μέχρι 500 ευρώ για τους συνεργάτες, ενώ παράλληλα υφίστανται και οι ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις. Ειδικά για κόσμο που θα πρέπει να έρθει απο κάποια πόλη της επαρχίας, άρα να συνυπολογίζει και ενοίκιο. Η στάση είναι σαφής : αν δεν έχεις, αποκλείεσαι.

Άλλωστε, η μείωση του χρόνου φοίτησης σε συνδυασμό με την δημιουργία κατευθύνσεων είναι δεδομένο οτι θα επιβαρύνει το ΉΔΗ επιβεβαρυμένο πρόγραμμα ενός ασκούμενου. Όσο και αν υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές γίνονται προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας του κλάδου, πουθενά δεν φαίνεται να το υπολογίζουν, όταν δεν έχουν συνείδηση του ωραρίου εργασίας ενός ασκούμενου ή ενός νέου δικηγόρου, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς ίχνος δημιουργικής ενασχόλησης, παράγοντες που εμποδίζουν την οποιαδήποτε ερευνητική και δημιουργική δραστηριότητα. Ενώ το κλίμα στα μεταπτυχιακά ήδη οξύνεται, το ζήσαμε σε φράσεις όπως "δεν μας ενδιαφέρει αν δουλεύετε, το κύρος του μεταπτυχιακού....", δημιουργώντας μία έντονη κατάσταση πίεσης και συναισθηματικού στρές στους σπουδαστές που δεν συμβιβάζονται με τέτοιο κυνισμό σε ακαδημαϊκούς χώρους.

Σπουδάζεις ή δουλεύεις : Ο αμείλικτος εκβιασμός!

Το δίλημμα δουλεύω ή σπουδάζω δεν παραπέμπει σε μία σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία, που εξασφαλίζει την προοπτική, την προκοπή, την μόρφωση της νέας γενιάς! Είναι ένας ξεκάθαρος εκβιασμός, είναι μορφή πειθάρχησης της νέας γενιάς, είναι η σύγχρονη μορφή φραγμών στην εκπαιδευτική και εργασιακή ζωή, που παραπέμπει 50 χρόνια πίσω! Η επιβίωση στην μνημονιακή κοινωνία, η ανεξαρτησία μας, η δημιουργία οικογενειακής ζωής, η αξιοπρεπής επαγγελματική ενασχόληση, το δικαίωμα μας στην μόρφωση χωρίς φραγμούς καθίστανται σήμερα αιτήματα πάλης όλων των νέων νομικών, φοιτητών, μεταπτυχιακών, ασκούμενων, που τα βιώνουν στο πετσί τους!

Όλα τα κομμάτια της νέας γενιάς νομικών, οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι, οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί ερευνητές, οι προπτυχιακοί φοιτητές, είμαστε μέχρι σήμερα ασυντόνιστοι, διασπασμένοι, ανενεργοί. Η πραγματική ισχύς μας, όμως, δεν έχει εμφανιστεί, και δεν θα το κάνει όσο δεν οργανώνουμε την αντίσταση της γενιάς μας. Η άρνηση αποδοχής του εξευτελισμού των όρων διαβίωσης, σπουδών και εργασίας, στον οποίο συνισφέρει και η αλλαγή στα ΠΜΣ, είναι μία καλή αφορμή να συναντηθούμε, να δράσουμε μαζί, να αναζητήσουμε χώρους δημοκρατίας, ενότητας, αλληλεγγύης, κοινής δράσης. Πέρα απο τα κλειστά δωμάτια, την διάσπαση, τον ανταγωνισμό προσωπικοτήτων, τον κατακερματισμό των δυνάμεων μας.

Να οργανώσουμε απο την αρχή την αντίσταση της γενιάς μας! 

Να οργανώσουμε την αντίσταση της γενιάς μας, για ένα πλατύ κίνημα νέων νομικών απέναντι στην μνημονιακή πραγματικότητα της διάλυσης του επαγγέλματος, της κοινωνίας, της χώρας. Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους, δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι, άλλα θα παλέψουμε για ίση πρόσβαση στο επάγγελμα και τις σπουδές για όλους τους συναδέλφους, χωρίς αποκλεισμούς απο κριτήρια οικονομικά ή πάσης φύσεως, πέραν των επιστημονικών.
Ως Κίνηση Ασκούμενων και Νέων δικηγόρων ενάντια τασσόμαστε ενάντια στην αναδιάρθρωση του μεταπτυχιακού προγράμματος Σπουδών της Νομικής ΑΠΘ και καλούμε τους φοιτητές Νομικής, τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές ΑΠΘ και την ΕΑΝΔΙΘ σε συντονισμό της προσπάθειάς μας, ώστε να μην περάσει το νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών, στην κοινή συνάντηση που θα οριστεί. Η ΕΑΝΔΙΘ, μετά απο πρόταση μας, συζήτησε και αποφάσισε να γίνει κοινή συνέλευση μεταπτυχιακών, ασκούμενων, νέων δικηγόρων και φοιτητών Να είμαστε όλοι εκεί! Η ανοιχτή συνέλευση όλων των νέων νομικών να αποτελεί αφετηρία ενότητας, πάλης και οργάνωσης της γενιάς μας και του κλάδου απέναντι στην αποδόμηση  του επαγγέλματος μας και στους φραγμούς σε μία ολοκληρωμένη επιστημονική και επαγγελματική συγκρότηση των νέων νομικών!

Κανένας οικονομικός αποκλεισμός των σπουδών μας! 
Καμία αύξηση των διδάκτρων!
Αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων!
Ρυθμοί σπουδών προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των εργαζομένων συναδέλφων μας! 

 

Σχόλια