Στηρίζουμε την κινητοποίηση των συναδέλφων μας στην Αθήνα κατά της πρότασης του ΔΣΑ σχετικά με την άσκηση


Τη Δευτέρα 17/12 φοιτητές της Νομικής Αθηνών μαζί με ασκούμενους δικηγόρους παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να μεταφέρουν την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής  και να καταγγείλουν την πρόταση του ΔΣΑ για ένταξη υποχρεωτικών σεμιναρίων στην άσκηση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις  απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ αρνούμενος να συνομιλήσει μαζί τους, αποχώρησε από τη διαδικασία καταγγέλλοντας τους συναδέλφους μας.
Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βερβεσός και ο Πρόεδρος του ΔΣΘ κ. Κουτσοχήνας συντάσσονται απόλυτα ως προς τη θέση για υποχρεωτική εκπαίδευση των ασκούμενων δικηγόρων, ενώ δε λένε λέξη για την κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση των ασκουμένων οι προτάσεις τους είναι εκτός πραγματικότητας και η αντιμετώπισή τους προς τη νέα γενιά νομικών οριακά ρατσιστική!

Αφού λοιπόν επιμένουν να αλληθωρίζουν, θα τους θυμίσουμε εμείς τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Παρουσιάζουμε τα παρακάτω στατιστικά για να τους επαναφέρουμε  στην πραγματικότητα ενός ασκούμενου Δικηγόρου στη Θεσσαλονίκη.

-Με βάση στοιχεία της έρευνάς μας στη Θεσσαλονίκη από τους ασκουμένους δικηγόρους στο πλαίσιο του ΔΣΘ αμείβονται σχεδόν 1 στους 2 με μισθό 100 έως 250 ευρώ, 1 στους 4 με 250 έως 350 ευρώ. Ελάχιστό ποσοστό αμείβεται με περισσότερο από 350 ευρώ , ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το 18% δεν αμείβεται καθόλου. 

-Παρά τις χαμηλές αμοιβές, που είναι αρκετά χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό, οι ώρες εργασίας είναι εξαντλητικές, με το 66% των ασκουμένων να εργάζεται 8ώρο ή και περισσότερο.

-Ταυτόχρονα και ενώ οι αμοιβές μας δε φτάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης καλούμαστε να πληρώσουμε εισφορές ύψους 350 ευρώ το χρόνο για την ασφάλειά μας.

-Εάν δε κάποιος τολμήσει να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Νομικής λόγω του εντατικοποιημένου πλέον χαρακτήρα του, αδυνατεί να εργαστεί, ή στην καλύτερη καταλήγει σε μία ασφυκτική καθημερινότητα με τουλάχιστον 8 ώρες απασχόληση και 3 ώρες μάθημα. 

Ας το ακούσουν καλά: «Τα σχέδιά σας για το μέλλον μας δεν θα περάσουν. Αυτοί τη φορά αποφασίζουμε εμείς!»

Ως Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων  στηρίζουμε την προσπάθεια των συναδέλφων μας στην Αθήνα για την απόσυρση της πρότασης του ΔΣΑ περί υποχρεωτικής εκπαίδευσης των ασκούμενων δικηγόρων. Δηλώνουμε σε κάθε τόνο, ότι ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Διεκδικούμε συλλογικά και καλούμε κάθε φοιτητή, ασκούμενο και δικηγόρο να συνταχθεί και να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον μας στο κλάδο. Στεκόμαστε ενάντια σε όσους θέλουν να αναγάγουν το μέλλον μας σε ατομική υπόθεση συνεχούς κατάρτισης και πλήρωσης κριτηρίων, στη δικηγορική αριστοκρατία αλλά και στις ηγεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων και Ενώσεων που χτίζουν τις καριέρες τους στις πλάτες μας.

Σχόλια