Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των συναδέλφων μας στην Αθήνα κατά της πρότασης του ΔΣΑ σχετικά με την άσκηση


Τη Δευτέρα 17/12 φοιτητές της Νομικής Αθηνών μαζί με ασκούμενους δικηγόρους παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να μεταφέρουν την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής  και να καταγγείλουν την πρόταση του ΔΣΑ για ένταξη υποχρεωτικών σεμιναρίων στην άσκηση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις  απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ αρνούμενος να συνομιλήσει μαζί τους, αποχώρησε από τη διαδικασία καταγγέλλοντας τους συναδέλφους μας.
Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βερβεσός και ο Πρόεδρος του ΔΣΘ κ. Κουτσοχήνας συντάσσονται απόλυτα ως προς τη θέση για υποχρεωτική εκπαίδευση των ασκούμενων δικηγόρων, ενώ δε λένε λέξη για την κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση των ασκουμένων οι προτάσεις τους είναι εκτός πραγματικότητας και η αντιμετώπισή τους προς τη νέα γενιά νομικών οριακά ρατσιστική!

Αφού λοιπόν επιμένουν να αλληθωρίζουν, θα τους θυμίσουμε εμείς τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Παρουσιάζουμε τα παρακάτω στατιστικά για να τους επαναφέρουμε  στην πραγματικότητα ενός ασκούμενου Δικηγόρου στη Θεσσαλονίκη.

-Με βάση στοιχεία της έρευνάς μας στη Θεσσαλονίκη από τους ασκουμένους δικηγόρους στο πλαίσιο του ΔΣΘ αμείβονται σχεδόν 1 στους 2 με μισθό 100 έως 250 ευρώ, 1 στους 4 με 250 έως 350 ευρώ. Ελάχιστό ποσοστό αμείβεται με περισσότερο από 350 ευρώ , ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το 18% δεν αμείβεται καθόλου. 

-Παρά τις χαμηλές αμοιβές, που είναι αρκετά χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό, οι ώρες εργασίας είναι εξαντλητικές, με το 66% των ασκουμένων να εργάζεται 8ώρο ή και περισσότερο.

-Ταυτόχρονα και ενώ οι αμοιβές μας δε φτάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης καλούμαστε να πληρώσουμε εισφορές ύψους 350 ευρώ το χρόνο για την ασφάλειά μας.

-Εάν δε κάποιος τολμήσει να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Νομικής λόγω του εντατικοποιημένου πλέον χαρακτήρα του, αδυνατεί να εργαστεί, ή στην καλύτερη καταλήγει σε μία ασφυκτική καθημερινότητα με τουλάχιστον 8 ώρες απασχόληση και 3 ώρες μάθημα. 

Ας το ακούσουν καλά: «Τα σχέδιά σας για το μέλλον μας δεν θα περάσουν. Αυτοί τη φορά αποφασίζουμε εμείς!»

Ως Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων  στηρίζουμε την προσπάθεια των συναδέλφων μας στην Αθήνα για την απόσυρση της πρότασης του ΔΣΑ περί υποχρεωτικής εκπαίδευσης των ασκούμενων δικηγόρων. Δηλώνουμε σε κάθε τόνο, ότι ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Διεκδικούμε συλλογικά και καλούμε κάθε φοιτητή, ασκούμενο και δικηγόρο να συνταχθεί και να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον μας στο κλάδο. Στεκόμαστε ενάντια σε όσους θέλουν να αναγάγουν το μέλλον μας σε ατομική υπόθεση συνεχούς κατάρτισης και πλήρωσης κριτηρίων, στη δικηγορική αριστοκρατία αλλά και στις ηγεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων και Ενώσεων που χτίζουν τις καριέρες τους στις πλάτες μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση για την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων για την αναθεώρηση της άσκησης

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Δικηγόρων, συζητείται έντονα το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμού της άσκησης. Ήδη από τις τοποθετήσεις σημαινόντων προσώπων πάνω στο ζήτημα, οι τάσεις διαφαίνονταν: σεμινάρια κατά την διαδικασία της άσκησης, αυστηροποίηση της διαδικασίας απόκτησης της δικηγορικής ιδιότητας, μηδενική μισθολογική και εργασιακή προστασία των ασκουμένων δικηγόρων γιατί η «άσκηση δεν είναι εργασία αλλά μαθητεία». Ως Κίνηση Aσκουμένων και Νέων Δικηγόρων, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε έγκαιρα τους κινδύνους από τέτοιες τοποθετήσεις και τις νοοτροπίες που κρύβονται πίσω από αυτές.
Η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πρότασης για το ζήτημα, κατάφερε τελικά να ξεπεράσει και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, σκιαγραφώντας την αναδόμηση της άσκησης στην κατεύθυνση της ριζικής επιβάρυνσης των όρων πρόσβασης στο δικηγορικό λειτούργημα (βλ. το παράρτημα στο τέλος). Μεταξύ των μετεχόντων στην επιτροπή, φιγουράρει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου …

Συνέντευξη από τον καθηγητή Άγγελο Στεργίου για το ασφαλιστικό και τις επικείμενες αλλαγές

Ως Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης θέσαμε ορισμένες ερωτήσεις στον καθηγητή Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης στο ΑΠΘ, Άγγελο Στεργίου σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση. 


Που ακριβώς εδράζονται οι κυρίαρχες αναθεωρητικές τάσεις στην κοινωνική Ασφάλιση, που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στις μέρες μας;
Η Κοινωνική Ασφάλιση, όπως τουλάχιστον την μάθαμε στην Ευρώπη, αποτέλεσε το βασικό στήριγμα του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, στυλοβάτη της μεσαίας τάξης, με ρόλο εξισορροπητικό απέναντι στις ακραίες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις. Σήμερα δεν χρειάζεται να υποστηρίξουμε μόνο την ανάγκη ύπαρξης της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και την συγκεκριμένη μορφή της, που παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματά της, μπορούσε και μπορεί να οικοδομεί μία ορισμένη ευημερία για τα μεσαία και μικρά στρώματα.
Το σύστημα που γνωρίσαμε διέκρινε τους τρεις πυλώνες εκ των οποίων ο πρώτος, της κύριας ασφάλισης, που περιλαμβάνει ασφάλιση υγείας - πρόνοια - σύνταξη, είναι υπο…