Από πότε η ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ έγινε δικαστικό σώμα;

Έχοντας κάποιοι εξ’ ημών την ιδιότητα του μέλους της ΕΑΝΔΙΘ, λάβαμε email από την ηγεσία της, με το οποίο καλούμαστε να καταθέσουμε στην «Επιτροπή Κανονισμού Λειτουργίας» σημείωμα παροχής απόψεων-εξηγήσεων, ώστε να απολογηθούμε για το αν στις 17/10/2018, στη ΓΣ του ΣΦ Νομικής ΑΠΘ, μέλη μας "αντιποιήθηκαν" και μάλιστα "υπαίτια" την ιδιότητα του εκπροσώπου της Ένωσης.

Παρ’ όλο που το ψευδές του ως άνω ισχυρισμού έχει αποδειχθεί με κάθε πιθανό τρόπο, φαίνεται ότι οι εν λόγω συνάδελφοι επιθυμούν να παίξουν το ρόλο του ανακριτή και του δικαστή ταυτόχρονα, υποθέτουμε προς ικανοποίηση της μικροπολιτικής ματαιοδοξίας τους ή λόγω τυχόν επιθυμίας τους  να μεταπηδήσουν στο Δικαστικό Σώμα. Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή όμως, καλό θα ήταν να μάθουν ότι είναι κάπως άκομψο, για να μη χρησιμοποιήσουμε βαρύτερο χαρακτηρισμό, το να «δικάζει» αυτός που αποφασίζει την παραπομπή. Γιατί τα ίδια τα μέλη της κλίκας του ΔΣ που αγχώθηκε να δημιουργήσει θέμα με βιαστικές –και διασκεδαστικές- ανακοινώσεις, συνιστούν και την «Επιτροπή Κανονισμού Λειτουργίας».

Κατόπιν αυτών είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να δοθεί η παραμικρή εξήγηση αλλά και η νομιμοποίηση σε κανέναν που φαντασιώνεται για τον εαυτό του ιδιότητες που δεν έχει. Θα τους συνιστούσαμε να λειτουργούν ως αυτό που είναι και όχι να προβαίνουν σε δικαστικές σκιαμαχίες  και δράματα που στηρίζονται αποκλειστικά στην «εμπιστοσύνη» που διαθέτει η Πρόεδρος στον κολλητό της, όπως η ίδια δηλώνει, φοιτητή που κατήγγειλε το συμβάν.

Η εν λόγω ενέργεια είναι αντιδημοκρατική και ταυτόχρονα συνιστά πλήρη απόδειξη του γεγονότος ότι η ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η εργασιακή βαρβαρότητα και η επαγγελματική αβεβαιότητα των εποχών μας, αντί να αποτελέσουν το βασικό αντικείμενο ενασχόλησης της Ένωσης, φαίνεται ότι τίθενται στο περιθώριο προκειμένου η ηγεσία αυτής να μπορεί απρόσκοπτα να ασχολείται με όσα εκείνη επιθυμεί χωρίς «ενοχλητικές» φωνές και παρουσίες, δηλαδή με τη διοργάνωση γκαλά ή και άλλων φανταχτερών εκδηλώσεων με αντίστοιχες ενώσεις του εξωτερικού που ένας Θεός ξέρει τι ακριβώς προσφέρουν στο μέσο ασκούμενο και νέο δικηγόρο.

Από εκεί και πέρα, εάν η Πρόεδρος της ΕΑΝΔΙΘ ιντριγκάρεται και αρέσκεται στο να ασχολείται με τέτοιες φαιδρές υποθέσεις, εμείς απλώς αδιαφορούμε. Έχουμε σοβαρά ζητήματα για να ασχοληθούμε. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η Πρόεδρος  δεν επιδεικνύει τον ίδιο ζήλο για τις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο μας. Μπορεί ίδια να θεωρεί δευτερεύον ζήτημα την αναθεώρηση-έκτρωμα που επιχειρείται στον Κώδικα Δικηγόρων, να μην έχει συγκαλέσει ούτε μία συνέλευση  για να ενημερωθεί και να αποφασίσει το σώμα των νέων δικηγόρων, να μην έχει προβεί ούτε σε μία καταγγελία για τις δηλώσεις του κ. Βερβεσού, αλλά να έχει πολύ χρόνο για τις καταγγελίες σε βάρος συναδέλφων της που έχουν κοινά συμφέροντα. Όμως, εμείς το χρόνο μας θα τον διαθέσουμε στο σημαντικότερο ζήτημα των ημερών μας. Η πρόταση για υποχρεωτική φοίτηση σε Σχολή Δικηγόρων, παράλληλα με την άσκηση, η αφαίρεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο, οι απαιτήσεις για «αυστηροποίηση» των εξετάσεων απόκτησης άδειας άσκησης του επαγγέλματος κατά τρόπο όπου το 50% θα απορρίπτεται, συνθέτουν το κάδρο του αποκλεισμού της νέας γενιάς Νομικών από το επάγγελμα. Αυτή η αναθεώρηση φαίνεται ότι θα επιδεινώσει μία ήδη δυσβάστακτη εργασιακή καθημερινότητα. 

Ως Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων ενάντια στην επισφάλεια απευθυνόμαστε στον ασκούμενο δικηγόρο που δουλεύει σε ξεχειλωμένα ωράρια χωρίς εργασιακά δικαιώματα, τον συνεργάτη-υπάλληλο δικηγόρο που ζει με μισθούς πεινάς χωρίς καμία επαγγελματική προοπτική, τον φοιτητή Νομικής που θα φτάσει στα 30 του να ασκήσει πρώτη φορά δικηγορία, κάθε εργαζόμενο του κλάδου που πλήττεται.

 Να συνταχθούμε, να οργανωθούμε, να κινητοποιηθούμε ενιαία απέναντι σε όσους θέλουν να μας πετάξουν απ΄ έξω! Απέναντι στις προτεινόμενες αλλαγές, να υψώσουμε ανάστημα σε όσους μας θέλουν σκυφτούς, να αξιώσουμε το αυτονόητο «ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ».

Σχόλια