Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκέψεις για μια εβδομάδα ενός «ασκούμενου» δικηγόρου. Του Σ.Α.


Διάθεση εξομολογητική. Εξομολόγηση σε ένα άγνωστο κοινό, που ευελπιστώ ότι δε θα με θεωρήσει τρελό. Λόγια σκορπισμένα τυχαία και συνειρμικά. Μια διέξοδος από την αυστηρότητα και την τυπικότητα των δικογράφων που συντάσσω. Ή μάλλον των υποδειγμάτων του ασκούντος δικηγόρου μου, που προσαρμόζω. Θα προσπαθήσω όμως, νοερό κοινό μου, να γίνω λίγο κατανοητός.

Διανύω το γνωστό μας δεκαοκτάμηνο «άσκησης». Και θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ εισαγωγικά, αγκύλες και παρενθέσεις, όταν αναφέρομαι στην περίοδο αυτή ενός αποφοίτου Νομικής Σχολής. Ο ασκών δικηγόρος μου απουσιάζει, έχει πάει, βλέπετε, διακοπές. Λονδίνο νομίζω. Είμαι ακόμα μια φορά μόνος στο γραφείο. Οι προθεσμίες τρέχουν, συντάσσω δικόγραφα, μιλάω με τους πελάτες, τους εξυπηρετώ, πηγαίνω στις υπηρεσίες και τελειώνω τη δουλειά. Και πληρώνομαι. Βασικά στέλνω μήνυμα στο δικηγόρο μου και τον ρωτάω πόσο να πληρωθώ. Και πληρώνομαι. Βάζω στο φακελάκι ημερομηνία, σημειώνω τον πελάτη και το λόγο που πληρώθηκα. Άσκηση είναι θα περάσει, σκέφτομαι.

Επιστρέφω στο σπίτι. Θέλω κι εγώ να πάω στο Λονδίνο. Αλλά δεν εργάζομαι για να βγάζω λεφτά, «ασκούμαι». Αλλά δεν το νιώθω έτσι, βλέπω ότι η «άσκησή» μου σημαίνει χρήματα. Σημαίνει κέρδος. Μα δεν έχω την εμπειρία, πρέπει να κάνω άσκηση, μου λείπει η εμπειρία, είναι τόσα που δε γνωρίζω. Θα αρκεστώ στα 300 ευρώ. Εξάλλου με τους γονείς μου μένω. Θα αρκεστώ. Σιδερωμένο παντελόνι, καθαρό πουκάμισο και λίγο άρωμα. Είμαι μικρός για σακάκι; Έχω ένα από την ορκωμοσία μου κι ένα από τον γάμο του αδελφού μου. Θα τα βάλω κάποια μέρα, αλλά όχι σήμερα, βιάζομαι. Φτάνω στα δικαστήρια με τους φακέλους, που έχω ήδη πάει από την προηγούμενη μέρα. Δεν έχω ιδέα για το τι ακριβώς πρέπει να κάνω. Αλλά θα το βρω, τις άλλες φορές πώς το βρήκα;

Θα ξεκινήσω από μια γραμματεία και βλέπουμε μετά. Έχει μέρες που θέλω να ασχοληθώ με αυτές τις υποθέσεις και σήμερα επιτέλους βρίσκω χρόνο. Βλέπω δύο συναδέλφους, φίλους του ασκούντος δικηγόρου μου. Τους ζητάω μια βοήθεια. Δεν ξέρουν να μου απαντήσουν. Τους ευχαριστώ κι ετοιμάζομαι να φύγω. Ο συνάδελφος, όμως, ξέρει με τι ασχολούμαστε στο γραφείο. Του έσκασε μια υπόθεση του αντικειμένου μας. Με ρωτάει. Γνωρίζω την απάντηση και πανευτυχής του απαντάω.
Η ευτυχία μου μετατρέπεται σε απογοήτευση. Μα οι περισσότεροι γνωρίζουν αυτά με τα οποία έχει τύχει να ασχοληθούν, δεν ξέρουν τα πάντα. Δεν είμαι τόσο χειρότερος. Δεν αξίζω ούτε τον κατώτατο; Δεν είμαι τόσο άχρηστος, δεν μπορεί. Μήπως, όμως, δε φταίω εγώ; Συμβαίνει στους περισσότερους Αλλά τι σημασία έχει αυτό; Αλλάζει; Αν με είχαν ανάγκη θα άλλαζε. Αν μας είχαν ανάγκη θα μπορούσε να αλλάξει.

...Αλλά, μήπως μας έχουν;


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση για την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων για την αναθεώρηση της άσκησης

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Δικηγόρων, συζητείται έντονα το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμού της άσκησης. Ήδη από τις τοποθετήσεις σημαινόντων προσώπων πάνω στο ζήτημα, οι τάσεις διαφαίνονταν: σεμινάρια κατά την διαδικασία της άσκησης, αυστηροποίηση της διαδικασίας απόκτησης της δικηγορικής ιδιότητας, μηδενική μισθολογική και εργασιακή προστασία των ασκουμένων δικηγόρων γιατί η «άσκηση δεν είναι εργασία αλλά μαθητεία». Ως Κίνηση Aσκουμένων και Νέων Δικηγόρων, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε έγκαιρα τους κινδύνους από τέτοιες τοποθετήσεις και τις νοοτροπίες που κρύβονται πίσω από αυτές.
Η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πρότασης για το ζήτημα, κατάφερε τελικά να ξεπεράσει και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, σκιαγραφώντας την αναδόμηση της άσκησης στην κατεύθυνση της ριζικής επιβάρυνσης των όρων πρόσβασης στο δικηγορικό λειτούργημα (βλ. το παράρτημα στο τέλος). Μεταξύ των μετεχόντων στην επιτροπή, φιγουράρει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου …

Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας ψευδούς είδησης

Ως Κίνηση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων ενάντια στην επισφάλεια, είναι θέση μας ότι η μοίρα του φοιτητή νομικής, του ασκουμένου και του νέου δικηγόρου είναι κοινή: τους ενώνει όλους η προοπτική της ντε φάκτο υπαλληλίας και της εκμετάλλευσης με μισθούς πείνας. Συναφώς, ειδικότερο ζήτημα που αφορά όλους τους παραπάνω είναι η αναμόρφωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής της 17ης Οκτώβρη ζητήσαμε και μας δόθηκε ο λόγος προκειμένου να τοποθετηθούμε ειδικώς για αυτό το ζήτημα. Παρά το ότι μέλη συγκεκριμένου χώρου επέλεξαν να καλύψουν την τοποθέτηση του συναδέλφου με φωνές και χαρακτηρισμούς, αυτός ήταν σαφής για την ιδιότητα με την οποία τοποθετήθηκε. Ωστόσο με απογοήτευση ενημερωθήκαμε ότι η ΕΑΝΔΙΘ έβγαλε ανακοίνωση μια μέρα μετά, με την οποία κατηγορεί τον συνάδελφο για αντιποίηση (!) της ιδιότητας εκπροσώπου της. Προφανώς στην τοποθέτηση του συναδέλφου δεν ειπώθηκε καν η λέξη ΕΑΝΔΙΘ, πόσο μάλλον επικλήθηκε η ιδιό…

Κάλεσμα της Κίνησης Ασκούμενων και νέων Δικηγόρων στην κοινή συνέλευση ΕΑΝΔΙΘ, ΣΦΝ και Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Κάλεσμα της Κίνησης Ασκούμενων και νέων Δικηγόρων στην κοινή συνέλευση ΕΑΝΔΙΘ, ΣΦΝ και Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Στα πλαίσια του ν. Γαβρόγλου και με συνέπεια στις διατάξεις του, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα καλούνται να ορίσουν σε ποιο βαθμό το κόστος των μεταπτυχιακών σπουδών θα μετακυληθεί στους φοιτητές, αφού η κρατική χρηματοδότηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει μειωθεί δραματικά. Η απόφαση του Τμήματος Νομικής ήταν η εξής: Τα μεταπτυχιακά θα έχουν διάρκεια 3 εξάμηνα (αντί για 4 όπως ισχύει μέχρι σήμερα) και θα επιβληθούν δίδακτρα ύψους 300 €/εξάμηνο, άρα οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν συνολικά δίδακτρα ύψους 900 € για το μεταπτυχιακό. Επίσης, κάποια μεταπτυχιακά ενδέχεται μελλοντικά να διαμελιστούν, πχ το μεταπτυχιακό του Αστικού θα σπάσει σε 3 κατευθύνσεις: Εργατικού-Αστικού-Πολιτικής Δικονομίας, ενώ μέχρι στιγμής προβλέπονται κατευθύνσεις και όχι ενιαία παρακολούθηση όλου του κύκλου των μαθημάτων για τους σπουδαστές, όπως μάθαμε απο την προκύρηξη των εξετ…