Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκέψεις για μια εβδομάδα ενός «ασκούμενου» δικηγόρου. Του Σ.Α.


Διάθεση εξομολογητική. Εξομολόγηση σε ένα άγνωστο κοινό, που ευελπιστώ ότι δε θα με θεωρήσει τρελό. Λόγια σκορπισμένα τυχαία και συνειρμικά. Μια διέξοδος από την αυστηρότητα και την τυπικότητα των δικογράφων που συντάσσω. Ή μάλλον των υποδειγμάτων του ασκούντος δικηγόρου μου, που προσαρμόζω. Θα προσπαθήσω όμως, νοερό κοινό μου, να γίνω λίγο κατανοητός.

Διανύω το γνωστό μας δεκαοκτάμηνο «άσκησης». Και θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ εισαγωγικά, αγκύλες και παρενθέσεις, όταν αναφέρομαι στην περίοδο αυτή ενός αποφοίτου Νομικής Σχολής. Ο ασκών δικηγόρος μου απουσιάζει, έχει πάει, βλέπετε, διακοπές. Λονδίνο νομίζω. Είμαι ακόμα μια φορά μόνος στο γραφείο. Οι προθεσμίες τρέχουν, συντάσσω δικόγραφα, μιλάω με τους πελάτες, τους εξυπηρετώ, πηγαίνω στις υπηρεσίες και τελειώνω τη δουλειά. Και πληρώνομαι. Βασικά στέλνω μήνυμα στο δικηγόρο μου και τον ρωτάω πόσο να πληρωθώ. Και πληρώνομαι. Βάζω στο φακελάκι ημερομηνία, σημειώνω τον πελάτη και το λόγο που πληρώθηκα. Άσκηση είναι θα περάσει, σκέφτομαι.

Επιστρέφω στο σπίτι. Θέλω κι εγώ να πάω στο Λονδίνο. Αλλά δεν εργάζομαι για να βγάζω λεφτά, «ασκούμαι». Αλλά δεν το νιώθω έτσι, βλέπω ότι η «άσκησή» μου σημαίνει χρήματα. Σημαίνει κέρδος. Μα δεν έχω την εμπειρία, πρέπει να κάνω άσκηση, μου λείπει η εμπειρία, είναι τόσα που δε γνωρίζω. Θα αρκεστώ στα 300 ευρώ. Εξάλλου με τους γονείς μου μένω. Θα αρκεστώ. Σιδερωμένο παντελόνι, καθαρό πουκάμισο και λίγο άρωμα. Είμαι μικρός για σακάκι; Έχω ένα από την ορκωμοσία μου κι ένα από τον γάμο του αδελφού μου. Θα τα βάλω κάποια μέρα, αλλά όχι σήμερα, βιάζομαι. Φτάνω στα δικαστήρια με τους φακέλους, που έχω ήδη πάει από την προηγούμενη μέρα. Δεν έχω ιδέα για το τι ακριβώς πρέπει να κάνω. Αλλά θα το βρω, τις άλλες φορές πώς το βρήκα;

Θα ξεκινήσω από μια γραμματεία και βλέπουμε μετά. Έχει μέρες που θέλω να ασχοληθώ με αυτές τις υποθέσεις και σήμερα επιτέλους βρίσκω χρόνο. Βλέπω δύο συναδέλφους, φίλους του ασκούντος δικηγόρου μου. Τους ζητάω μια βοήθεια. Δεν ξέρουν να μου απαντήσουν. Τους ευχαριστώ κι ετοιμάζομαι να φύγω. Ο συνάδελφος, όμως, ξέρει με τι ασχολούμαστε στο γραφείο. Του έσκασε μια υπόθεση του αντικειμένου μας. Με ρωτάει. Γνωρίζω την απάντηση και πανευτυχής του απαντάω.
Η ευτυχία μου μετατρέπεται σε απογοήτευση. Μα οι περισσότεροι γνωρίζουν αυτά με τα οποία έχει τύχει να ασχοληθούν, δεν ξέρουν τα πάντα. Δεν είμαι τόσο χειρότερος. Δεν αξίζω ούτε τον κατώτατο; Δεν είμαι τόσο άχρηστος, δεν μπορεί. Μήπως, όμως, δε φταίω εγώ; Συμβαίνει στους περισσότερους Αλλά τι σημασία έχει αυτό; Αλλάζει; Αν με είχαν ανάγκη θα άλλαζε. Αν μας είχαν ανάγκη θα μπορούσε να αλλάξει.

...Αλλά, μήπως μας έχουν;


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση για την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων για την αναθεώρηση της άσκησης

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Δικηγόρων, συζητείται έντονα το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμού της άσκησης. Ήδη από τις τοποθετήσεις σημαινόντων προσώπων πάνω στο ζήτημα, οι τάσεις διαφαίνονταν: σεμινάρια κατά την διαδικασία της άσκησης, αυστηροποίηση της διαδικασίας απόκτησης της δικηγορικής ιδιότητας, μηδενική μισθολογική και εργασιακή προστασία των ασκουμένων δικηγόρων γιατί η «άσκηση δεν είναι εργασία αλλά μαθητεία». Ως Κίνηση Aσκουμένων και Νέων Δικηγόρων, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε έγκαιρα τους κινδύνους από τέτοιες τοποθετήσεις και τις νοοτροπίες που κρύβονται πίσω από αυτές.
Η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πρότασης για το ζήτημα, κατάφερε τελικά να ξεπεράσει και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, σκιαγραφώντας την αναδόμηση της άσκησης στην κατεύθυνση της ριζικής επιβάρυνσης των όρων πρόσβασης στο δικηγορικό λειτούργημα (βλ. το παράρτημα στο τέλος). Μεταξύ των μετεχόντων στην επιτροπή, φιγουράρει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου …

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των συναδέλφων μας στην Αθήνα κατά της πρότασης του ΔΣΑ σχετικά με την άσκηση

Τη Δευτέρα 17/12 φοιτητές της Νομικής Αθηνών μαζί με ασκούμενους δικηγόρους παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να μεταφέρουν την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικήςκαι να καταγγείλουν την πρόταση του ΔΣΑ για ένταξη υποχρεωτικών σεμιναρίων στην άσκηση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ αρνούμενος να συνομιλήσει μαζί τους, αποχώρησε από τη διαδικασία καταγγέλλοντας τους συναδέλφους μας. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βερβεσός και ο Πρόεδρος του ΔΣΘ κ. Κουτσοχήνας συντάσσονται απόλυτα ως προς τη θέση για υποχρεωτική εκπαίδευση των ασκούμενων δικηγόρων, ενώ δε λένε λέξη για την κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση των ασκουμένων οι προτάσεις τους είναι εκτός πραγματικότητας και η αντιμετώπισή τους προς τη νέα γενιά νομικών οριακά ρατσιστική!
Αφού λοιπόν επιμένουν να αλληθωρίζουν, θα τους θυμίσουμε εμείς τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Παρ…

Συνέντευξη από τον καθηγητή Άγγελο Στεργίου για το ασφαλιστικό και τις επικείμενες αλλαγές

Ως Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης θέσαμε ορισμένες ερωτήσεις στον καθηγητή Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης στο ΑΠΘ, Άγγελο Στεργίου σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση. 


Που ακριβώς εδράζονται οι κυρίαρχες αναθεωρητικές τάσεις στην κοινωνική Ασφάλιση, που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στις μέρες μας;
Η Κοινωνική Ασφάλιση, όπως τουλάχιστον την μάθαμε στην Ευρώπη, αποτέλεσε το βασικό στήριγμα του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, στυλοβάτη της μεσαίας τάξης, με ρόλο εξισορροπητικό απέναντι στις ακραίες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις. Σήμερα δεν χρειάζεται να υποστηρίξουμε μόνο την ανάγκη ύπαρξης της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και την συγκεκριμένη μορφή της, που παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματά της, μπορούσε και μπορεί να οικοδομεί μία ορισμένη ευημερία για τα μεσαία και μικρά στρώματα.
Το σύστημα που γνωρίσαμε διέκρινε τους τρεις πυλώνες εκ των οποίων ο πρώτος, της κύριας ασφάλισης, που περιλαμβάνει ασφάλιση υγείας - πρόνοια - σύνταξη, είναι υπο…