Ο απολογισμός της δράσης μας – Οι ανάγκες για την οργάνωση του κλάδου μας


Η Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων ενάντια στην Επισφάλεια μετρά ένα χρόνο ύπαρξης. Οικοδομήθηκε και αναπτύσσεται πάνω σε ένα τρομακτικό κενό πολιτικής οργάνωσης και εκπροσώπησης των Νέων Νομικών, ειδικά σε μία περίοδο που η επίθεση στο σώμα αυτό εντείνεται. Οι διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές στο Δικηγορικό επάγγελμα χαράσσονται βαθιά στο σώμα της νέας γενιάς νομικών. Στους ασκούμενους, που δουλεύουν σε μη αναγνωρισμένο καθεστώς, χωρίς φωνή, δικαιώματα, αμοιβές, ωράρια, αξιοπρεπή εργασία. Στους νέους δικηγόρους, που ως «συνεργάτες», στην ουσία υπάλληλοι, καλούνται να κρατάνε γραφεία και καριέρες μεγαλοδικηγόρων και εταιριών στις πλάτες τους, με αμοιβές στην καλύτερη λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό και βαρύτατες ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Στον μέσο δικηγόρο, που συνθλίβεται από τις μεγάλες εταιρίες και γραφεία. Οι τελευταίοι, ως οι μόνοι που ευνοήθηκαν από το Νέο Ασφαλιστικό, είναι και οι μόνοι κερδισμένοι από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του επαγγέλματος. Ασυναγώνιστοι και αξιοποιώντας χωρίς φραγμούς τη φθηνή εργασία ασκουμένων και συνεργατών, οδηγούν νέους και μεσαίους δικηγόρους στην εξαφάνιση ή την υπαλληλοποίηση.

Σε αυτό το τοπίο, θεωρήσαμε ανάγκη η γενιά μας να βρει τόπο και τρόπο έκφρασης, μακρυά από την εικονική αντιπροσώπευση «προσωπικοτήτων» που αδιαφόρησαν επανειλημμένα για την κινητοποίηση και την συνδικαλιστική μας οργάνωση. Το τελευταίο χρόνο, παρακολουθήσαμε στενά το ζήτημα της αναθεώρησης του Κώδικα Δικηγόρων  και από την αρχή διαπιστώσαμε ότι αυτή όχι απλά δεν κινείται στην βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων του κλάδου, αλλά προσθέτει περισσότερο προβλήματα και φραγμούς στην ένταξή μας στο επάγγελμα. Η ανάγκη απάντησης και διεκδίκησης ήταν επιτακτική, και δυστυχώς η οργάνωση του κλάδου μας αναντίστοιχη και εγκλωβισμένη στην αδράνεια ή ακόμα και συνενοχή των Ενώσεων Ασκουμένων.

Η οργάνωση των νέων του κλάδου μας, απάντηση στην κάλπικη αντιπροσώπευση και τον διεφθαρμένο συνδικαλισμό των προσωπικοτήτων

Η απουσία και η έλλειψη διεκδικήσεων εκ μέρους της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (ΕΑΝΔΙΘ) σε μία τόσο κρίσιμη χρονιά για τους νέους εργαζομένους του κλάδου ήταν εγκληματική. Οι προτάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για τις υποχρεωτικές μορφές κατάρτισης ασκούμενων και δικηγόρων ήταν γνωστές στη ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ ήδη από τα μέσα του 2018. Παρόλο αυτά, έκρινε ότι οι τυπικές επιστολές και τα ραντεβού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης- τα οποία φυσικά δεν έγιναν ποτέ- ήταν αρκετά σαν μέσα διαμαρτυρίας. Οι επίμονες αιτιάσεις μας προς το Διοικητικό Συμβούλιο για ενημέρωση και κινητοποίηση των ασκουμένων μέσω μιας μαζικής Γενικής Συνέλευσης έπεφταν στο κενό, αφού η ηγεσία της Ένωσης επέλεξε να ρίξει τις ευθύνες στους ασκούμενους που «δεν ενδιαφέρονται». 

Η μόνη συνέλευση που έγινε όλη τη χρονιά ήταν μια μέρα πριν το Συνέδριο των Δικηγορικών Συλλόγων, και ήταν εκλογοαπολογιστική! Επί ένα χρόνο επέλεξαν να περιορίσουν τη δράση τους σε ψευδείς καταγγελίες στα μέλη μας, κάθε φορά που αποφασίζαμε να κινητοποιηθούμε για ένα ζήτημα(π.χ. δίδακτρα στα μεταπτυχιακά της Νομικής), στο «κατέβασμα» από τη σελίδα της Ένωσης κάθε ανακοίνωσής μας, ακόμη και του κειμένου Συλλογής υπογραφών για την Αναθεώρηση της άσκησης. Από την άλλη, η Επιτροπή Ασκούμενων, με εκπροσώπους που η ηγεσία προώθησε, απέμεινε μία καρικατούρα αντιπροσώπων, Πρόεδρο και Συνήγορο Ασκουμένου εκτός Θεσσαλονίκης (!!), χωρίς εικόνα για τα προβλήματα, που δεν τους ήξερε κανένας ασκούμενος. Η Επιτροπή δεν συνεδρίασε ποτέ σε όλη την θητεία της παρά τις διαμαρτυρίες της εκπροσώπου μας, που συγκέντρωσε πέρσι το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Αυτός ο δρόμος δράσης για τη γενιά μας ήταν φανερά κλειστός για την ώρα, καθώς ήταν φανερό ότι η Ένωση απέμεινε εργαλείο για αλλότριους, προσωποπαγείς και ιδιοτελείς σκοπούς ανθρώπων που ξεπεράσαν την 5ετία και διατηρούν ακόμα θέσεις.

Ο δικός μας σχεδιασμός: Ένα έτος προετοιμασίας, ενημέρωσης, δράσης 

Δημοσιεύσαμε 6 κείμενα καμπάνιας, για την στάση της ηγεσίας των δικηγορικών Συλλόγων, που δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τη φωνή μας πάνω στο θέμα, για τις δηλώσεις του Προέδρου ΔΣΑ κ. Βερβεσού,  για τους στόχους της αναθεωρητικής πρότασης και τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου, τις συντελούμενες αλλαγές στο επάγγελμα, την κριτική στην πρόταση για αμοιβή με ΕΣΠΑ, την εργασιακή πραγματικότητα του μέσου και του Ασκούμενου δικηγόρου. Διαμορφώσαμε έτσι ένα συμπαγές και στέρεο σώμα θέσεων.

Απευθυνθήκαμε με την επίπονη δουλειά της παρέμβασης και της συζήτησης στο σώμα των ασκούμενων και νέων δικηγόρων. Κάναμε 7 παρεμβάσεις στα Δικαστήρια με κείμενα και υλικό.

Καλέσαμε δύο ανοιχτές συνελεύσεις που συγκέντρωσαν 50 και 30 άτομα.

Συγκροτήθηκε η Πρωτοβουλία ενάντια στην Αναθεώρηση της Άσκησης, με σκοπό την συλλογή υπογραφών και την διαμαρτυρία στο Συνέδριο των Δικηγορικών Συλλόγων.

Συντάξαμε κείμενο ηλεκτρονικών υπογραφών.

Συλλέξαμε απο τις παρεμβάσεις μας στα Δικαστήρια και τις Σχολές αλλά και την διαδικτυακή απεύθυνση, 300 υπογραφές.

Πήραμε αποφάσεις Συλλόγων Φοιτητών Νομικής ΑΠΘ και ΕΚΠΑ κατά της προτεινόμενης αναθεώρησης.

Στην συνέλευση της ΕΑΝΔΙΘ, που η ηγεσία προσπάθησε με κάθε τρόπο να παρακωλύσει και να νοθεύσει - με ψήφους ανθρώπων που δεν γνώριζαν τι γίνεται – την διαδικασία, το ψήφισμα επικράτησε και απέσπασε την σφραγίδα του σωματείου μας.

Καταθέσαμε τις υπογραφές στον Πρόεδρο του ΔΣΘ, κάτι που οι εκλεγμένοι της ΕΑΝΔΙΘ δεν έκαναν, γιατί δήθεν δεν τους δέχονταν ο Πρόεδρος.

Ταξιδέψαμε 30 συνάδελφοι στο Συνέδριο στις Σέρρες, όπου ζητήσαμε λόγο για να καταθέσουμε 300 υπογραφές συναδέλφων και μας δόθηκε. Ήμασταν οι μόνοι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι στο χώρο που εκπροσωπήσαμε τη γενιά μας. Οι εκλεγμένοι από όλες τις ενώσεις ήταν άφαντοι.

Όσον αφορά την συμμετοχή μας στο Συνέδριο ειδικότερα, καταφέραμε να ακουστεί και να ηγεμονεύσει η φωνή των ασκούμενων και νέων δικηγόρων. Στο θέμα, δε, της αμοιβής των ασκούμενων καταγράφονται κάποια θετικά βήματα. Ήταν μία ιστορική στιγμή, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία των Συνεδρίων των Δικηγορικών Συλλόγων συζητήθηκε το ζήτημα των ασκούμενων και ακούστηκε η φωνή μας: επιβάλαμε να ακουστεί και κερδίσαμε. Η αδράνεια και η σιωπή τη στιγμή αυτή μόνο ντροπή θα ήταν για όλο το κλάδο: για την δική μας δουλειά και στάση, μπορούμε να είμαστε πλέον και λίγο περήφανοι.

Ένας τέτοιος απολογισμός είναι όχι μόνο θετικός και αισιόδοξος, αλλά μας γεμίζει ευθύνη. Το κενό μπορεί να καλυφθεί. Όχι μέσα απο τους μηχανισμούς και τα κουκιά στις κάλπες, που δεν τα υποτιμούμε μεν, αλλά είναι αδύνατον να αξιοποιηθούν στον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων στην ΕΑΝΔΙΘ και τις λοιπές Ενώσεις. Αλλά μέσα απο την δική μας συλλογική δράση και οργάνωση. Η ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ, που ομολόγησε στην Γενική Συνέλευση την αδράνεια της, που ιεραρχεί τις συμμετοχές σε δημοτικές εκλογές, μας απέκλεισε ακόμα μία φορά απο τις εκλογές για ανάδειξη Επιτροπής Ασκούμενων. Εμείς βέβαια, φιλοδοξούμε να έχουμε πραγματικές σχέσεις με το σώμα των ασκούμενων και νέων δικηγόρων, που συνεχώς ατσαλώνονται μέσα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας. Το άγχος μας δεν βρίσκεται στα like και στα κουκιά στις εκλογές, αλλά στη δημιουργία των όρων αντίστασης στην εργασιακή βαρβαρότητα που ζούμε.

Οι ανάγκες από δω και πέρα και η πρόταση δράσης μας – Δύναμη μας η οργάνωση μας!

Για το επόμενο διάστημα, η δράση μας συνεχίζεται, αντλώντας θάρρος απο την μέχρι τώρα δουλειά μας και την ειλικρινή διάθεση του κόσμου γύρω μας. Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε ένα χώρο έξω απο τη γραφειοκρατία και την εικονική αντιπαράθεση, όπου οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι να συγκεντρώνονται, να συζητούν, να ανταλλάσουν απόψεις με υγεία και να οργανώνουν δράσεις.
Δημοκρατία, Διάλογος και Δράση συνιστούν το βασικό κενό στο χώρο, που τόσα χρόνια μας καθήλωνε στην αδράνεια. Την στιγμή που η σιγή έσπασε, φύτρωσαν μόνο στιγμές ελπιδοφόρες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην Αναθεώρηση της Άσκησης. Επιδιώκουμε την ακόμη πιο διευρυμένη συζήτηση για το θέμα, με ορίζοντα σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στην ψήφιση της πρότασης με Υπουργική Απόφαση!

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην Εξειδίκευση ανά  Κλάδο Δικηγορίας, πρόταση η οποία ευνοεί τις μεγαλοεταιρίες και εισάγει τους συνεργάτες σε ένα κύκλο συνεχών και επι πληρωμή επανακαταρτίσεων για να αποκτούν πιστοποιήσεις, που μπορεί να αλλάζουν και ανα εργοδότη. Σε μία εποχή που ο μέσος δικηγόρος επιβιώνει με την προσπάθεια να αποσπάσει όση περισσότερη δουλειά μπορεί από πλειάδα κλάδων, η εισαγωγή της εξειδίκευσης είναι μία ακόμα προκλητική πρόταση ανθρώπων που είτε δεν έχουν καμία πραγματική εικόνα για το επάγγελμα, είτε προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να μετατρέψουν την δικηγορία σε ένα παζάρι εταιριών!

Οργανωνόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή οικονομικού αποκλεισμού και φίλτρου για την είσοδο στο επάγγελμα. Ζητούμε κατάργηση παραβόλων και οικονομικών υποχρεώσεων για τους ασκούμενους δικηγόρους, όπως τα έξοδα για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση της δικηγορικής άδειας, που φτάνουν τα 100 ευρώ.

Αναγνώριση της Άσκησης ως εξαρτημένης εργασίας – Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών απο τον εργοδότη – Κατοχύρωση αμοιβής για τους ασκούμενους!

Πλαίσιο προστασίας των Συνεργατών δικηγόρων – Ανθρώπινα ωράρια και μισθοί – Ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας – Καμία πιστοποίηση για την άσκηση της εργασίας τους!

Να τεθούν όρια στην ανάπτυξη των μεγαλοεταιριών και μεγαλογραφείων στο επάγγελμα – Απόσυρση του Νέου Ασφαλιστικού!


Αναζητήστε μας – Ελάτε σε επαφή – Δράστε μαζί μας!
Σελίδα: http://kinisidikigorwn.blogspot.com/                     Facebook: http://facebook.com/kinisithess

Σχόλια