Ο εφιάλτης στο δρόμο με τις κάλπες (ή τους σάκους)


Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι της εκλογικής αναμέτρησης της 26ης Μαΐου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την εκτέλεση των καθηκόντων τους και την υπομονή τους. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, ίσως των πιο απαιτητικών εκλογών μέχρι σήμερα, αναλάβαμε και διεκπεραιώσαμε επιτυχώς ένα πολύ δύσκολο έργο, παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και αγκυλώσεις. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει ιδίως στους νέους συναδέλφους, που διορίστηκαν για πρώτη φορά.

Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστες και να μην αποδοκιμάσουμε τις ασχήμιες, τις αγκυλώσεις και την προχειρότητα της εκλογικής διαδικασίας, η οποία εγκλώβισε τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους κακοπληρωμένους γραμματείς και τα υπόλοιπα, μη αμειβόμενα, μέλη εφορευτικής Επιτροπής, σε μία ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία, με κωλύματα χωρίς νόημα και σε χαοτικές οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς.

Κατ’ αρχάς, ήταν τεράστια αστοχία η ύπαρξη τμημάτων με 3 ή 4 κάλπες. Το δικαίωμα για 2 γραμματείς ή η μεγαλύτερη αποζημίωση πήγαν να χρυσώσουν το χάπι, για μια πολύ σοβαρή διαδικασία, που εξόντωσε πνευματικά και σωματικά όσους κλήθηκαν να την φέρουν εις πέρας. Περαιτέρω, η απρονοησία του Υπουργείου να αποστείλει συμπληρωμένα τα αντίστοιχα βιβλία με τους υποψηφίους και τους συνδυασμούς, δημιούργησε το χάος των εκτυπώσεων εκατοντάδων σελίδων και την ιλαροτραγική πρόκληση της χειροτεχνίας. Το χειρότερο όμως ήταν ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαν ουδεμία σαφή οδηγία από το Υπουργείο και τους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους για την αποδεκτή συμπλήρωση των εγγράφων αυτών, ενώ η στάση των κατά τόπους αρμοδίων Εφόρων είτε δεν υπήρχε, είτε όπου υπήρξε δεν ήταν ενιαία και ξεκάθαρη. Τα αποτελέσματα, είναι τα γνωστά σε όλους μας: μέχρι τελευταία στιγμή προσπαθούσαμε «να βγάλουμε άκρη» και να ερμηνεύσουμε ανακριβείς αναρτήσεις. Το αποκορύφωμα ωστόσο ήρθε το ξημέρωμα της Δευτέρας, όταν άυπνοι και έχοντας κλείσει 24ωρο εργασίας, αντιπρόσωποι όλων των ηλικιών αναγκαστήκαμε να περιμένουμε επί ώρες στην ουρά για την παράδοση του εκλογικού υλικού, αντιμέτωποι με τη διαφορετική στάση που επέλεξε να έχει κάθε Πρωτοδικείο.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση που επικράτησε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα της Δευτέρας. Όσοι από εμάς εκτελέσαμε τα καθήκοντά μας εντός Νομού και συνολικά οι διορισμένοι στη Θεσσαλονίκη, μετά από μία τόσο δύσκολη διαλογή, αναγκαστήκαμε να περιμένουμε επί τέσσερις ώρες, όρθιοι και με τους σάκους στα χέρια, προκειμένου να παρουσιαστούμε στους ελάχιστους Πρωτοδίκες. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όπως και η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης ήταν κυριολεκτικά απόντες. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση ούτε καν σχόλιο για την κωλυσιεργία της διαδικασίας, για το λιγοστό δυναμικό που μας εξυπηρέτησε, για τις άστοχες και χωρίς νόημα ενέργειες ελέγχου διαλογής ψήφων.

Σε αυτή την εκλογική διαδικασία, την τόσο πρωτόγνωρη στα χρονικά των εκλογικών αναμετρήσεων, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι εγκαταλείφθηκαν μόνοι, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια, και ταυτόχρονα με μεγάλη ευθύνη για την ομαλή και επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών. Η στάση αυτή των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας δεν καταγγέλλεται «εν είδει γκρίνιας», αλλά σοβαρής κριτικής στον διαμορφωμένο τρόπο αντιπροσώπευσής μας. Το εκκωφαντικό κενό σοβαρής εκπροσώπησης του κλάδου μας βοά σε κάθε στιγμή-ανάγκη προστασίας και προάσπισης των συμφερόντων μας. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι Ενώσεις Νέων Δικηγόρων και τα μέλη που τους στελεχώνουν δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες ανέλιξης, δεν είναι πρακτορεία ειδήσεων, δεν είναι διαδικτυακοί χώροι εκτόνωσης της γκρίνιας.  Είναι το θεσμικό και συνδικαλιστικό μας μέσο, που οφείλει να κινητοποιεί, να παρεμβαίνει, να διεκδικεί μαζί μας.

Σχόλια