Τα 600 ευρώ αποτελούν δωράκι 180 εκ. ευρώ σε κέντρα κατάρτισης!

Με βάση την ανακοίνωση Σταϊκούρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται στην κατηγορία των επιστημόνων θα λάβουν 600 ευρώ επίδομα στήριξης, μέσω επιταγών εξαργυρώσιμων σε σεμινάρια κατάρτισης. Ή, τουλάχιστον, έτσι βαφτίζεται. Στην πράξη, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της ανικανότητας μίας ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης να διαχειριστεί τις σοβαρές κοινωνικές συνέπειες μίας τέτοιου μεγέθους κρίσης. Το υγειονομικό, δηλαδή η βιολογική πτυχή αυτής της κρίσης, αποτελεί κάτι "τυχαίο" (όσο τυχαία μπορεί να είναι η ανοργανωσιά και η διάλυση συστημάτων υγείας). Η κοινωνική της διαχείριση και η σπατάλη του δημόσιου χρήματος είναι όμως πολιτική επιλογή.

Και η επιλογή είναι σαφής: πλάι στα παραγγέλματα για "υπομονή", τις κορώνες για "εθνική ενότητα" και ομοψυχία, η κυβέρνηση μοιράζει το δημόσιο χρήμα σε αρπακτικά της υγείας, κανάλια για να βλέπουμε ολημερίς Σπύρο Παπαδόπουλου (συμπαθέστατο, κατά τα άλλα), κόμματα και, πλέον, στους ιδιώτες της εκπαίδευσης, ήτοι ινστιτούτα κατάρτισης, ΙΕΚ, και όλων των φορέων που εισέρχονται δυναμικά στην ζωή μας με την διάλυση των δημόσιων πτυχίων. Δεν επέδειξε καμία υπομονή ούτε ομοψυχία: παρά με μία ομοβροντία συνεχών αποφάσεων και χειρισμών της κοινής γνώμης, σπαταλάει "ζεστό χρήμα" εντελώς άσκοπα, ενώ οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες ζούν στην επιβεβλημένη ανεργία, την φτώχεια, με τις οικονομικές υποχρεώσεις να συνεχίζουν να βαραίνουν.
Τα 600 ευρώ κουπόνια για κατάρτιση σε ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης στην πραγματικότητα μεταφράζονται, κατά τις δηλώσεις Σταϊκούρα, σε πρόγραμμα ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ: καμία ένδεια δεν εμφανίζει η κυβέρνηση. Αυτά έρχονται να προστεθούν στα 30.000.000 για χρηματοδότηση τεστ COVID-19 σε ιδιώτες, τα οποία οι ιδιώτες μετά έστελναν στα πανεπιστημιακά (ΔΗΜΟΣΙΑ) για να μελετηθούν, πράγμα που θα μπορούσε να γίνει δωρεάν, όπως τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ζητήσαν να γίνει.
Προστίθενται στα 11.000.000 ευρώ για την ενίσχυση "καμπάνιας για το COVID-19" στα κανάλια.
Προστίθενται στα 13.500.000 ευρώ ανέγγιχτη κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα: άραγε, δεν θα ήταν σπουδαία πολιτική κίνηση η διάθεση αυτού του ποσού για άλλους σκοπούς; Δεν θα ήταν ισχυρός συμβολισμός, όταν κάποια κόμματα φορτώσαν τον κρατικό κορβανά 200 εκ. ευρώ; Σταχυολογείται στις μειώσεις μισθών των εργαζομένων και στις 40.000 εκδικητικές απολύσεις λόγω κορωνοϊού, που ο Βρούτσης ονόμασε "παράλογες". Στον εξευτελισμό των πτυχίων και της επαγγελματικής εμπειρίας των επαγγελματιών.
Μαζεύεται ισχυρός λογαριασμός. Θα είναι και σκοτεινός και πικρός, όταν αυτή η σπατάλη θα μεταφράζεται σε κάτι ακόμα πιο άμεσο: τις ανθρώπινες ζωές. Ήδη, η επιβίωση εκατομμυρίων πολιτών, με τις κινήσεις και σπατάλες αυτές, πετιέται στο καλάθι των αχρήστων.
Δεν τους ένοιαξε ποτέ η επιβίωση "όλων": "κάποια ζώα είναι πιο ίσα απο τα άλλα". Τους ένοιαξε μονάχα η σωτηρία των μεγάλων συμφερόντων στην υγεία, την εκπαίδευση, τα ΜΜΕ, το πολιτικό σύστημα: όλο αυτό το μαύρο πλέγμα σχέσεων, που τους έφερε και τους κράτα στην εξουσία.

Δεν μας την έφερε ο Μητσοτάκης: έκανε όσα η πολιτική καταγωγή και οι αγοραίες ιδεοληψίες του του του επέτασσαν να πράξει.
Εμείς, από την άλλη έχουμε δύο καθήκοντα. Απο την μία, την στήριξη της υγείας του λαού, πάλη και διεκδίκηση με κάθε μέσο της ενίσχυση των ιατρών στην πρώτη γραμμή, της στελέχωση και τον εφοδιασμό των νοσοκομείων κ.ο.κ.
Και από την άλλη, την συνεχή ανάδειξη της ανικανότητας διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού, της έλλειψης βούλησης να στηρίξουν τον μέσο πολίτη υγειονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, την επιλογή τους, σε άλλη μία κρίση, να σώσουν τους λίγους.

Ο λογαριασμός γεμίζει, και θα λογαριαστούμε.


Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Ενάντια στην Επισφάλεια



Σχόλια