Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ίδρυση Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών

(Αναδημοσιεύουμε την παρακάτω πρωτοβουλία για ένα δίκτυο δημοκρατικών ελευθεριών από πανεπιστημιακούς, δικηγόρους, επιστήμονες, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους, ερευνητές κ.ο.κ.)

Ιδρυτική Διακήρυξη Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών

Το τελευταίο διάστημα τα πλήγματα στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνταγματικά δικαιώματα, στην ίδια τη δημοκρατία συσσωρεύονται με ρυθμό ραγδαίο. Ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση δεν συσσωρεύτηκαν τόσα άμεσα πλήγματα και αντιδημοκρατικές θεσμικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Η τάση αυτή δεν είναι προϊόν αποκλειστικά του τελευταίου έτους, ούτε χαρακτηρίζουν μόνο τη χώρα μας αλλά σχεδόν όλον τον πλανήτη, την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ κ.α. Η πανδημία αξιοποιείται συστηματικά ως πρόσχημα για την παραβίαση του Συντάγματος και τη δραστική συρρίκνωση των ελευθεριών. Η κοινωνία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας ιστορικής οπισθοδρόμησης.

Τις τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκαν διάφορα πλήγματα στις ελευθερίες (“αντιτρομοκρατική” νομοθεσία, Συνθήκη Σένγκεν, προσωπικά δεδομένα, ιδιώνυμο στους πλειστηριασμούς, περιστολή του δικαιώματος στην απεργία κά.). Κορυφαίοι νομικοί όπως ο Γ.- Α. Μαγκάκης, ο Ι. Μανωλεδάκης και πολλοί άλλοι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τη δεκαετία του 1990. Ιδίως η διόγκωση και η παγίωση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, από το 2001 ως και σήμερα, δημιουργεί ένα νομοθετικό υπερόπλο όχι κυρίως για την αντιμετώπιση μορφών τρομοκρατίας αλλά για τον εκφοβισμό και καταστολή των δικαιωμάτων του λαού.

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης οι αρνητικές εξελίξεις επιταχύνθηκαν. Έχουν τεθεί στο στόχαστρο ιδίως το δικαίωμα στη συνάθροιση, στον ελεύθερο συνδικαλισμό, στην απεργία, στο πανεπιστημιακό άσυλο. Ενδεικτικά αναφέρονται:

- Ο νόμος του καλοκαιριού 2020 για τις δημόσιες συναθροίσεις ( ν. 4703/2021) θέτει σοβαρότατους περιορισμούς στην διεξαγωγήτων δημοσίων συναθροίσεων, όπως επίσης θέτει με απαράδεκτο τρόπο αντικειμενική ευθύνη των διοργανωτών για ζημιές και βλάβες κατά την διενέργεια διαδηλώσεων, με τις οποίες οι διοργανωτές δεν έχουν καμία σχέση.

- Ο νόμος για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ακόμη παραπάνω ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομίακαταστρατηγούν και παραβιάζουν την ακαδημαική ελευθερία και την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ της χώρας.

Οι νέες τεχνολογίες και το ίντερνετ αξιοποιούνται για την επιτήρηση, το φακέλωμα, την καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων από τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τους κρατικούς μηχανισμούς. Η αστυνομοκρατία, η παράνομη αστυνομική βία, η ατιμωρησία των παρανομούντων αστυνομικών, η ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών, των κρατουμένων έχουν γίνει καθεστώς. Ταυτόχρονα, παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ο νεοφασισμός δεν έχει ξεριζωθεί, απειλεί τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Το τελευταίο διάστημα οι σχετικές αρνητικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Από την τριήμερη, γενική, αντισυνταγματική απαγόρευση των διαδηλώσεων στις 17/11/2020 και στις 6/12/2020, το όργιο βίας και αστυνομοκρατίας που έφτασε να στραφεί ακόμη και εναντίον συνδικαλιστών, δικηγόρων, μελών Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, ακόμη και του Κοινοβουλίου, μέχρι τα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη το Μάρτιο του 2021. Όλα αυτά φθείρουν και υπονομεύουν, στην συστηματική ενότητά τους, το δημοκρατικό πολίτευμα. Ας μην ξεχνάμε ότιαυταρχικά πρότυπα εξουσίας έχουν οδηγήσει ιστορικά τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων σε συνθήκες περιφερειακής και διεθνούς κρίσης.

5) Αποτελεί επείγουσα ανάγκη η συσπείρωση κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου προκειμένου να σταματήσει αυτός ο κατήφορος και, προοπτικά, να αντιστραφεί η πορεία. Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, συνειδητοποιούμε την ανάγκη να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή. Ενώνουμε τις φωνές και τις προσπάθειές μας καλώντας κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές, ιδεολογικές ή άλλες αντιλήψεις του, να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα για τις ελευθερίες και τη Δημοκρατία. Χωρίς αυτές διακυβεύεται τόσο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσο και το δικαίωμα του λαού να αποφασίζει κυρίαρχα για τη ζωή και το μέλλον του. Για την υπεράσπισή τους έναντι της όποιας επιβουλής, για την εδραίωση και τη διεύρυνσή τους, συγκροτούμε το Δίκτυο Υπεράσπισης των Δημοκρατικών Ελευθεριών. Θα επιδιώξουμε την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της δημοκρατικής κοινής γνώμης, τη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς που έμπρακτα αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ελευθεριών και είμαστε βέβαιοι ότι η δημοκρατία θα νικήσει.

Πρώτες προτάσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης αστυνομικής και αυθαιρεσίας

1)Άμεσα να διωχθούν ποινικά όλοι οι παρανομούντες αστυνομικοί και να αποταχθούν από το σώμα.

2)Μείωση της χρηματοδότησης για την αστυνόμευση και διοχέτευση των κονδυλίων για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

3)Τερματισμό των πρακτικών ασφυκτικής, αντισυνταγματικής αστυνόμευσης και διάλυσης των λαϊκών συναθροίσεων.

4)Κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων που περιορίζουν τις λαϊκές ελευθερίες και, ιδίως, το δικαίωμα στην απεργία, στις συναθροίσεις, στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών (ιδίως των προδήλως αντισυνταγματικών ν. 4703/2020 περί συναθροίσεων, ν. 4777/2021 περί πανεπιστημιακής αστυνομίας).

5)Κατάργηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και των σχετικών συνθηκών, όπως είναι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, οι αντιτρομοκρατικές συμφωνίες και οι συναφείς συμφωνίες έκδοσης και δικαστικής συνδρομής.

6)Κατάργηση ιδίως του αντισυνταγματικού π.δ. 141/1991, το οποίο είναι βασική πηγή της αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά και τροποποίηση όλης της συναφούς αστυνομικής νομοθεσίας (ιδίως του άρθρου 29 του π.δ. 178/2014). Χρειάζεται νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει την οργάνωση, τη λειτουργία και τον προσανατολισμό των σωμάτων ασφαλείας. Δημοκρατική αναμόρφωση του σχετικού ποινικού και πειθαρχικού δικαίου.

7)Διάλυση φασιστικών, παρακρατικών θυλάκων και μηχανισμών στα σώματα ασφαλείας. Κατάργηση διεφθαρμένων υπηρεσιών και τομέων.

8)Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου και της εκπαίδευσης των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας ώστε να παρέχεται υψηλό επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο μόρφωσης παράλληλα με την εμπέδωση πνεύματος δημοκρατίας, προσήλωσης στο λαό και στο Σύνταγμα.

(ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ)

Σχόλια