Γιατί η αύξηση των γραμματίων δεν αποτελεί λύση για την ακρίβεια

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΑΙΤΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ;

Είναι αλήθεια ότι ο δικηγορικός κλάδος, με όλα τα εκλεγμένα του όργανα, έχει σταθεί εντελώς απροετοίμαστος να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο διεκδικήσεων για το ζήτημα της ακρίβειας. Η ακρίβεια μας πλήττει τόσο ως επαγγελματίες, εξοντώνοντας την βασική πηγή εισοδήματος της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, τους πολίτες. Αλλά και ως πολίτες, το βαρύτατο κόστος διαβίωσης έχει άμεση επίπτωση στην ικανότητα μας να διατηρούμε γραφεία, δραστηριότητα ήδη τιτάνια, ενόψει της φορολογικής εξόντωσης και της ανισοκατανομής της δικηγορικής ύλης.

Για να λύσουμε ένα πρόβλημα, πρέπει να προσδιορίσουμε ποιός είναι ο υπαίτιος, απέναντι σε ποιόν στρεφόμαστε και τι ακριβώς διεκδικούμε. Έτσι, μία πρόταση η οποία δεν αναφέρει πουθενά την λέξη “κυβέρνηση” είναι φανερό ότι δεν έχει διάθεση να συνεισφέρει ουσιωδώς στην συζήτηση των διεκδικήσεων μας, παρά μονάχα να σεβαστεί όρια, περιορισμούς και καταναγκασμούς, οι οποίοι επιβάλλονται στο πολύπαθο δικηγορικό σώμα.

Όταν από τον Νοέμβρη ο ίδιος ΣΕΒ επισημαίνει πανικόβλητος το πρόβλημα της ακρίβειας, όταν εδώ και μήνες βιομηχανικά επιμελητήρια, ΕΒΙΚΕΝ, ΡΑΕ πιέζουν συνεχώς για λύσεις στο θέμα της ακριβής ενέργειας, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ιδιότυπου καρτελ που έχει διαμορφωθεί,  ιι Δικηγορικοί Σύλλογοι σιωπούν πλήρως. Οι "θεματοφύλακες του δικαίου και της νομιμότητας", βρέθηκαν πιο αμήχανοι, πιο συντηρητικοί, πιο αδιάφοροι σε ένα πρόβλημα που εξοντώνει τους πολίτες, οι οποίοι συντηρούν οικονομικά τον αυτοαπασχολούμενο επαγγελματία δικηγόρο. Λείπει παντελώς από τις προτάσεις που κατατίθενται στο σώμα, όπως και αυτή, οποιαδήποτε πρωτοβουλία υπεράσπισης του λαϊκού εισοδήματος και μέσω αυτής του δικού μας.

ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ;

Επί του συγκεκριμένου, υπάρχει μία ταχυδαχτυλουργική παρουσίαση του θέματος: η αύξηση του γραμματίου θα αυξήσει, δήθεν, τις αμοιβές των δικηγόρων. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η αύξηση δεν επέρχεται καθαρά στο εισόδημα των δικηγόρων, αλλά σε σειρά άλλους φορείς (Σύλλογος, ΕΦΚΑ, ΦΠΑ, ΤΑΧΔΙΚ, φόρος κ.ο.κ.). Πόσο μερίδιο από την αύξηση θα παραμείνει στον δικηγόρο ακριβώς; Και πώς, αν μοιραστεί ισομερώς η αύξηση σε όλους τους ανωτέρω, δεν θα εμφανιστούμε ως κακής κοπής εισπράκτορες στα μάτια του πολίτη, που ήδη οικονομικά εξοντώνεται;

Γνωρίζουμε καλά, ότι οι δικηγόροι δεν αμειβόμαστε με το γραμμάτιο. Είναι γραμμάτιο ενός ορισμένου ποσού αναφοράς για τον προσδιορισμό της εισφοράς και των λοιπών κρατήσεων. Στην πραγματικότητα σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας και ανέχειας ο δικηγόρος θα κληθεί να "απορροφήσει" την αύξηση του γραμματίου, της προείσπραξης και των φορολογικών υποχρεώσεων από το ΥΠΟΛΟΙΠΟ της αμοιβής του.

Είναι πολύ προβληματικό να υπονοείται από τον κλάδο ότι αμοιβή μας είναι το γραμμάτιο. Όσοι εργάζονται π.χ. σε Δήμους γνωρίζετε ότι ήδη απαιτούν και επίσημα να παίρνουμε μόνο το αναγραφόμενο και τίποτα περισσότερο, παρά το γεγονός ότι το επάγγελμα διέπεται από καθεστώς ελεύθερης αμοιβής με πλαφόν μόνο προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Η πρόταση επικυρώνει εμμέσως την προβληματική αντίληψη ότι τα γραμμάτια είναι κάποιου είδος τιμοκατάλογος και ταυτοχρόνως η αύξησή τους είναι παντελώς απρόσφορο μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματός μας.

ΠΟΙΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ;

Ποιοί, τελικά, ωφελούνται από αυτήν την πρόταση; Η ονομαστική αύξηση των αξιών των γραμματίων θα εξασφαλίσει μονάχα την αύξηση παρακρατήσεων υπέρ ασφαλιστικών ταμείων, δικηγορικών συλλόγων και κρατικών ταμείων, και ίσως ωφελήσει συναδέλφους τραπεζών, ασφαλιστικών, όσους εν γένει αμείβονται με το παράβολο.

Για τον μέσο δικηγόρο επαγγελματία, η καθαρή του αμοιβή τελικά καταλήγει να επιβαρύνεται κιόλας, μέσω της αύξησης των εξόδων.

ΤΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Τελικά, τέτοιες προτάσεις, ακόμα και αν σπάνε την εξοργιστική αφωνία των Συλλόγων, εφόσον δεν έχουν την ευθύτητα να συγκρουστούν με τον κύριο υπαίτιο της εξαθλίωσης του κλάδου, την κυβέρνηση, δεν θα είναι καν πρακτικά χρήσιμες για τους δικηγόρους. Ακόμα περισσότερο, η υποταγή στο πλαίσιο, τα όρια και τους καταναγκασμούς της κυβερνητικής πολιτικής πάνω στο δικηγορικό σώμα θα τους επιβάλει την στέρηση φαντασίας και πρωτοτυπίας.

Για να σταχυολογήσουμε την δική μας συμβολή στο ζήτημα της ακρίβειας, να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα:

Θα συνεχίσουμε να έχουμε ΦΠΑ;
Θα πληρώσουμε εγγραφή στο ΓΕΜΗ;
Θα μας φορτώνει προσαυξήσεις το ΚΕΑΟ;
Θα μπει πλαφόν στα ενοίκια;
Θα δεχτούμε τις ρήτρες αναπροσαρμογής, το ολιγοπώλιο στο ρεύμα, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, και τους φόρους στα καύσιμα;
Θα κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των ασκούμενων και των συνεργατών, τα οποία κοστίζουν λιγότερο από... την απόδοση ΦΠΑ και τις προσαυξήσεις του ΚΕΑΟ;
Θα γίνουν κινήσεις διεκδίκησης δικηγορικής ύλης από άλλους κλάδους (μηχανικοί, συμβολαιογράφοι κτλ);
Θα μπορούσε να συσταθεί κάποιο ταμείο αλληλεγγύης, με παρακράτηση από τα υψηλότερα γραμμάτια ή με άλλο τρόπο αναδιανεμητικό;
Θα αυξηθεί το διανεμητικό των νέων δικηγόρων;
Θα μιλήσουμε για την εξόντωση του λαού, που μας συντηρεί και μας κρατάει όρθιους και αξιοπρεπείς; Θα ζητήσουμε αύξηση των μισθών των εργαζομένων;

Αν οι εκπρόσωποι και οι πολιτικές δυνάμεις με τιμιότητα και ειλικρίνεια αντιμετώπιζαν αυτά τα ερώτηματα, τουλάχιστον θα έρχονταν σε πιο ουσιαστικές απαντήσεις.

ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ - ΟΧΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

ΚΙΝΗΣΗ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Σχόλια