Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πορίσματα της έρευνάς μας

Ποιοι είναι οι όροι εργασίας των ασκούμενων και νέων δικηγόρων; 
            Από ένα δείγμα 103 ασκούμενων και νέων δικηγόρων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αριθμός που εκτιμάται, τουλάχιστον όσων αφορά τους ασκούμενους, περίπου στο 35%, προέκυψαν τα εξής αξιοσημείωτα στοιχεία:
  • Το 63% των ερωτηθέντων βρίσκονται στην ηλικιακή κλίμακα 20 με 24 ,το 33% 25-29 και το 4% 30-39.  Το 82% εργάζονται ως ασκούμενοι ,με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να απασχολούνται σε δικηγορικά γραφεία , να αμείβονται σχεδόν 1 στους 2 με μισθό 100 εώς 250 ευρώ, ενώ 1 στους 4εις 250 εώς 350 ευρώ. Ελάχιστό ποσοστό αμείβεται με περισσότερο από 350 ευρώ , ενώ αξιοσημείωτο είναι ,ότι το 18% δεν αμείβεται καθόλου. 
  • Παρά τις μειωμένες αμοιβές , αρκετά κάτω από τον κατώτατο μισθό, οι ώρες εργασίας είναι εξαντλητικές, με το 66% των ασκουμένων να εργάζεται 8ώρες ή και περισσότερο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ερώτηση εάν είστε ικανοποιημένος  από τις συνθήκες εργασίας σας  το 36% απάντησε ναι , το 40% σχετικά ικανοποιημένος και το 24% απάντησε όχι.
  • Ταυτόχρονα, το 18% των ερωτηθέντων είναι νέοι δικηγόροι και απασχολούνται στην συντριπτική τους πλειοψηφία ως συνεργάτες σε δικηγορικά γραφεία ή δικηγορικές εταιρίες. Το 53% των ανωτέρω , βρισκόμενοι πιθανότατα στην αρχή της ένταξης στο επάγγελμα αμείβονται με 200-350 ευρώ μηνιαίως, ενώ το 30% από 500-700 ευρώ. Σχεδόν 2 στους 3, όμως, δουλεύουνε πάνω από 8 ώρες την μέρα. Άξιο λόγο είναι ότι το 74% των ερωτηθέντων στην ερώτηση εάν είναι ευχαριστημένοι από τις συνθήκες απασχόλησης του έδωσε την απάντηση όχι αρκετά ή σχετικά ικανοποιημένος.
  • Τέλος στην ερώτηση εάν σκέφτεστε να φύγετε στο εξωτερικό οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες. Το 60% όσων σκέφτονται να φύγουν προβάλει ως κύριο λόγο την έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής στη χώρα τους και όχι την επιθυμία για σπουδές.
Τα ανωτέρω ποσοστά αποτελούν ένα αποκαλυπτικό δείγμα  των  όρων με τους  οποίους η νέα γενιά δικηγόρων (ασκούμενοι και συνεργάτες) καλείται να ενταχθεί  στο δικηγορικό επάγγελμα. Τα αλλεπάλληλα μνημόνια ισοπέδωσαν μία κοινωνία, κατάστρεψαν τα φτωχότερα και συμπίεσαν όλα μεσαία στρώματα στο περιθώριο της επιβίωσης. Τα ελεύθερα επαγγέλματα, με βασικό όπλο το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την μνημονιακή διάλυση της οικονομίας, οδηγήθηκαν σε διάλυση. Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανάμεσα τους και δικηγόροι, οδηγήθηκαν στην μετανάστευση, την φυγή από το επάγγελμα, την μετατροπή τους σε υπαλλήλους μεγάλων ιδιωτικών εταιριών.

Από αυτό το μέλλον που επιφυλάσσεται για όλη την νέα γενιά, την γενιά των 400 ευρώ, κάθε επαγγελματικού ή επιστημονικού κλάδου, βαραίνεται σφοδρά το μέλλον του νέου νομικού. Η μετατροπή σε ένα επισφαλώς εργαζόμενο υπάλληλο, που δηλώνεται ως αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας ή είναι ασκούμενος, η συνεχής υποτίμηση σε επίπεδο μισθών, το ξεζούμισμα στα ωράρια, οι υπέρογκες εισφορές. Η απουσία οποιασδήποτε εναλλακτικής και μέλλοντος στο επάγγελμα. Η απογοήτευση και το κυνήγι των 300,400, 500 ευρώ...
Αυτό το μέλλον δεν αφορά τους πάντες. Κερδισμένες βγαίνουν οι μεγάλες εταιρίες, που απο την υψηλή ανεργία και την στρατιά νέων ανέργων αποκτούν μία διευρυμένη βάση για να αντλούν φθηνό δυναμικό εργαζομένων, να διευρύνουν τους τομείς δραστηριότητας τους, να έχουν την μοναδική ικανότητα να εξειδικευτούν. Απο την άλλη, ο μέσος δικηγόρος, υπο τις συμπληγάδες του ασυναγώνιστου πλεονεκτήματος των εταιριών και τις πίεσης των μνημονιακών Ασφαλιστικών εισφορών, αναγκάζεται να διαχυθεί σε όλα τα επαγγελματικά αντικείμενα, αδυνατεί να προσλάβει ασκούμενους ( και όταν το κάνει,με ανθρώπινους όρους), και τελικά συνήθως οδηγείται να παρατήσει το επάγγελμα, αδυνατίζοντας έτσι έναν κλάδο ισχυρό και δυσχεραίνοντας την συλλογική πάλη.
Πέρα από την διάλυση, όμως των όρων ζωής και εργασίας μας, αυτό που βαραίνει πιο πολύ τη γενιά μας είναι το τσάκισμα του φρονήματός της. Την ίδια στιγμή που το 66% εργάζεται 8 ώρες και αμείβεται από 0 έως 250 ευρώ , ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει σχετικά ικανοποιημένο. Η γενιά μας- και όχι μόνο- σε μεγάλο βαθμό έχει αποδεχτεί την κατάσταση, έχει εμπεδώσει το «there is no alternative».  Η μεταμόρφωση του δικηγορικού επαγγέλματος, η εκπαραθύρωση των νέων δικηγόρων από το επάγγελμα δεν πρέπει να περάσει!
  • Να οργανωθούμε μαχητικά, δημοκρατικά, μαζικά!
  • Να βάλουμε φραγμό στην διάλυση και την υποτίμηση του επαγγέλματος!
  • Να αντισταθούμε στην μνημονιακή τραπεζοποίηση της δικαιοσύνης!
  • Να μην ζήσουμε σαν δούλοι – Κανείς δεν ζεί με 400 και 500 ευρώ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση για την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων για την αναθεώρηση της άσκησης

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Δικηγόρων, συζητείται έντονα το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμού της άσκησης. Ήδη από τις τοποθετήσεις σημαινόντων προσώπων πάνω στο ζήτημα, οι τάσεις διαφαίνονταν: σεμινάρια κατά την διαδικασία της άσκησης, αυστηροποίηση της διαδικασίας απόκτησης της δικηγορικής ιδιότητας, μηδενική μισθολογική και εργασιακή προστασία των ασκουμένων δικηγόρων γιατί η «άσκηση δεν είναι εργασία αλλά μαθητεία». Ως Κίνηση Aσκουμένων και Νέων Δικηγόρων, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε έγκαιρα τους κινδύνους από τέτοιες τοποθετήσεις και τις νοοτροπίες που κρύβονται πίσω από αυτές.
Η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πρότασης για το ζήτημα, κατάφερε τελικά να ξεπεράσει και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, σκιαγραφώντας την αναδόμηση της άσκησης στην κατεύθυνση της ριζικής επιβάρυνσης των όρων πρόσβασης στο δικηγορικό λειτούργημα (βλ. το παράρτημα στο τέλος). Μεταξύ των μετεχόντων στην επιτροπή, φιγουράρει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου …

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των συναδέλφων μας στην Αθήνα κατά της πρότασης του ΔΣΑ σχετικά με την άσκηση

Τη Δευτέρα 17/12 φοιτητές της Νομικής Αθηνών μαζί με ασκούμενους δικηγόρους παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να μεταφέρουν την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικήςκαι να καταγγείλουν την πρόταση του ΔΣΑ για ένταξη υποχρεωτικών σεμιναρίων στην άσκηση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ αρνούμενος να συνομιλήσει μαζί τους, αποχώρησε από τη διαδικασία καταγγέλλοντας τους συναδέλφους μας. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βερβεσός και ο Πρόεδρος του ΔΣΘ κ. Κουτσοχήνας συντάσσονται απόλυτα ως προς τη θέση για υποχρεωτική εκπαίδευση των ασκούμενων δικηγόρων, ενώ δε λένε λέξη για την κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση των ασκουμένων οι προτάσεις τους είναι εκτός πραγματικότητας και η αντιμετώπισή τους προς τη νέα γενιά νομικών οριακά ρατσιστική!
Αφού λοιπόν επιμένουν να αλληθωρίζουν, θα τους θυμίσουμε εμείς τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Παρ…

Συνέντευξη από τον καθηγητή Άγγελο Στεργίου για το ασφαλιστικό και τις επικείμενες αλλαγές

Ως Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης θέσαμε ορισμένες ερωτήσεις στον καθηγητή Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης στο ΑΠΘ, Άγγελο Στεργίου σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση. 


Που ακριβώς εδράζονται οι κυρίαρχες αναθεωρητικές τάσεις στην κοινωνική Ασφάλιση, που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στις μέρες μας;
Η Κοινωνική Ασφάλιση, όπως τουλάχιστον την μάθαμε στην Ευρώπη, αποτέλεσε το βασικό στήριγμα του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, στυλοβάτη της μεσαίας τάξης, με ρόλο εξισορροπητικό απέναντι στις ακραίες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις. Σήμερα δεν χρειάζεται να υποστηρίξουμε μόνο την ανάγκη ύπαρξης της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και την συγκεκριμένη μορφή της, που παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματά της, μπορούσε και μπορεί να οικοδομεί μία ορισμένη ευημερία για τα μεσαία και μικρά στρώματα.
Το σύστημα που γνωρίσαμε διέκρινε τους τρεις πυλώνες εκ των οποίων ο πρώτος, της κύριας ασφάλισης, που περιλαμβάνει ασφάλιση υγείας - πρόνοια - σύνταξη, είναι υπο…