Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας ψευδούς είδησης


Ως Κίνηση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων ενάντια στην επισφάλεια, είναι θέση μας ότι η μοίρα του φοιτητή νομικής, του ασκουμένου και του νέου δικηγόρου είναι κοινή: τους ενώνει όλους η προοπτική της ντε φάκτο υπαλληλίας και της εκμετάλλευσης με μισθούς πείνας. Συναφώς, ειδικότερο ζήτημα που αφορά όλους τους παραπάνω είναι η αναμόρφωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής της 17ης Οκτώβρη ζητήσαμε και μας δόθηκε ο λόγος προκειμένου να τοποθετηθούμε ειδικώς για αυτό το ζήτημα. Παρά το ότι μέλη συγκεκριμένου χώρου επέλεξαν να καλύψουν την τοποθέτηση του συναδέλφου με φωνές και χαρακτηρισμούς, αυτός ήταν σαφής για την ιδιότητα με την οποία τοποθετήθηκε. Ωστόσο με απογοήτευση ενημερωθήκαμε ότι η ΕΑΝΔΙΘ έβγαλε ανακοίνωση μια μέρα μετά, με την οποία κατηγορεί τον συνάδελφο για αντιποίηση (!) της ιδιότητας εκπροσώπου της. Προφανώς στην τοποθέτηση του συναδέλφου δεν ειπώθηκε καν η λέξη ΕΑΝΔΙΘ, πόσο μάλλον επικλήθηκε η ιδιότητα εκπροσώπου της.

Δεν είναι σίγουρο αν φταίνε οι πηγές τους που έδωσαν συνειδητά ψευδή ενημέρωση ή το ΔΣ της ΕΑΝΔΙΘ που τις πήρε στα σοβαρά, ιδίως στο μέτρο που ο συνάδελφος δεν θα μπορούσε αντικειμενικά να είναι μέλος της ΕΑΝΔΙΘ (πόσο μάλλον εκπρόσωπος), μιας και δεν είναι καν εγγεγραμμένος στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Είναι όμως προβληματικό ότι δεν ρωτήθηκαν καν ούτε τα μέλη της ΕΑΝΔΙΘ που ήταν παρόντα στη Γενική Συνέλευση ούτε κανένα το μέλος της Κίνησής μας.

Πράγματι (ίσως το μόνο αληθές που προκύπτει από την ανακοίνωση), η Κίνηση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων δεν έχει ουδεμία οργανική σχέση με την ΕΑΝΔΙΘ, πέραν του γεγονότος ότι ορισμένα μέλη της πρώτης είναι και μέλη της δεύτερης. Με την προτροπή των τελευταίων, το ΔΣ της ΕΑΝΔΙΘ αποφάσισε πράγματι να λάβει θέση για το ζήτημα των μεταπτυχιακών (σε συνεργασία με τους φοιτητές και τους μεταπτυχιακούς), θέση η οποία έμεινε δυστυχώς στο επίπεδο των εξαγγελιών και δεν ακολουθήθηκε από καμία σοβαρή πρωτοβουλία για την περαιτέρω πραγμάτωσή της.

Μας προβληματίζει ωστόσο το γεγονός ότι αντί να συζητάμε για το πώς θα βάλουμε όλοι πλάτη στο να αμφισβητηθεί με σοβαρούς και μαζικούς όρους ο βιασμός της δημόσιας δωρεάν παιδείας και η ναρκοθέτηση της προοπτικής του αποφοίτου της νομικής, αντιμετωπίζουμε μικρότητες και προβοκάτσιες. Εμείς καλούμε τους νέους νομικούς επιστήμονες να υποστηρίξουν τις δράσεις που αποφάσισε ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής, μιας και για τις ηγεσίες της ΕΑΝΔΙΘ και του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Δικηγόρων φαίνεται πως υπάρχουν πιο σημαντικά προβλήματα.

Σχόλια