Καταγγελία για την εγκληματική στάση της ηγεσίας της ΕΑΝΔΙΘ


"Άραγε η βλακεία οδηγεί στην κακία ή η κακία οδηγεί στην βλακεία;"     
Bertolt Brecht,
Ιστορίες του κ. Κόινερ

Εδώ και καιρό η ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ έχει αποδείξει με κάθε τρόπο ότι όχι μόνο δεν την ενδιαφέρει η κατάσταση των «ασκουμένων και νέων δικηγόρων» αλλά και ότι θα διαφυλάξει πάση θυσία την «ησυχία», εμποδίζοντας οποιαδήποτε φωνή τολμά να αμφισβητήσει το κυρίαρχο καθεστώς στον κλάδο.

Και αυτό το καθεστώς στον κλάδο ξεκινά από τους ασκουμένους που δουλεύουν 10ωρα για ψίχουλα σε πλήρες καθεστώς επισφάλειας, περνά από τους νέους δικηγόρους που στην καλύτερη δουλεύουν ως «συνεργάτες», δηλαδή ως υπάλληλοι που πληρώνουν εισφορές σαν ελεύθεροι επαγγελματίες και καταλήγει σε όλους τους μικρούς και μεσαίους δικηγόρους που ασφυκτιούν από τη συγκεντροποίηση του επαγγέλματος και τη φορολογική και εισφορολογική λεηλασία και ωθούνται μαζικά στην έξοδο από το ελεύθερο επάγγελμα.

Ειδικότερα, θα περίμενε κανείς πως ενόψει των αλλαγών που προτείνονται για την άσκηση στο πλαίσιο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, θα υπήρχε μια κάποια αντίδραση από το σωματείο που μεταξύ άλλων συσπειρώνει και τους ασκουμένους της πόλης. Αντ’ αυτού η ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ:

- παρά την απόφαση σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης, με θέμα την αναθεώρηση της άσκησης, από το Διοικητικό Συμβούλιο (Πρακτικά Συνεδρίασης 8/2/2019), ήδη από το Φεβρουάριο, αποφάσισε να μην εφαρμόσει την απόφαση. Μετά από δύο μήνες απουσίας, αποφάσισε να καλέσει Γενική Συνέλευση, μόλις μία μέρα πριν από τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των αλλαγών από την Ολομέλεια

- αφαίρεσε από τα δημοσιευμένα πρακτικά του τελευταίου ΔΣ (12-4-2019), την δική μας εκπεφρασμένη κριτική, 

- δια στόματος της Προέδρου ακούστηκε ότι η ΕΑΝΔΙΘ δεν κινητοποιείται γιατί δεν ενδιαφέρονται οι ίδιοι οι ασκούμενοι και ότι το μόνο που τους συγκινεί είναι ο διορισμός τους στις εκλογές.

- συγκάλυψε ότι στην Επιτροπή Ασκουμένων, η Πρόεδρος Μαρία Σταματοπούλου έχει αλλάξει Δικηγορικό Σύλλογο και πόλη από την αρχή της χρονιάς προκειμένου να διατηρήσει η εν λόγω πάση θυσία και παράτυπα τη θέση στην Επιτροπή. Το γεγονός αυτό καταδίκασε την Επιτροπή σε έναν χρόνο απραγίας και σιωπής. Φτάσαμε σήμερα, «ανήμερα» της τροποποίησης της άσκησης, η Επιτροπή Ασκουμένων να μην έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά και να μην έχει βγάλει ούτε μία θέση για το θέμα. Οι δε έγκαιρες αιτιάσεις μας αντιμετωπίστηκαν με τη μεγαλύτερη δυνατή κωλυσιεργία μέχρι να ορισθούν νέες εκλογές και να λήξει έτσι κι αλλιώς η θητεία του ΔΣ της Επιτροπής Ασκουμένων.

- συστηματικά και δίχως προφανή λόγο κατεβάζει τις δημοσιεύσεις των μελών μας που ταυτόχρονα είναι και μέλη της ΕΑΝΔΙΘ, στον τοίχο της Ένωσης στο facebook. Σήμερα, έφτασε στο σημείο να κατεβάσει δημοσίευση μας, όπου καλούμε τους συναδέλφους μας να υπογράψουν ενάντια στην επικείμενη αναθεώρησης, πλάι στους εκατοντάδες φοιτητές, ασκουμένους και δικηγόρους, που έχουν ήδη υπογράψει.

Είναι φανερό ότι η ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ λάμπει δια της απουσίας της όταν πρόκειται να κριθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου.  Εδώ και καιρό εξαντλεί το έργο της σε γκαλά και φάνσυ συνέδρια, βήματα πολύ χρήσιμα για την προσωπική τους ανέλιξη στο Δικηγορικό Σύλλογο ή σε κάποια λίστα κοινοτικών συμβούλων, ωστόσο δεν μπορούμε να δούμε πώς αυτό βοηθάει να αντιμετωπισθεί έστω και ένα από τα μύρια προβλήματα που ταλανίζουν τους «ασκουμένους και νέους δικηγόρους». Και κατά τα λοιπά σύμφωνα με την Πρόεδρο φταίει ο κόσμος που δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματά του.

Ο κόσμος ενδιαφέρεται και γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματά του. Ωστόσο φαίνεται να μην περιμένει τίποτα από την ΕΑΝΔΙΘ μάλλον γιατί το μόνο άγχος της ηγεσίας της είναι πως θα διατηρήσει «μια κλίκα ανθρώπων» στα όργανα, ακόμα και με παράτυπο ή αντιδημοκρατικό τρόπο.  Είναι έτσι τρομερό ατύχημα να εκφράζεται μέσω της ΕΑΝΔΙΘ μία άλλη άποψη ή να εκλέγονται άτομα εκτός «της παρέας τους».

Επειδή ο γιαλός δεν είναι στραβός, φταίει η έλλειψη στοιχειώδους δημοκρατίας στο σωματείο μας και η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής συζήτησης. Αρμενίζουμε στραβά γιατί φιμώνεται όποια φωνή τολμά να διεκδικήσει όρους αξιοπρέπειας στο επάγγελμα. Σήμερα βοά το κενό της οργάνωσης στον κλάδο μας που με σοβαρούς όρους θα διεκδικήσει τα αυτονόητα, θα συγκροτήσει αντιστάσεις σε όσες αποφάσεις λαμβάνονται για μας χωρίς εμάς και θα κάνει κάθε ασκούμενο και νέο δικηγόρο να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος του, ότι δύναμή μας είναι ακριβώς η πληθυντική μας οργάνωση. Με βάση τα παραπάνω καταγγέλλουμε την ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ γιατί φάνηκε πολύ λίγη απέναντι στις περιστάσεις και συνεχίζουμε ακόμα πιο πεισμωμένα το έργο και τη δράση μας μέσα από την Πρωτοβουλία ενάντια στην αναθεώρηση της άσκησης, τη συλλογή υπογραφών από συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα και την κατάθεσή τους στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων το Σάββατο στις Σέρρες!

Σχόλια