Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταγγελία για την εγκληματική στάση της ηγεσίας της ΕΑΝΔΙΘ


"Άραγε η βλακεία οδηγεί στην κακία ή η κακία οδηγεί στην βλακεία;"     
Bertolt Brecht,
Ιστορίες του κ. Κόινερ

Εδώ και καιρό η ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ έχει αποδείξει με κάθε τρόπο ότι όχι μόνο δεν την ενδιαφέρει η κατάσταση των «ασκουμένων και νέων δικηγόρων» αλλά και ότι θα διαφυλάξει πάση θυσία την «ησυχία», εμποδίζοντας οποιαδήποτε φωνή τολμά να αμφισβητήσει το κυρίαρχο καθεστώς στον κλάδο.

Και αυτό το καθεστώς στον κλάδο ξεκινά από τους ασκουμένους που δουλεύουν 10ωρα για ψίχουλα σε πλήρες καθεστώς επισφάλειας, περνά από τους νέους δικηγόρους που στην καλύτερη δουλεύουν ως «συνεργάτες», δηλαδή ως υπάλληλοι που πληρώνουν εισφορές σαν ελεύθεροι επαγγελματίες και καταλήγει σε όλους τους μικρούς και μεσαίους δικηγόρους που ασφυκτιούν από τη συγκεντροποίηση του επαγγέλματος και τη φορολογική και εισφορολογική λεηλασία και ωθούνται μαζικά στην έξοδο από το ελεύθερο επάγγελμα.

Ειδικότερα, θα περίμενε κανείς πως ενόψει των αλλαγών που προτείνονται για την άσκηση στο πλαίσιο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, θα υπήρχε μια κάποια αντίδραση από το σωματείο που μεταξύ άλλων συσπειρώνει και τους ασκουμένους της πόλης. Αντ’ αυτού η ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ:

- παρά την απόφαση σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης, με θέμα την αναθεώρηση της άσκησης, από το Διοικητικό Συμβούλιο (Πρακτικά Συνεδρίασης 8/2/2019), ήδη από το Φεβρουάριο, αποφάσισε να μην εφαρμόσει την απόφαση. Μετά από δύο μήνες απουσίας, αποφάσισε να καλέσει Γενική Συνέλευση, μόλις μία μέρα πριν από τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των αλλαγών από την Ολομέλεια

- αφαίρεσε από τα δημοσιευμένα πρακτικά του τελευταίου ΔΣ (12-4-2019), την δική μας εκπεφρασμένη κριτική, 

- δια στόματος της Προέδρου ακούστηκε ότι η ΕΑΝΔΙΘ δεν κινητοποιείται γιατί δεν ενδιαφέρονται οι ίδιοι οι ασκούμενοι και ότι το μόνο που τους συγκινεί είναι ο διορισμός τους στις εκλογές.

- συγκάλυψε ότι στην Επιτροπή Ασκουμένων, η Πρόεδρος Μαρία Σταματοπούλου έχει αλλάξει Δικηγορικό Σύλλογο και πόλη από την αρχή της χρονιάς προκειμένου να διατηρήσει η εν λόγω πάση θυσία και παράτυπα τη θέση στην Επιτροπή. Το γεγονός αυτό καταδίκασε την Επιτροπή σε έναν χρόνο απραγίας και σιωπής. Φτάσαμε σήμερα, «ανήμερα» της τροποποίησης της άσκησης, η Επιτροπή Ασκουμένων να μην έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά και να μην έχει βγάλει ούτε μία θέση για το θέμα. Οι δε έγκαιρες αιτιάσεις μας αντιμετωπίστηκαν με τη μεγαλύτερη δυνατή κωλυσιεργία μέχρι να ορισθούν νέες εκλογές και να λήξει έτσι κι αλλιώς η θητεία του ΔΣ της Επιτροπής Ασκουμένων.

- συστηματικά και δίχως προφανή λόγο κατεβάζει τις δημοσιεύσεις των μελών μας που ταυτόχρονα είναι και μέλη της ΕΑΝΔΙΘ, στον τοίχο της Ένωσης στο facebook. Σήμερα, έφτασε στο σημείο να κατεβάσει δημοσίευση μας, όπου καλούμε τους συναδέλφους μας να υπογράψουν ενάντια στην επικείμενη αναθεώρησης, πλάι στους εκατοντάδες φοιτητές, ασκουμένους και δικηγόρους, που έχουν ήδη υπογράψει.

Είναι φανερό ότι η ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ λάμπει δια της απουσίας της όταν πρόκειται να κριθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου.  Εδώ και καιρό εξαντλεί το έργο της σε γκαλά και φάνσυ συνέδρια, βήματα πολύ χρήσιμα για την προσωπική τους ανέλιξη στο Δικηγορικό Σύλλογο ή σε κάποια λίστα κοινοτικών συμβούλων, ωστόσο δεν μπορούμε να δούμε πώς αυτό βοηθάει να αντιμετωπισθεί έστω και ένα από τα μύρια προβλήματα που ταλανίζουν τους «ασκουμένους και νέους δικηγόρους». Και κατά τα λοιπά σύμφωνα με την Πρόεδρο φταίει ο κόσμος που δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματά του.

Ο κόσμος ενδιαφέρεται και γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματά του. Ωστόσο φαίνεται να μην περιμένει τίποτα από την ΕΑΝΔΙΘ μάλλον γιατί το μόνο άγχος της ηγεσίας της είναι πως θα διατηρήσει «μια κλίκα ανθρώπων» στα όργανα, ακόμα και με παράτυπο ή αντιδημοκρατικό τρόπο.  Είναι έτσι τρομερό ατύχημα να εκφράζεται μέσω της ΕΑΝΔΙΘ μία άλλη άποψη ή να εκλέγονται άτομα εκτός «της παρέας τους».

Επειδή ο γιαλός δεν είναι στραβός, φταίει η έλλειψη στοιχειώδους δημοκρατίας στο σωματείο μας και η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής συζήτησης. Αρμενίζουμε στραβά γιατί φιμώνεται όποια φωνή τολμά να διεκδικήσει όρους αξιοπρέπειας στο επάγγελμα. Σήμερα βοά το κενό της οργάνωσης στον κλάδο μας που με σοβαρούς όρους θα διεκδικήσει τα αυτονόητα, θα συγκροτήσει αντιστάσεις σε όσες αποφάσεις λαμβάνονται για μας χωρίς εμάς και θα κάνει κάθε ασκούμενο και νέο δικηγόρο να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος του, ότι δύναμή μας είναι ακριβώς η πληθυντική μας οργάνωση. Με βάση τα παραπάνω καταγγέλλουμε την ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ γιατί φάνηκε πολύ λίγη απέναντι στις περιστάσεις και συνεχίζουμε ακόμα πιο πεισμωμένα το έργο και τη δράση μας μέσα από την Πρωτοβουλία ενάντια στην αναθεώρηση της άσκησης, τη συλλογή υπογραφών από συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα και την κατάθεσή τους στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων το Σάββατο στις Σέρρες!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση για την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων για την αναθεώρηση της άσκησης

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Δικηγόρων, συζητείται έντονα το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμού της άσκησης. Ήδη από τις τοποθετήσεις σημαινόντων προσώπων πάνω στο ζήτημα, οι τάσεις διαφαίνονταν: σεμινάρια κατά την διαδικασία της άσκησης, αυστηροποίηση της διαδικασίας απόκτησης της δικηγορικής ιδιότητας, μηδενική μισθολογική και εργασιακή προστασία των ασκουμένων δικηγόρων γιατί η «άσκηση δεν είναι εργασία αλλά μαθητεία». Ως Κίνηση Aσκουμένων και Νέων Δικηγόρων, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε έγκαιρα τους κινδύνους από τέτοιες τοποθετήσεις και τις νοοτροπίες που κρύβονται πίσω από αυτές.
Η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πρότασης για το ζήτημα, κατάφερε τελικά να ξεπεράσει και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, σκιαγραφώντας την αναδόμηση της άσκησης στην κατεύθυνση της ριζικής επιβάρυνσης των όρων πρόσβασης στο δικηγορικό λειτούργημα (βλ. το παράρτημα στο τέλος). Μεταξύ των μετεχόντων στην επιτροπή, φιγουράρει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου …

Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας ψευδούς είδησης

Ως Κίνηση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων ενάντια στην επισφάλεια, είναι θέση μας ότι η μοίρα του φοιτητή νομικής, του ασκουμένου και του νέου δικηγόρου είναι κοινή: τους ενώνει όλους η προοπτική της ντε φάκτο υπαλληλίας και της εκμετάλλευσης με μισθούς πείνας. Συναφώς, ειδικότερο ζήτημα που αφορά όλους τους παραπάνω είναι η αναμόρφωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής της 17ης Οκτώβρη ζητήσαμε και μας δόθηκε ο λόγος προκειμένου να τοποθετηθούμε ειδικώς για αυτό το ζήτημα. Παρά το ότι μέλη συγκεκριμένου χώρου επέλεξαν να καλύψουν την τοποθέτηση του συναδέλφου με φωνές και χαρακτηρισμούς, αυτός ήταν σαφής για την ιδιότητα με την οποία τοποθετήθηκε. Ωστόσο με απογοήτευση ενημερωθήκαμε ότι η ΕΑΝΔΙΘ έβγαλε ανακοίνωση μια μέρα μετά, με την οποία κατηγορεί τον συνάδελφο για αντιποίηση (!) της ιδιότητας εκπροσώπου της. Προφανώς στην τοποθέτηση του συναδέλφου δεν ειπώθηκε καν η λέξη ΕΑΝΔΙΘ, πόσο μάλλον επικλήθηκε η ιδιό…

Κάλεσμα της Κίνησης Ασκούμενων και νέων Δικηγόρων στην κοινή συνέλευση ΕΑΝΔΙΘ, ΣΦΝ και Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Κάλεσμα της Κίνησης Ασκούμενων και νέων Δικηγόρων στην κοινή συνέλευση ΕΑΝΔΙΘ, ΣΦΝ και Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Στα πλαίσια του ν. Γαβρόγλου και με συνέπεια στις διατάξεις του, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα καλούνται να ορίσουν σε ποιο βαθμό το κόστος των μεταπτυχιακών σπουδών θα μετακυληθεί στους φοιτητές, αφού η κρατική χρηματοδότηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει μειωθεί δραματικά. Η απόφαση του Τμήματος Νομικής ήταν η εξής: Τα μεταπτυχιακά θα έχουν διάρκεια 3 εξάμηνα (αντί για 4 όπως ισχύει μέχρι σήμερα) και θα επιβληθούν δίδακτρα ύψους 300 €/εξάμηνο, άρα οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν συνολικά δίδακτρα ύψους 900 € για το μεταπτυχιακό. Επίσης, κάποια μεταπτυχιακά ενδέχεται μελλοντικά να διαμελιστούν, πχ το μεταπτυχιακό του Αστικού θα σπάσει σε 3 κατευθύνσεις: Εργατικού-Αστικού-Πολιτικής Δικονομίας, ενώ μέχρι στιγμής προβλέπονται κατευθύνσεις και όχι ενιαία παρακολούθηση όλου του κύκλου των μαθημάτων για τους σπουδαστές, όπως μάθαμε απο την προκύρηξη των εξετ…