Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταγγελία για την εγκληματική στάση της ηγεσίας της ΕΑΝΔΙΘ


"Άραγε η βλακεία οδηγεί στην κακία ή η κακία οδηγεί στην βλακεία;"     
Bertolt Brecht,
Ιστορίες του κ. Κόινερ

Εδώ και καιρό η ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ έχει αποδείξει με κάθε τρόπο ότι όχι μόνο δεν την ενδιαφέρει η κατάσταση των «ασκουμένων και νέων δικηγόρων» αλλά και ότι θα διαφυλάξει πάση θυσία την «ησυχία», εμποδίζοντας οποιαδήποτε φωνή τολμά να αμφισβητήσει το κυρίαρχο καθεστώς στον κλάδο.

Και αυτό το καθεστώς στον κλάδο ξεκινά από τους ασκουμένους που δουλεύουν 10ωρα για ψίχουλα σε πλήρες καθεστώς επισφάλειας, περνά από τους νέους δικηγόρους που στην καλύτερη δουλεύουν ως «συνεργάτες», δηλαδή ως υπάλληλοι που πληρώνουν εισφορές σαν ελεύθεροι επαγγελματίες και καταλήγει σε όλους τους μικρούς και μεσαίους δικηγόρους που ασφυκτιούν από τη συγκεντροποίηση του επαγγέλματος και τη φορολογική και εισφορολογική λεηλασία και ωθούνται μαζικά στην έξοδο από το ελεύθερο επάγγελμα.

Ειδικότερα, θα περίμενε κανείς πως ενόψει των αλλαγών που προτείνονται για την άσκηση στο πλαίσιο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, θα υπήρχε μια κάποια αντίδραση από το σωματείο που μεταξύ άλλων συσπειρώνει και τους ασκουμένους της πόλης. Αντ’ αυτού η ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ:

- παρά την απόφαση σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης, με θέμα την αναθεώρηση της άσκησης, από το Διοικητικό Συμβούλιο (Πρακτικά Συνεδρίασης 8/2/2019), ήδη από το Φεβρουάριο, αποφάσισε να μην εφαρμόσει την απόφαση. Μετά από δύο μήνες απουσίας, αποφάσισε να καλέσει Γενική Συνέλευση, μόλις μία μέρα πριν από τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των αλλαγών από την Ολομέλεια

- αφαίρεσε από τα δημοσιευμένα πρακτικά του τελευταίου ΔΣ (12-4-2019), την δική μας εκπεφρασμένη κριτική, 

- δια στόματος της Προέδρου ακούστηκε ότι η ΕΑΝΔΙΘ δεν κινητοποιείται γιατί δεν ενδιαφέρονται οι ίδιοι οι ασκούμενοι και ότι το μόνο που τους συγκινεί είναι ο διορισμός τους στις εκλογές.

- συγκάλυψε ότι στην Επιτροπή Ασκουμένων, η Πρόεδρος Μαρία Σταματοπούλου έχει αλλάξει Δικηγορικό Σύλλογο και πόλη από την αρχή της χρονιάς προκειμένου να διατηρήσει η εν λόγω πάση θυσία και παράτυπα τη θέση στην Επιτροπή. Το γεγονός αυτό καταδίκασε την Επιτροπή σε έναν χρόνο απραγίας και σιωπής. Φτάσαμε σήμερα, «ανήμερα» της τροποποίησης της άσκησης, η Επιτροπή Ασκουμένων να μην έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά και να μην έχει βγάλει ούτε μία θέση για το θέμα. Οι δε έγκαιρες αιτιάσεις μας αντιμετωπίστηκαν με τη μεγαλύτερη δυνατή κωλυσιεργία μέχρι να ορισθούν νέες εκλογές και να λήξει έτσι κι αλλιώς η θητεία του ΔΣ της Επιτροπής Ασκουμένων.

- συστηματικά και δίχως προφανή λόγο κατεβάζει τις δημοσιεύσεις των μελών μας που ταυτόχρονα είναι και μέλη της ΕΑΝΔΙΘ, στον τοίχο της Ένωσης στο facebook. Σήμερα, έφτασε στο σημείο να κατεβάσει δημοσίευση μας, όπου καλούμε τους συναδέλφους μας να υπογράψουν ενάντια στην επικείμενη αναθεώρησης, πλάι στους εκατοντάδες φοιτητές, ασκουμένους και δικηγόρους, που έχουν ήδη υπογράψει.

Είναι φανερό ότι η ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ λάμπει δια της απουσίας της όταν πρόκειται να κριθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου.  Εδώ και καιρό εξαντλεί το έργο της σε γκαλά και φάνσυ συνέδρια, βήματα πολύ χρήσιμα για την προσωπική τους ανέλιξη στο Δικηγορικό Σύλλογο ή σε κάποια λίστα κοινοτικών συμβούλων, ωστόσο δεν μπορούμε να δούμε πώς αυτό βοηθάει να αντιμετωπισθεί έστω και ένα από τα μύρια προβλήματα που ταλανίζουν τους «ασκουμένους και νέους δικηγόρους». Και κατά τα λοιπά σύμφωνα με την Πρόεδρο φταίει ο κόσμος που δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματά του.

Ο κόσμος ενδιαφέρεται και γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματά του. Ωστόσο φαίνεται να μην περιμένει τίποτα από την ΕΑΝΔΙΘ μάλλον γιατί το μόνο άγχος της ηγεσίας της είναι πως θα διατηρήσει «μια κλίκα ανθρώπων» στα όργανα, ακόμα και με παράτυπο ή αντιδημοκρατικό τρόπο.  Είναι έτσι τρομερό ατύχημα να εκφράζεται μέσω της ΕΑΝΔΙΘ μία άλλη άποψη ή να εκλέγονται άτομα εκτός «της παρέας τους».

Επειδή ο γιαλός δεν είναι στραβός, φταίει η έλλειψη στοιχειώδους δημοκρατίας στο σωματείο μας και η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής συζήτησης. Αρμενίζουμε στραβά γιατί φιμώνεται όποια φωνή τολμά να διεκδικήσει όρους αξιοπρέπειας στο επάγγελμα. Σήμερα βοά το κενό της οργάνωσης στον κλάδο μας που με σοβαρούς όρους θα διεκδικήσει τα αυτονόητα, θα συγκροτήσει αντιστάσεις σε όσες αποφάσεις λαμβάνονται για μας χωρίς εμάς και θα κάνει κάθε ασκούμενο και νέο δικηγόρο να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος του, ότι δύναμή μας είναι ακριβώς η πληθυντική μας οργάνωση. Με βάση τα παραπάνω καταγγέλλουμε την ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ γιατί φάνηκε πολύ λίγη απέναντι στις περιστάσεις και συνεχίζουμε ακόμα πιο πεισμωμένα το έργο και τη δράση μας μέσα από την Πρωτοβουλία ενάντια στην αναθεώρηση της άσκησης, τη συλλογή υπογραφών από συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα και την κατάθεσή τους στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων το Σάββατο στις Σέρρες!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση για την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων για την αναθεώρηση της άσκησης

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Δικηγόρων, συζητείται έντονα το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμού της άσκησης. Ήδη από τις τοποθετήσεις σημαινόντων προσώπων πάνω στο ζήτημα, οι τάσεις διαφαίνονταν: σεμινάρια κατά την διαδικασία της άσκησης, αυστηροποίηση της διαδικασίας απόκτησης της δικηγορικής ιδιότητας, μηδενική μισθολογική και εργασιακή προστασία των ασκουμένων δικηγόρων γιατί η «άσκηση δεν είναι εργασία αλλά μαθητεία». Ως Κίνηση Aσκουμένων και Νέων Δικηγόρων, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε έγκαιρα τους κινδύνους από τέτοιες τοποθετήσεις και τις νοοτροπίες που κρύβονται πίσω από αυτές.
Η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πρότασης για το ζήτημα, κατάφερε τελικά να ξεπεράσει και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, σκιαγραφώντας την αναδόμηση της άσκησης στην κατεύθυνση της ριζικής επιβάρυνσης των όρων πρόσβασης στο δικηγορικό λειτούργημα (βλ. το παράρτημα στο τέλος). Μεταξύ των μετεχόντων στην επιτροπή, φιγουράρει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου …

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των συναδέλφων μας στην Αθήνα κατά της πρότασης του ΔΣΑ σχετικά με την άσκηση

Τη Δευτέρα 17/12 φοιτητές της Νομικής Αθηνών μαζί με ασκούμενους δικηγόρους παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να μεταφέρουν την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικήςκαι να καταγγείλουν την πρόταση του ΔΣΑ για ένταξη υποχρεωτικών σεμιναρίων στην άσκηση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ αρνούμενος να συνομιλήσει μαζί τους, αποχώρησε από τη διαδικασία καταγγέλλοντας τους συναδέλφους μας. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βερβεσός και ο Πρόεδρος του ΔΣΘ κ. Κουτσοχήνας συντάσσονται απόλυτα ως προς τη θέση για υποχρεωτική εκπαίδευση των ασκούμενων δικηγόρων, ενώ δε λένε λέξη για την κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση των ασκουμένων οι προτάσεις τους είναι εκτός πραγματικότητας και η αντιμετώπισή τους προς τη νέα γενιά νομικών οριακά ρατσιστική!
Αφού λοιπόν επιμένουν να αλληθωρίζουν, θα τους θυμίσουμε εμείς τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Παρ…

Συνέντευξη από τον καθηγητή Άγγελο Στεργίου για το ασφαλιστικό και τις επικείμενες αλλαγές

Ως Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης θέσαμε ορισμένες ερωτήσεις στον καθηγητή Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης στο ΑΠΘ, Άγγελο Στεργίου σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση. 


Που ακριβώς εδράζονται οι κυρίαρχες αναθεωρητικές τάσεις στην κοινωνική Ασφάλιση, που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στις μέρες μας;
Η Κοινωνική Ασφάλιση, όπως τουλάχιστον την μάθαμε στην Ευρώπη, αποτέλεσε το βασικό στήριγμα του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, στυλοβάτη της μεσαίας τάξης, με ρόλο εξισορροπητικό απέναντι στις ακραίες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις. Σήμερα δεν χρειάζεται να υποστηρίξουμε μόνο την ανάγκη ύπαρξης της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και την συγκεκριμένη μορφή της, που παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματά της, μπορούσε και μπορεί να οικοδομεί μία ορισμένη ευημερία για τα μεσαία και μικρά στρώματα.
Το σύστημα που γνωρίσαμε διέκρινε τους τρεις πυλώνες εκ των οποίων ο πρώτος, της κύριας ασφάλισης, που περιλαμβάνει ασφάλιση υγείας - πρόνοια - σύνταξη, είναι υπο…