«ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ» ή γιατί τα παράβολα για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος πρέπει να καταργηθούν!

Το 18μηνο της άσκησης τελειώνει με τους περισσότερους από εμάς να έχουμε χιλιάδες εργατικές ώρες στην πλάτη μας, ωστόσο, μηδενικό αποθεματικό και πολλά χρέη. Για 2 χρόνια κληθήκαμε να δουλεύουμε 8 και πλέον ώρες, διατελώντας χρέη δικηγόρου, γραμματέως, επιμελητή και να ζούμε με 0-200€, όταν τα έξοδα διαβίωσης και οι αυξημένες υποχρεώσεις μας (βλ. εισφορές ΕΦΚΑ) ανέρχονταν μηνιαίως στο ποσό των 600 και πλέον ευρώ. Πασχίζοντας να αποκτήσουμε την «πολυπόθητη» 18μηνη κατάρτιση (;), σταγγαλιστήκαμε οικονομικά (και όχι μόνο) σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και εξευτελιστικών απολαβών, χρεωθήκαμε σε ταμεία ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σπιτονοικοκύρηδες  και οι περισσότεροι από εμάς για δύο επιπλέον χρόνια συνεχίσαμε να βαραίνουμε τις τσέπες των γονιών μας. Αν μάθαμε κάτι καλά το διάστημα αυτό, είναι το καθεστώς ανασφάλειας και φόβου σε συνθήκες αναγκαστικής/αναπόδραστης υπερχρέωσης. 


Σήμερα, και σα να μην έφταναν όλα αυτά, μαθαίνουμε ότι για τη συμμετοχή μας στις εξετάσεις των δικηγορικών συλλόγων απαιτείται η καταβολή παραβόλου και η πληρωμή σειράς λοιπών δικαστικών ενσήμων (ποσό που φτάνει τα 100€). Σε περίπτωση δε επιτυχίας, πρέπει να καταβάλουμε επιπλέον παράβολο για την εγγραφή μας στο σύλλογο, που είθισται να ανέρχεται σε ποσό άνω των 100€.

ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΣ ΖΗΤΑΝΕ, ΤΟΣΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝΕ

Μετά από τόσο διάβασμα, τόση αμισθί εργασία και τόσες επιβαρύνσεις (720€ εισφορές για δύο έτη άσκησης!), καλούμαστε, κατ΄απαίτηση των δικηγορικών συλλόγων, να πληρώσουμε επιπλέον 200€ για τη συμμετοχή μας στις εξετάσεις τους και την εγγραφή μας σε αυτούς, ποσό δηλαδή που ενίοτε υπερβαίνει τον μηνιαίο μισθό ενός ασκουμένου στη Θεσσαλονίκη. 


Την ίδια στιγμή που μας αφήνουν έκθετους σε ένα ασφυκτικό καθεστώς άσκησης, φροντίζουν να μας εξοντώσουν οικονομικά με επιβαρύνσεις και δυσανάλογα, των οικονομικών μας δυνατοτήτων, παράβολα. Ένα χρόνο τώρα «σκίζουν τα ιμάτια τους» για την αναθεώρηση του θεσμού της άσκησης, δήθεν προς το συμφέρον των ασκουμένων.  Μας επιβάλουν και ζητούν από εμάς να αποδεχτούμε έναν διαρκή επανέλεγχο των ικανοτήτων μας, δημιουργούν φίλτρα αποκλεισμού της γενιάς μας από το επάγγελμα. Ζητούν πιο αυστηρές εξετάσεις στο επίπεδο του προπτυχιακού, υποχρεωτική μετεκπαίδευση στα πλαίσια της άσκησης, αυστηροποίηση των εξετάσεων για την άδεια.  Τί μας δίνουν; Επισφάλεια, εξοντωτικά προγράμματα, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, παράβολα που ξεπερνούν τις δυνατότητές μας. Αλήθεια πόσα χρήματα εισπράττει ο ΔΣΘ από τους 300 και πλέον ασκούμενους που συμμετέχουν ανά έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας και τι παροχές φροντίζει να εξασφαλίζει για τους ασκούμενους με τέτοιου είδους παράβολα;

Ως Κίνηση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων καταγγέλλουμε τη λογική των υψηλών παραβόλων για την πρόσβασή μας στο επάγγελμα. Καταγγέλλουμε τους δικηγορικούς συλλόγους για την ολιγωρία τους απέναντι στην εργασιακή βαρβαρότητα και την οικονομική αφαίμαξη των νέων συναδέλφων.


Στα νέα βήματα των αγώνων μας, συλλογικά αμφισβητούμε τα δεδομένα που δυσχεραίνουν την επαγγελματική μας ζωή, διεκδικούμε την είσοδο μας στο δικηγορικό επάγγελμα χωρίς οικονομικούς αποκλεισμούς.


Διεκδικούμε να καταργηθούν τα υπέρογκα παράβολα - ίσες ευκαιρίες και όχι αποκλεισμοί από την είσοδο μας στο επάγγελμα!


Σχόλια