Τι Ένωση χρειαζόμαστε - Όλοι στην εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. 04/06/2020!


Ήρθε η ώρα να λογαριαστούμε

Μετά από την εύλογη καθυστέρηση λόγω του κορωνοϊού, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΝΔΙΘ πήρε την απόφαση να "ξεπετάξει" τις εκλογές της Ένωσης σε 13 μέρες. Προφανές είναι, ότι στις εκλογές αυτές πριμοδοτούνται οι οργανωμένοι μηχανισμοί και οι πελατειακές σχέσεις: κανείς συνάδελφος χωρίς αυτά δεν μπορεί να συμμετέχει επί ίσοις όροις στην διαδικασία. Από αυτήν την αφετηρία, οποιοσδήποτε θέλει να μετατρέψει τις εκλογές και την εκλογοαπολογιστική συνέλευση σε ουσιαστικά πολιτικά γεγονότα απολογισμού και σχεδιασμού για την επόμενη διετία, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον σκληρό κυνισμό της νομιμοφανούς φίμωσης και του συνολικού υποβιβασμού της σοβαρότερης υπόθεσης του σωματείου σε αλισβερίσι δημόσιων σχέσεων.Δεχόμαστε πάλι την πρόσκληση και πρόκληση: προφανώς, και πάλι θα παρελάσουν γνωστοί γαλαζοπράσινοι εκπρόσωποι, άφαντοι δύο χρόνια από μαζικές δράσεις και διαδικασίες του σωματείου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος των ασκούμενων και νέων νομικών βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της μαζικής και δημοκρατικής οργάνωσης των δυνάμεων του. Της προετοιμασίας για τις σκληρές μέρες που έρχονται και τις μάχες που πρέπει να δοθούν. Για αυτά πήραμε ήδη μία γεύση μέσα στον κορωνοϊό, με την μεγάλη νίκη της κινητοποίησης των 1200 συναδέλφων: αυτοί δεν ήταν νίκη ενός πολιτικού χώρου, αλλά νίκη όλων μας. Μας δείχνει τον δρόμο για το μέλλον, μας δίνει όραμα και θάρρος: ο ατομικός δρόμος, ο κλειστός κύκλος επιφανών συνδικαλιστών που με τις επιστολές τους ταράζουν τον νομικό και πολιτικό κόσμο, η πολιτική μέσα από τα χίλια πλέγματα πελατειακών κομματικών δοσοληψιών, όλα αποδείχτηκαν εργαλεία άχρηστα μπροστά στις νέες συνθήκες.

Οι μόνοι κλάδοι που αγωνίστηκαν μαζικά και νικήσαν, όσον αφορά εμάς, μέσα στην πανδημία, ήταν οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι και καλλιτέχνες: μπόρεσαν να νικήσουν ακριβώς γιατί ξεπέρασαν τα στενά όρια του συντεχνιασμού, αλλά και γιατί κινήθηκαν χωρίς να περιμένουν ή να αναθέτουν απόλυτα την εκπροσώπηση τους. Η πρώτη γεύση αγώνα και νίκης, η πρώτη κατάκτηση της ορατότητας των ασκούμενων δικηγόρων, είναι το πρώτο σκαλί για μία σειρά κατακτήσεις που πρέπει να διεκδικηθούν: ο τρόπος, η νοοτροπία, η μεθοδολογία επίσης πρέπει να στεριώσει, να διευρυνθεί, να αποκτήσει ρίζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΑΝΔιΘ μπορεί να εξελιχθεί από ένα αδρανές σώμα, που δεν λειτουργεί παρά μόνο μέσα από συγκεκριμένα μέλη του Δ.Σ. της, που αρκείται σε τυπικές επιστολές, όταν αρκείται, σε ένα πρώτο κύτταρο μαζικής, δημοκρατικής συλλογικής οργάνωσης των νέων δικηγόρων, με βασικό άξονα την διεκδίκηση και την δράση. Στις στιγμές αδράνειας της, που ήταν πολλές στην διετία αυτή, το σώμα του κλάδου την ξεπέρασε: στις Σέρρες, όταν συζητήθηκε ο θεσμός της άσκησης κατά την αναθεώρηση του Κώδικα Δικηγόρων, 30 συνάδελφοι ασκούμενοι δικηγόροι θαρραλέα εκπροσώπησαν την Ένωση και το Σώμα, με απόφαση Γ.Σ. που καταψήφισε η ηγεσία του Δ.Σ. Κατά τον αγώνα του ασφαλιστικού, η Κίνηση απέστειλε αίτημα 15 μελών της από τις 5/11/2019 για Γ.Σ. της ΕΑΝΔιΘ, για την προετοιμασία μας και την απο κοινού τοποθέτηση μας: η ΓΣ έγινε τον Φεβρουάριο του 2020 γιατί "δεν υπήρχε λόγος να συνεδριάσουμε...".

Μέσα στον κορωνοϊό, η ηγεσία του Δ.Σ. αρκέστηκε στην αναμονή των ΚΥΑ και ΠΝΠ, ενώ ήδη το σώμα ζητούσε απεγνωσμένα μορφές άμεσης δράσης, ορατότητας, που να μην αναλίσκονται στην ανάθεση σε 2-3 "σοφούς": αυτό απέδειξε η μαζικότατη και ταχύτατη ανταπόκριση του κόσμου, ώστε σε 2 μέρες συγκεντρώθηκαν 1200 υπογραφές. Αυτός ο κόσμος δεν έγινε ορατός μόνο στην κυβέρνηση και την κοινωνία: κυρίως, φάνηκε η γύμνια της ΕΑΝΔιΘ από την υποτίμηση των συναδέλφων. Ακόμα σημαντικότερο, οι συνάδελφοι, ως ένα μαζικό σώμα, έγιναν ορατοί στους εαυτούς τους: μπορούμε να δράσουμε μαζί, μπορούμε να ταρακουνήσουμε τα νερά, μπορούμε να νικήσουμε σε κάποιους αγώνες.


  • Δεν χρειαζόμαστε σωματείο 2-3 αντιπροσώπων/παραγόντων. Χρειαζόμαστε περισσότερη συμμετοχή και συλλογική δράση.
  • Δεν χρειαζόμαστε ηγεσίες ανάθεσης των αγώνων μας. Χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο, γενικές συνελεύσεις, ανοιχτές επιτροπές.
  • Δεν χρειαζόμαστε ένωση επιστολογράφων. Χρειαζόμαστε ισχυρό και μαζικό σωματείο διεκδίκησης και δράσης, που το κάθε μέλος του θα μπορεί να νιώθει όπως ένιωσε όταν ακούστηκε. 

Είναι επιτακτικό να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις. Κανένας κομματικός μηχανισμός ή φοβερός και τρομερός παράγοντας του νομικού κόσμου δεν πέτυχε τίποτα όταν χρειάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Αντίθετα, η συλλογική μας μαζική δράση άνοιξε νέους δρόμους για εμάς.

Το επάγγελμα θα χτυπηθεί άγρια στην μετα-κορωνοϊό εποχή: όλοι μπορούμε να το διαισθανθούμε. Θα χρειαστεί ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης μας, που καμία σχέση δεν θα έχει με τον παραγοντισμό.Εμείς, ως Κίνηση, μέσα από τους υποψηφίους μας και την δράση μας, ένα τέτοιο μοντέλο θέλουμε να αναδείξουμε. Με την στήριξη όλων, ένα τέτοιο μοντέλο θέλουμε να επικρατήσει στην ΕΑΝΔιΘ: με νέα πρόσωπα με αυτήν την νοοτροπία στην ΕΑΝΔιΘ, θα μπορούσαμε να κάνουμε όλοι μαζί, πολλά περισσότερα!



Να αλλάξουμε το σωματείο, να προετοιμαστούμε για τους αγώνες που έρχονται! 
Όλοι στην Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση 4/6/2020 της ΕΑΝΔιΘ!
Όλοι στις εκλογές στις 11/6/2020!
Να μετατρέψουμε τις εκλογές σε μαζική, πολιτική διαδικασία!

Σχόλια