Αποστολή Συλλογικής επιστολής προς αρμόδιους φορείς για την τροποποίηση ασφαλιστικής κατηγορίας

Αποστείλαμε σήμερα στον ΕΦΚΑ και λοιπούς αρμόδιους φορείς την συλλογική επιστολή 60 συνάδελφων, κατά συντριπτική πλειοψηφία ασκουμένων δικηγόρων, αιτούμενοι την τροποποίηση της ασφαλιστικής μας κατηγορίας και την υπαγωγή μας στην ειδική κατηγορία. Διεκδικούμε την δίκαιη ασφαλιστική μας μεταχείριση, όχι την υπέρμετρη επιβάρυνση μας με το δυσβάστακτο ποσό των 55 ευρώ τον μήνα. 

Όπως διαφαίνεται από την περίοδο που ζούμε και κυρίως αυτήν που έρχεται, είναι ζήτημα πολύ σημαντικό για την μερίδα του επαγγέλματος με τις χειρότερες μορφές απασχόλησης. Είναι επιτακτικό να κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ώστε άμεσα να διορθωθεί η άδικη κατάσταση που διαμόρφώθηκε.


Τα αντανακλαστικά του κόσμου των νομικών ήταν και πάλι άμεσα. Σε λίγες μέρες, δεκάδες συνάδελφοι κινητοποιήθηκαν για την συλλογική διεκδίκηση της τροποποίησης ασφαλιστικής κατηγορίας. Αυτό καθόλου δεν σημαίνει πως απορρίπτονται τα όποια μέσα ατομικής προσφυγής, καθήκον όμως όσων πιστεύουν στην συλλογική μας οργάνωση και πάλη είναι ακριβώς το να βρίσκουμε συλλογικούς δρόμους διεκδίκησης. 

Αν περιμέναμε ο μοναχικός δρόμος της ατομικής προσφυγής να ασκούσε πίεση μόνος του, θα είχε μείνει το ζήτημα στην αφάνεια. Η ΕΑΝΔΙΘ για μία ακόμη φορά αντιμετώπισε το ζήτημα ως ατομικό πρόβλημα του κάθε συναδέλφου, ενώ την ίδια στιγμή για μία ακόμη φορά διέγραφε από την ομάδα της Ένωσης στο facebook δημοσιεύσεις μας για ενημέρωση και κινητοποίηση των συναδέλφων που είχαν πρόβλημα με βάση επίσημες απαντήσεις του ΕΦΚΑ. Η ΕΑΝΔΑ, εάν και μετά από ένα μήνα πλήρους  αδιαφορίας, χθες προχώρησε σε αίτημα ενεργοποίησης της πλατφόρμας. Μικρά τέτοια γεγονότα δείχνουν την δύναμη της επιβολής της συλλογικής μας οργάνωσης, ακόμα και σε όσους καθόλου δεν αργούν.. μόλις κινηθούμε.

Καλούμε εξίσου τους Συλλόγους να λάβουν θέση και να προβούν στις αναγκαίες πιέσεις για την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Ακολουθεί το κείμενο της Επιστολής

"ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς:
Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ιωάννη Βρούτση.
Το Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α.,  Χάλαρη Χρήστο.
Κοιν.
Πρόεδρο του Δ.Σ.Α, Δημήτριο Βερβεσό.
Πρόεδρο του Δ.Σ.Θ, Ευστάθιο Κουτσοχήνα
Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτριο Βερβεσό

ΘΕΜΑ: ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Κύριοι/ες,
Πριν λίγες μέρες, ένα μέρος, μάλλον σημαντικό, των νέων συναδέλφων υπήχθησαν στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, ενώ δικαιούντο να υπαχθούν στην ειδική κατηγορία μειωμένης ασφάλισης για επαγγελματίες πενταετίας. Το πρόβλημα αφορά ασκούμενους και δικηγόρους 5ετίας, που κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ήταν ασφαλισμένοι και δεν υπέβαλαν δήλωση ασφαλιστικής κατηγορίας.

Η επίσημη απάντηση του ΕΦΚΑ είναι ότι «ο νόμος είναι ρητός και δικαίωμα εκ νέου επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας θα δοθεί για τις εισφορές του 2021 και όχι για το 2020».

Στις 28/2/2020 δημοσιεύεται ο ν. 4670/2020 προβλέπεται προθεσμία 15 ημερών για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας. Στις 12 Μαρτίου, μία μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, στέλεχος του Υπουργείο Εργασίας δίδει στη δημοσιότητα αποκλειστικές πληροφορίες, αποκαλύπτοντας ότι από τους 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους του Ε.Φ.Κ.Α. , μόνο οι 335.203 έχουν ήδη επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία (πηγή: www.Taxheaven.gr)!

Ενώ, λοιπόν, υπήρχε πλήρης γνώση των στοιχείων, την επομένη, 13 Μαρτίου αποφασίζεται να μη δοθεί παράταση της προθεσμίας.. Χιλιάδες ασφαλισμένοι – 60% των μη μισθωτών ασφαλισμένων, ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες περίπου 50% - οι οποίοι δε έχουν προβεί σε επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας (πηγή: www.kathimerini.gr) μένουν ξεκρέμαστοι. Υπενθυμίζουμε ότι στις 13 Μαρτίου, τελευταία ημέρα της προθεσμίας, επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών και η αντίστοιχη αναστολή όλων των νόμιμων και διαδικαστικών προθεσμιών.

Είναι αυτονόητο ότι η παράταση δε δόθηκε γνωρίζοντας ότι οι μόνοι πληττόμενοι από την ως άνω κατάσταση θα είναι οι νέοι επαγγελματίες που δεν πρόλαβαν να επιλέξουν την ειδική κατηγορία μειωμένης ασφάλισης. Εμείς θα είμαστε, δηλαδή, οι «μεγάλοι χαμένοι» του συστήματος. Πρόκειται για οικονομική εξόντωση και βαθιά άδικη επιλογή, την ίδια στιγμή που οι ισχυρότεροι του επαγγέλματος δεν συνεισφέρουν καθόλου στο σύστημα. Δεν ξεχνάμε ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα επιβάλλει αυξήσεις εισφορών για τους επαγγελματίες της κατώτατης κλίμακας, για τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών, από την οποία χρηματοδοτείται η μείωση των εισφορών για τις ανώτερες ασφαλιστικές κλάσεις.

Κατόπιν όλων αυτών, πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε την παρακάτω φόρμα με σκοπό να υποβάλουμε συλλογικό αίτημα, με τα στοιχεία μας, στον ΕΦΚΑ . Η λύση έχει ξανά δοθεί με όμοιο τρόπο. Είναι βέβαιο ότι δε θεωρούμε αποτελεσματικό τον ατομικό δρόμο και την εξάντληση των συναδέλφων σε διοικητικές προσφυγές, αλλά μονάχα την ισχύ της συλλογικής μας πίεσης. Η αξιοπρεπής θέση μας στο επάγγελμα πρέπει να αποτελεί συλλογική διεκδίκηση όλων μας.

Διεκδικούμε:

Δυνατότητα τροποποίησης ασφαλιστικής κατηγορίας ΑΜΕΣΑ - Να υπαχθούμε στην ειδική κατηγορία μειωμένης ασφάλισης, για ασκούμενους και δικηγόρους κάτω της πενταετίας!

Διεκδίκηση της θέσης μας στο επάγγελμα με αξιοπρεπείς όρους


                           


Σχόλια