Οι μαθητές δεν χρειάζονται νταηλίκια, αλλά ασφάλεια και παιδεία!

Σύμφωνα με την χθεσινή ΚΥΑ, η Υπουργός Παιδείας αποφάσισε να τιμωρήσει αφενός και αφετέρου να τρομοκρατήσει μαθητές (και τους γονείς τους εμέσως) μη επιτρέποντας σε όσους εκ των πρώτων συμμετέχουν ενεργά σε μια κατάληψη να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση που η παράγραφος 1 του ίδιου άρθρου προβλέπει.

Πέραν του ότι η εν λόγω τιμωρία είναι νομικά προβληματική για διάφορους λόγους, είναι και ηθικά επιλήψιμη. Το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν κακός μπάτσος απέναντι στους μαθητές των οποίων τα αιτήματα, ανεξαρτήτως του κατά πόσο συμφωνεί κανείς με αυτά είτε ως προς το περιεχόμενο είτε ως προς το αν είναι εφαρμόσιμα, είναι σοβαρά και λογικά!

Οι μαθητές είναι νεαροί πολίτες, οι οποίοι απαιτούν μεγαλύτερη ασφάλεια εν καιρώ πανδημίας και ποιοτική εκπαίδευση. Ζητούν μικρότερα τμήματα, προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, όχι η τυρόπιτα να είναι τρίγωνη αντί για τετράγωνη! Παράλληλα, ας είμαστε ειλικρινείς, η κατάληψη είναι και το μοναδικό σχετικά αποτελεσματικό μέσο που διαθέτουν προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία και να πιέσουν την εκάστοτε κυβέρνηση να δεχθεί μέρος ή εξ ολοκλήρου τα αιτήματά τους.

Η κα Κεραμέως λοιπόν, επειδή ακριβώς δεν έχει να κάνει ούτε με άτομα που απλώς θέλουν να κάνουν την φάση τους σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ούτε με γελοία αιτήματα, αντί να εκδικείται τους καταληψίες μαθητές, ας αναλογιστεί τα όσα ζητάνε και ας έλθει σε έναν σοβαρό διάλογο μαζί τους. Πρακτικές νταηλίδικες και παράνομες τύπου φακέλωμα και κυβερνητική απαγόρευση στο δικαίωμα του ατόμου στην εκπαίδευση, δεν έχουν καμία απολύτως θέση σε μία δημοκρατική κοινωνία.

(επιμέλεια: Γιάννης Πανούσης, μέλος της Επιτροπής Ασκουμένων της ΕΑΝΔΙΘ και της Κίνησης ασκούμενων και νέων δικηγόρων Θεσσαλονίκης)



Σχόλια