ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ: Θα ενισχυθούν εκ νέου οι ασκούμενοι στο επικείμενο Lockdown;

 

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΑΟΡΑΤΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Πριν από λίγη ώρα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε και εξέδωσε εν συνεχεία ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας, όπως και των υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικών γραφείων και λοιπών υπηρεσιών απαραίτητων στην καθημερινότητα των δικηγόρων. Επιπλέον, ζήτησε από την κυβέρνηση την λήψη μέτρων υπέρ του κλάδου ενώ συγχρόνως εξέφρασε και την ικανοποίησή της για την συμπερίληψη των δικηγόρων στους πληττόμενους ΚΑΔ που θα λάβουν το επίδομα από την κυβέρνηση.

Μέχρι εδώ όλα καλά, ωστόσο για δεύτερη φορά μέσα στην πανδημία, η Ολομέλεια και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν στις διεκδικήσεις τους και τους ασκουμένους δικηγόρους, οι οποίοι άλλωστε δεν υπαγόμαστε, στην μεγάλη μας πλειοψηφία, σε ΚΑΔ... 

Οι ασκούμενοι δικηγόροι είμαστε όπως φαίνεται χρήσιμοι στην καθημερινή εργασία των συναδέλφων μας δικηγόρων. Κάνουμε μεγάλο μέρος της χαμαλοδουλειάς στα δικαστήρια, περνώντας ώρες μέσα στο κτήριο με αποτέλεσμα να εκτιθέμεθα και περισσότερο στον κίνδυνο του Covid – 19, ειδικά όταν στοιβαζόμαστε έξω από το φωτοτυπάδικο εντός των Δικαστηρίων. Έπειτα, στα γραφεία κάνουμε κι εμείς την ίδια δουλειά με τους συναδέλφους μας δικηγόρους. Γράφουμε προτάσεις, αγωγές και λοιπά δικόγραφα, μαθαίνοντας τη δουλειά, παράλληλα όμως κάνοντας πιο εύκολη την καθημερινότητα του ασκούντος δικηγόρου και φυσικά παράγοντας γι αυτόν κέρδος. Ποια είναι δε η ανταμοιβή μας; 200-300 ευρώ στη Θεσσαλονίκη, λίγα περισσότερα στην Αθήνα και λιγότερα ή και καθόλου πολλές φορές στην επαρχία. Και σήμερα, εν καιρώ υγειονομικής και οικονομικής κρίσης οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας δείχνουν γι ακόμα μία φορά την απαξίωσή τους προς τους ασκουμένους δικηγόρους και ότι συνάδελφοι είμαστε μόνο στα τηλέφωνα και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ενώ στα ουσιώδη ξαφνικά γινόμαστε αόρατοι.

Οι ασκούμενοι δικηγόροι, ειδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αν κλείσουν τα δικαστήρια αλλά και δεδομένων των εργασιακών συνθηκών όπως διαμορφώνονται, πλέον δε θα έχουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία κανένα εισόδημα. Όσοι εξ ημών είναι από άλλες πόλεις, θα αναγκαστούν ή να επιστρέψουν σε αυτές ή να απευθυνθούν στις οικογένειές μας, μολονότι εργαζόμενοι, προκειμένου να τους στηρίξουν οικονομικά (κάτι το οποίο έτσι κι αλλιώς πράττουν με τον πενιχρό «μισθό» που παίρνουμε). Είναι ξεκάθαρο πως από τον δικηγορικό κλάδο, ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι είμαστε το κομμάτι το οποίο πλήττεται δυστυχώς περισσότερο. Γι αυτόν τον λόγο, επιβάλλεται να συμπεριληφθούμε κι εμείς στους επαγγελματικούς κλάδους που θα λάβουν οικονομική βοήθεια λόγω του δευτέρου κύματος της πανδημίας.

Το δίκαιο αυτό αίτημα δεν θα προκύψει από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Επιβάλλεται μαζικά και με κάθε μέσο να βγούμε μπροστά, να οργανωθούμε συλλογικά και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να μας συμπεριλάβει στους πληττόμενους κλάδους, όπως έγινε και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Aπαιτούμε από την Ολομέλεια να μην αφήνει θολά σημεία, να μην σιωπά και, κυρίως, να μην τείνει χείρα βοηθείας σε πολιτικές που εξοντώνουν την νέα γενιά συναδέλφων: δεν είμαστε αναλώσιμοι - είμαστε εργαζόμενοι, έχουμε ανάγκες, κρατάμε τα γραφεία και τις εταιρίες με την δουλειά μας, οργανωνόμαστε και διεκδικούμε τα αναγκαία για την στοιχειώδη επιβίωση μας.


Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων


Σχόλια